Sardalya – Hamsi-istavrit-kolyoz-aterina(gümüş)

+ Yorum Gönder
Her Telden ve Balıkçılık Bölümünden Sardalya – Hamsi-istavrit-kolyoz-aterina(gümüş) ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    xRockİnGirLx
    Süper Moderator
    Reklam

    Sardalya – Hamsi-istavrit-kolyoz-aterina(gümüş)

    Reklam



    Sardalya – Hamsi-istavrit-kolyoz-aterina(gümüş)

    Forum Alev
    Bu balıklar baklava yem, fileto yem, yaprak yem ve bütün halinde kullanılır. Avlanmasında bu yemlerin kullanılmadığı hiçbir balık yoktur denebilir. Bilhassa taze sardalyanın toplayamayacağı hiçbir balık yoktur. Sardalyayı uzun süre saklamak istiyorsak pullarını ayıklar, başını ve iç organlarını çıkarır serin yerde saklarız. Balıklar bütün olarak muhafaza edilecekse temizlenen balıklar naylon torba içine konarak ayrıca içine buz konmuş başka bir torbanın içine koyulup, serin bir yerde saklanır. Böylece diri olarak saklamış oluruz. Ayrıca çok hafif şekilde tuzalanabilirse yemin daha uzun süre dayanması sağlanır.

    -Sardalyanın hazırlanması ve iğneye takılması:

    a-Önce pullarının ayıklanması gerekir. Zedelememek için su içinde dikkatlice ayıklanır. Keskin bıçakla bastırmadan sürterek enine baklava şeklinde kesilir. İğne baklava şeklinde kesilen yemin sivri tarafından batırılır, diğer tarafından çıkarılan ucundan biraz çekilip iğne palası yeme dayandıktan sonra iğne dirseği çevrilip çıktığı taraftan tekrar geri saplanır. Yem iğneye takıldıktan sonra çok fazla taşıntılar olursa fazlalıklar keskin bıçakla kesilmelidir.

    b-Pulları ayıklanmış balık gaslama dibinden, bıçakla orta kılçığa dayanıncaya kadar kesilir. Bıçakla, kuyruk dibinden başlayarak orta kılçığı kılavuz olarak kullanarak başa doğru kesilir.Böylece fileto çıkarılmış olur. Çıkarılan filetoya iğne etli kısımından batırılıp, diğer taraftan çıkarılır iğne ucundan çekilip iğne palasının ete kadar dayanması sağlanır. Fleto çevrilerek iğne tekrar etli kısımdan batırılıp diğer taraftan çıkararak işleme iğne doldurana kadar devam adilir.Fazla taşıntı olmamalıdır.Diğer bir usulde ise bıçakla balığın kuyruk bileğinden itibaren aynı şekilde kesmeye başlanır.ancak kafa kısmında durmadan devam edilir ve kafa ikiye ayrılmış olur.Elde edilen fletoya TEKGÖZ denir.Lüfer avında ve bir çok dişli balık avında kullanılır.

    c-İğne sırt yüzgecinin altından batırılıp diğer taraftan tamamen çıkarılan gaslamadan sokulup ağzından çıkarılır. Kuyruk tarafında kalan kol ile balığın kuyuk bileğine iki sefer kazık bağı atılır. Bu tarz, savurmalı dip oltasında kullanılır.

    d-Eğer şamandıralı bırakma veya yüzer parakaterlerde kullanılacak ise, iğne sırt yüzgecinin altından batırılıp diğer taraftan çıkarılır; iğne, dirseğinden çevirerek bir iki santim ileriden tekrar geri saplanarak bırakılır.Burada önemli olan, sarkıtıldığı zaman balığın yere paralel olarak duracak şekilde orta denge noktasından takılmasıdır.




  2. 2
    CANGÜLER
    Bayan Üye

    Cevap: Sardalya – Hamsi-istavrit-kolyoz-aterina(gümüş)

    Reklam



    Bu balık türlerinin hepsi çok lezzetli olan ve halkın balığı denmesinin nedeni de çok ucuz olmalarıdır.Herkesin bu balıkları fazla tüketmesi ülkemizde bol olması ve mevsimlerinde yenmesi güzeldir.







+ Yorum Gönder
Hamsinin kancaya takılışı,  sardalya hamsi farkı
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi