Yunanistan Mutfağı

+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 Sonuncu8Sonuncu9
Yemekler ve Dünya Mutfakları Bölümünden Yunanistan Mutfağı ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Gönülce
    Özel Üye
    Reklam

    Yunanistan Mutfağı

    Reklam



    Yunanistan Mutfağı

    Forum Alev
    Musakka


    Malzemeler:


    1,5 kg çekirdeksiz patlıcan
    2 orta boy soğan
    600gr dana kıyma
    1 çay kaşığı kekik
    muskat
    6 çorba kaşığı galeta unu
    500gr domates
    100gr rende kaşar
    50gr margarin – tereyağı
    5 çorba kaşığı un
    350 – 400 gr süt
    3 yumurta
    Yeterince karabiber ve tuz


    Yapilisi:

    Patlıcanları alaca soyun, 1 – 1,5 cm. genişliğinde doğrayın ve bol tuzlu suda 1 saate yakın bekletin.Böylece patlıcanların siyah renkteki acı suyu çıkacaktır. Siyah suyu süzün patlıcanları tuzu gitmesi için iyice yıkayınız ve kurulayın. Nebati yağda rengi değişene ve yumuşayana kadar kızartın ve kızarttığınız patlıcanları yağını emmesi için bir gazete üstüne veya kagit havluya çıkarınız.

    Kıymayı rende soğan ile margarinde kavurun. İçine 5 Cl. tatlı beyaz şarap,1/2 fincan sıcak su koyduktan sonra baharatları da ilave edin. 10 dakika dinlendirildikten sonra galeta ununu da karıştırın.
    Dibi yağlanmış, fırınlayacağıniz cam veya porselen kaba bir sıra patlıcan,üzerine kıyma, onun üzerine de rende kaşarı yayın.
    Bu işlemi fırın kabı kenarına kadar kat kat devam edin.
    Son kat kıyma üzerine kalın doğranmış kabuksuz domatesleri de serin.

    Yağ, un, süt, yumurta ile bir beşamel sos hazırlayın.
    Bu sosu musakka üzerine dökün.180 derce ısıtılmış fırında 45 dakika (üzeri nar gibi kizarincaya kadar) pisirin.
    Sicak servis yapin.




  2. 2
    Gönülce
    Özel Üye

    --->: Yunanistan Mutfağı

    Reklam



    Morney Soslu Yumurta

    Malzemeler:


    1 kişilik
    1 dilim küçük tost ekmeği
    1 adet yumurta
    1 çorba kaşığı rende gravyer yada kaşar peyniri
    3 çorba kaşığı morney sos


    Morney sos için:

    1/2 su bardağı kaynar süt
    1/2 kahve fincanı soğuk süt
    biraz rende hindistancevizi
    1/2 kahve fincanı un
    1/2 yumurta
    1/2 su bardağı rende gravyer peyniri


    Yapilisi:
    Kızarmış ekmeği bir yumurta sahanına koyup hazir edin.
    Bu arada yumurtanın üzerini 2 parmak kapatabilecek kadar kaynar sirkeli suya yumurtayı kırıp 3 dakika haşlayın. Bir kevgirle süzüp, tost ekmeğinin üzerine çıkarın.
    Yumurtanın üzerine morney sosu ve kaşar peyniri koyup üstü kızarıncaya kadar bir kaç dakika fırında kızartıp servis yapın.

    Morney sos:
    Küçük bir tencerede unu ve soğuk sütü iyice çırparak bulamaç haline getirin. 5 dakika dinlendirdikten sonra üzerine kaynar sütü ilave edin ve iyice karıştırın. Beş dakika ağır ateşte karıştırarak kaynatın. İlk sıcaklığı geçince yumurta ve peyniri ekleyin, iyice karıştırın.








  3. 3
    Gönülce
    Özel Üye
    Karides Tava


    Malzemeler:

    25 adet orta boy karides
    Tuz
    1 limon suyu
    1 çay bardağı un
    3 yumurta
    1 bardak galeta unu
    Sıvı yağ


    Garnitür:

    1/ 2 demet maydanoz
    1 limon
    1/ 2 tertip “tartar sos”


    Yapılışı:

    Karideslerin çiğ olarak başlarını kopartın ve kabuklarını soyun.
    Bıçağın ucuyla sırtını boydan boya çizerek, içindeki siyah bağırsağı çıkartın. Sırtından uzunlamasına kesip yaprak gibi ikiye açın. Tuz ve limon suyu ile karıştırın.
    Yumurtaları bir kapta kırın ve hafif çırpın. Un ve galetayı da ayrı tabaklara hazirlayin. Karidesleri önce una, sonra yumurtaya ve galeta ununa bulayın. Karideslerin üzerine biraz bastırarak şekil verin.
    Yağı kızdırın ve karidesleri içine atarak 2-3 dakika pembe renkte kızartın. Süzgecle çıkartın, kağıt üzerinde yağını aldıktan sonra,servis tabağina yerleştirin.
    Limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süsleyin.
    Ayrı olarak tartar sosu ile de servis yapabilirsiniz.








  4. 4
    Gönülce
    Özel Üye
    Zeytin Soslu Feta (Kizarmis Peynir - Meze)


    Malzemeler:


    Feta (Beyaz peynir-yaklaşık 1.5 cm kalınlığında ve herbiri yaklaşık 150 gr.) 4 dilim
    Un 125 gr.
    Zeytin yağı 3 kaşık
    Yumurta 1 adet
    Diyet bira (veya alkolsüz) 150 gr.
    Tuz 1 tutam
    Kuru oregano (tercihe bagli) 2 çay kaşığı veya Biberiye
    Siyah zeytin 200 gr
    Sarımsak 1 diş
    Acı kırmızı bşber 1 küçük adet
    Kekik (kurutulmuş) 1/8 çaykaşığı
    Un 2 kaşık
    Yağ (kızartma için)



    Yapilisi:

    Sulu hamur için, unu, 1 kaşık yağı, yumurtayı, birayı, tuzu ve oreganoyu karıştırın ve 15 dk. beklemeye bırakın.
    Zeytinlerin çekirdeklerini çıkardıktan sonra kalan yagla onları püre haline getirin. Sarımsağı soyup ezin. Kırmızı biberi yıkayıp ikiye bölün ve tohumlarını çıkarın. Bu iki parçayı güzelce doğrayın ve zeytin püresinin ne kadar baharatlı olmasını istiyorsanız o kadarını veya hepsini zeytin püresine ekleyin. Kekik, biberiye veya oreganoyu üstüne serpiştirin.
    Tavada yağı kızdırın. Feta dilimlerini önce una ve sonra sulu hamura batırın. Bu hamurlanmış feta dilimlerini altın sarısı olana kadar, her iki tarafını da beşer dakika kızartın. Kağıt havlu üstünde yağını süzün.
    Bu aperatifi bagetle servis yapın.

    *Ülkede,Yunan rakisi Uzo yaninda meze olarak sunulur.


  5. 5
    Gönülce
    Özel Üye
    Tavuk Corbasi


    Malzemeler:


    1/2 su Bardagi Pirinc
    7,5 su Bardagi Tavuk Suyu
    4 Yumurta
    2 Limon Suyu
    2 sap Maydanoz (ince kiyilmis)
    1/2 Kahve Kasigi Karabiber
    1 Cay Kasigi Tuz



    Yapilisi:

    Pirincleri iyice yikayip 30 dakika ilik suda beklettikten sonra süzün. Tavuk suyunu büyük bir tencerede kaynatin. Kaynayinca pirinci ekleyip agir ateste 15 dakika daha pirinc yumusayincaya kadar pisirin. Tencereyi atesten alip bir kenara birakin. Yumurtalari orta boy bir kaseye kirip yumurta teli yada mikserde cirpin. Yavas yavas ve sürekli karistirarak limon suyunu katin. Tavuk suyundan azar azar katarak ve sürekli cirparak birkac kasik ekleyin. Bu karisimi tavuk suyunun bulundugu tencereye bosaltin.
    Tencereyi orta atese oturtup corbayi 2-3 dakika pisirin.( Kaynamamasina dikkat edin yoksa kesilir ). Tencereyi atesten alip, karabiber ve tuzu ekip üstüne maydanozu serperek servis yapin.


    *Tercihe göre,tavuk cigeri ve bol kimyon eklenebilir.Cok hos bir lezzet katar.


  6. 6
    Gönülce
    Özel Üye
    Baharatli Sogan Mücveri


    Malzemeler:


    500 gr sogan
    500 gr kekun
    1 demet, çok ince kiyilmis (taze nane veya 2 yemek kasigi kuru nane)
    1 çay kasigi tuz
    1 çay kasigi karabiber
    Alabildigince ilik su
    (koyu boza kivaminda bir hamur olacak ve kasikla dökülerek yagda kizartilacak)

    Kizartmak için;
    1 çay bardagi ayçiçek yagi



    Yapilisi:

    Öncelikle soganlari ayiklayin.Yarisini çok ince, yemeklik dilimleyin.
    Geri kalan soganlari ise rendeleyin.

    Sonra derin bir tasin içinde soganlarla kek unu karistirip, nane, tuz ve karabiberi ekleyin.Üzerine azar azar ilik su ekleyerek bir taraftan da çatalla karistirin. Boza kivaminda akici, tipki bizim mücver gibi bir hamur hazirlayacagiz.

    Öte yandan bir tavaya 1 çay bardagi ayçiçek yagini koyun. Yag kizinca, bir yemek kasigina doldurdugunuz akici kivamdaki karisimi tavaya bosaltin. Bu sekilde tüm tavayi hamur parçalariyla doldurup kizartmaya baslayin. Kizaran mücverleri üzerine kagit peçete serilmis servis tabagina alin.Yagini emdirip, mücverleri servise sunabilirsiniz.


  7. 7
    Gönülce
    Özel Üye
    Elmali Zagara Turtasi


    Malzemeler:


    3 adet sari yumusak elma
    Yarim su bardagi iri çekilmis ceviz

    Karamelize sos için:
    500 gr toz seker
    250 gr tereyagi
    1 tatli kasigi tarçin

    Turta hamuru için:
    6 adet yumurta
    6 kahve fincani toz seker
    6 kahve fincani un




    Yapilisi:

    Önce elmalari soyup, ortasini oyup çikarin. Sonra elmalari yarim santim kalinliginda halka halka dilimleyin.Kararmasin diye üzerine limon sIkip, bir kenarda bekletin.

    Karamelize sosu yapmak için orta boy bir tencereye toz sekeri koyup, orta isidaki atesin üzerine oturtun. Seker önce eriyip, sulanacak sonra da yanip, kahverengilesmeye basladiginda hemen tereyagini ekleyip iyice karistirin. Muhallebi kivamindaki sosu atesten alip, içine tarçini ekleyip son kez karistirin.

    40-45 cm uzunlugundaki firin tepsisinin altina bu agda kivamindaki karamelize sosu döküp yayin.Üzerine halka dilimlenmis elmalari yerlestirip, elmalarin üzerine de cevizleri serpistirin.

    Hamuru yapmak için derin bir karistirma kabinin içine, yumurtalari kirip, toz sekeri ekleyin. 2-3 dakika kadar çirpin ve unu ekleyerek çirpmaya devam edin. Iyice özlesen ve boza kiv----- gelen keki elmalarin üzerine tepsiye aktarin. En az 10 dakika önceden isitilmis 175 dereceye ayarli firinda 40-45 dakika pisirip firindan alin. Soguyunca ters çevirin.

    Dilimleyerek servis yapin.


  8. 8
    Gönülce
    Özel Üye
    Tavuklu Pide


    Malzemeler:

    4 adet hazir yufka
    1 adet bütün tavuk
    1 adet kuru sogan
    4 adet yumurta
    2 su bardagi sizma zeytinyagi
    Tuz, karabiber


    Yapilisi:

    Temizlenip, yikanmis bütün tavugu, içine bütün sogani da ilave ettiginiz suda haslayin. Ocaktan indirip, sogumasini bekleyip, elinizle parçalayarak etlerini ayirin. Tuz ve karabiberi serpin.
    Yumurtalari çirpip, tavuk etleriyle iyice karistirip bir kenara ayirin.

    Firina dayanikli tepsinin altini iyice yaglayip, bir yufkayi kenarlari disariya tasacak biçimde yayin.
    Üzerine,hazirladiginiz tavuklu harci serin.2.Yufkayla da ayni islemi yapin.
    3. yufkayi burusturarak serip, yine sizma zeytinyagini dökün.
    En üste 4. yufkayi serip, en alttaki yufkanin kenarlarini da üzerine toplayin.

    Böreginizin üzerine kalan zeytinyagini bolca ilave edin ve 175 derce firinda 35 dakika kadar, börek kizarincaya dek pisirin.

    Biraz ilininca dilimleyip, servis tabagina alin.


  9. 9
    Gönülce
    Özel Üye
    Kestaneli Et


    Malzemeler:

    1 kg kemikli iri parça et
    4 yemek kasigi zeytinyagi
    1 çay kasigi tuz
    1 çay kasigi karabiber
    20-25 adet kestane



    Yapilisi:

    Önce kestanelerin üzerini biçakla çizin ve üzerini örtecek kadar suyla pismeye birakin. Bu arada genis bir tencereye yagla beraber parça etleri koyup, orta isida kavurun. Ara sira karistirarak 10-15 dakika kadar kizarttiginiz etlere tuz ve karabiberi serpistirerek tekrar kavurmaya devam edin. Sonrada içine haslayip kabuklarini soydugunuz kestanelerle beraber 4 su bardagi suyu ilave edin. Etler iyice yumusadiginda tencereyi ocaktan alip sicakken servis yapin.


  10. 10
    Gönülce
    Özel Üye
    Rodos Usulü Ahtapot


    Malzemeler:
    1 ad. Ahtapot (kisi adedine göre degisken)
    1 Fincan Soya sosu
    1 Corba K. Siviyag
    Bir tutam tuz


    Yapilisi:

    Ahtapotu haslayin.
    Iyice pisince tencereden alin ve
    soguk sudan gecirerek temizleyin.
    Ince kisimlarin vantuzlarini üzerinde birakin.
    Sonra serce parmak büyüklügünde dograyin. (istege göre daha kücük de olabilir).
    Sonra kizgin tavada
    rengini alana kadar cevirerek soteleyin.

    Tavadan almadan 2 dk. önce
    tuz ve soya sosunu ilave ederek karistirin.
    Sicak olarak servis yapin.


    *Haslama suyuna, imkaniniz varsa deniz suyu kullanin.
    *Soya sosu cok keskinse,suyla karistirabilirsiniz.
    *Ahtapotun cok iyi pismesine dikkat edin.


  11. 11
    Gönülce
    Özel Üye

    --->: Yunanistan Mutfağı

    Reklam



    Yunanistan Mutfağı
    Selanik Böregi

    Hamur icin malzemeler:

    21 gram yaş maya
    bir bardak ılık su
    yarım su bardağı yoğurt
    yarım su bardağı zeytinyağı
    1 yumurta
    1 tatlı kaşığı tuz
    aldığı kadar un


    Ici icin:

    yarım kg ıspanak (yıkanmış, suyu sıkılmış, doğranmış)
    1 çay bardağı ezilmiş beyaz peynir
    4-5 yeşil soğan (doğranmış)
    tuz, karabiber, pul biber


    Yapilisi:

    İç malzemeleri hazırlayıp bir kenara alın.
    Mayayı ılık suda eritin.
    Tuzla karıştırılmış bir miktar unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın. Havuza mayalı suyu ve diğer hamur malzemelerini ekleyip yoğurun.
    Kabın üzerine nemli bir bez örterek 20 dakika dinlendirin.

    Hamuru 3 bezeye ayırın. Her bezeyi tekrar 4-5 bezeye ayırın.
    Her bir parçayı tatlı tabağı büyüklüğünde açıp beşerli grupları, aralarını yağlayarak üst üste koyun. (en üst parçayı yağlamayın.) Bu grubu dolaba kaldırıp 10-15 dakika bekletin. Bu arada diğer grupları da hazırlayıp buzdolabına kaldırın.
    Dolaba ilk koyduğunuz grubu çıkartıp yuvarlak tepsinizin büyüklüğünde açın. Yağladığınız tepsiye bu hamuru serin. Ispanaklı içi ikiye bölüp yarısını tepsideki hamurun üzerine serin.
    İkinci hamur grubunu açıp ıspanakların üzerine serin. Tekrar kalan ıspanaklı içi yayın. Son grubu da açıp tepsiye serin.
    Böreği fırına koymadan içi iyi pişsin diye bıçakla birkaç yerinden delin.
    Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.

    Önceden ısınmış 200C fırına koyup üzeri kızarıp altı pişene kadar pişirin. (Eğer altı henüz pişmemiş ama üzeri kızarmışsa tepsiyi fırının alt katına alıp, üzerine folyo kapatın. Bir süre daha bu şekilde pişirin.)
    Tamamen piştikten sonra fırını kapatın. Tepsiyi 15 dakika kapalı fırında bekletip ondan sonra çıkartın. Mümkünse sıcak servis yapın.


  12. 12
    Gönülce
    Özel Üye
    Atina Salatası

    Malzemeler:


    80 gr domates, 50 gr taze fasulye, 80 gr patates, 50 gr zeytin yağı, 5 gr sirke, 10 gr zeytin, karabiber, maydanoz veya dereotu, tuz

    Hazırlanışı:

    Domatesleri ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkarın ve küp küp kesin. Taze fasulyeyi doğrayın. Tuzlu suda haşlayın. Patatsei ufak ufak doğrayın ve haşlayın. Domates ve fasulyeyi ayrı ayrı zeytin yağı, sirke, tuz, biber ile karıştırın. Salata tabağına haşlanmış patates, üzerine doğranmış maydanoz yerleştirin. Etrafına domateslerle fasulyeleri ekleyin. onların üzerine de doğranmış tereyağını serpin. Bütün salatayı çekirdeği çıkarılmış zeytinlerle süsleyin.


+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 Sonuncu8Sonuncu9
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi