Japon Mutfaği

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Dünya Mutfakları Bölümünden Japon Mutfaği ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    aybuke
    Usta Üye
    Reklam

    Japon Mutfaği

    Reklam



    Japon Mutfaği

    Forum Alev
    Sushi
    Balığın sırt filetosunu çıkarın ve tuzlayıp yarım saat bekletin. Suyunu bırakan balık etini kokusu çıkana dek 10-20 dakika pirinç (veya elma) sirkesinde bekletin. (Sirke ve tuzda bekletme süresi arttıkça
    kılçıkları o denli yumuşar ve çabuk ayıklanır. Ayrıca sirke sayesinde balık, pişmiş et kadar sağlıklı olur ve lezzeti değişir). 2 su bardağı pirinci haşlayıp yoğurun ve golf topu şekline getirin. Balık filetolarını tezgâha serin. Üzerlerine çok az wasabi sürün. Haşlanmış pirinci paylaştırıp sıkıca bastırın ve ters çevirin. Üzerine balık, tavuk,
    kuzu eti, bonfile, sebze, omlet veya havyar ilave edip servis yapın.
    (Balık; orkinos, levrek, mercan, kalkan gibi büyük bir balık çeşidi olmalı. Bonfile veya kuzu eti konulacaksa ızgarada pişirilmiş olmalı. Omlet konacaksa rulo haline getirilip dilimlenmeli.)

    Tempura
    8 iri karidesin sırtındaki siyah damarı bir kürdan yardımıyla çıkarın. Kabuklarını yıkayın. Kuyruğunun ucunu kesip sıkarak fazla suyunu çıkarın. Alt kısmına 3-4 çizik atın. 4 dil balığının (veya istavrit) iskeletini çıkarıp kılçıklarını temizleyin. 4 Çin mantarının saplarını kesip tepesine çapraz çizikler atın. 2 patlıcanı 1 cm kalınlığında dilimleyin. Yarım patatesi soyup 1 cm kalınlığında doğrayın ve 5 dakika suda bekletin. 2 sivribiberi temizleyip dörde kesin.
    Sos için; 1 su bardağı su, yarım çay bardağı soya sosu, 1 tablet tavuk bulyon, 1 tatlı kaşığı tozşeker (veya mirin), 1 rendelenmiş beyaz turp 1 çorba kaşığı rendelenmiş zencefili bir kapta karıştırıp kaynatın. Kısık ateşte bir taşım daha pişirip kâselere paylaştırın. Hamurlu karışım için; 1 yumurta ve 1 su bardağı suyu bir kapta çırpın.1 su bardağı un ve 1/3 su bardağı mısır nişastasını ayrı bir kaba eleyip yumurtalı karışımı ekleyin. Çırpıp sıvı bir hamur hazırlayın. Hazırladığınız sebze, balık ve karidesleri hamura tek tek bulayıp kızartın. Sos ile sıcak servis yapın.

    Susamlı ıspanak salatası
    500 gr ıspanak yapraklarını haşlayın. Soğuk su dolu bir kaba alıp 1 saat bekletin. Soğuk sudan aldığınız ıspanak yapraklarının üzerine 3 çorba kaşığı soya sosu ve 3 çorba kaşığı balık suyu (susam suyu) dökerek 1-2 dakika bekletin. Acısını almak için ıspanakları elinizle sıkarak tabağa alın. Üzerine 1 kaşık soya sosu ve 1 kaşık sosundan dökün.
    Susam serpip servis yapın.

    Not: Ispanak yapraklarının damarları kalınsa çıkarabilirsiniz.

    Sonbahar hatırası
    Balkabağını şekerle pişirip tatlıyı hazırlayın. Tatlı patates ve haşlanmış kestane ilave edin. Karıştırdığınız malzemeyi temiz bir tülbente sarıp hafifçe sıkın. Şekil verdikten sonra tarçın serperek servis edin.

    Sashimi
    MALZEMESİ
    500 gr. balık (somon veya ton veya levrek ya da lagos balığı olabilir)
    1 adet orta boy havuç
    1 adet kırmızı turp

    Ayrıca;
    Japon soya sosu veya soya sosu
    Japon hardalı Wasabi veya acı hardal

    TARİF
    Çiğ balığın derisini çıkarın, ikiye bölerek kılçığını atın. Yani fileto olarak hazırlayın. Temizlediğiniz balığın iki parçasını üst üste koyarak derin dondurucuya koyun. Balık tamamen donunca, keskin bir bıçakla yarım santim kalınlığında dilimler halinde kesin.

    Sonra da balık dilimleri çözülünce servis tabağına yanyana dizin. Havucu ve turbu uzun ince, kibrit çöpü gibi şeritler halinde kesip, servis tabağına koyarak yanında wasabi ve soya sosu ile servise sunun.


    ONİGİRİ
    Gereçler:2 bardak pirinc

    2.5 bardak su
    ic olarak:
    1 adet kucuk boy ton baligi konservesi
    2 corba kasigi mayonez
    Yapılışı:Pirinci 2.5 bardak suda kisik ateste haslayin.atesi sondurup pirincimizi 10 dk kadar dinlendirelim.Ton baligi ve mayonez karistirip icli kofte gibi bir avuc pismis pirincin icine yarim kasik koyup kapatalim. Istenirse onigiri(pirinc koftesi)bittikten sonra cok az tuz atilip yenilebilir.Onigirinin orijinal sekli iki avuc icinde ucgen sekil verilerek yapilir. Servis Önerileri: Istenirse her onigiri 1-2 cay kasigi tuz ve kavrulmus susamla kaplanarak yenilebilir.


    MİSO ÇORBASI

    Malzemeler
    • Yarım litre su
    • orta havuç, 2'şer santim uzunluğunda kalem kalınlığında kesilmiş
    • orta soğan, yarım halkalar halinde doğranmış
    • Yarım patlıcan
    • eski liralar inceliğinde kesilmiş yarım halkalar halinde 140 gram miso
    • adam başı 10 gram 12/3 paket tofu
    • çay kaşığı katsuo daşi ya da arzuya göre bir veya yarım çiroz balığı kurusu


    Yapılışı

    Yarım litre kaynamakta olan suya havuçları atın. Bunları kapalı olarak iki dakika pişirdikten sonra, soğan ve bir iki dakika sonra da patlıcan dilimleri katın. Hepsine ayrı bir pişirme süresi tanımış olursunuz böylece. 1-2 dakika sonra çorba kepçesinde çatalla erittiğiniz miso ile kurutulmuş katsuo daşi ilave ediniz. (Katsuo daşi istenirse daha önce katılabilir. Bu, tadının ne kadarının sebzelere nüfuz etmesini istemenize bağlıdır)
    Miso'dan sonra ise çorba kesinlikle kaynatılmamalıdır. Ateşi iyice kısın ve son olarak kesme şekerden daha küçük olarak kestiği tofu küplerini ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, bir iki dakika çorbanın demlenip kendine gelmesini bekleyin. Çorbanız servise hazırdır


    NABEYAKİ UDON

    Malzemeler
    • 2 su bardağı balık suyu
    • 1 yumurta
    • 190 gr udon (noodle veya erişte)
    • 2 çorba kaşığı soya yağı
    • 1 yaprak Çin lahanası
    • 2-3 shitake mantarı
    • Yarım havuç
    • Yarım pırasa
    • 3-4 ıspanak yaprağı

    Yapılışı
    * Sebzeleri yıkayıp süzün. Pırasayı dilimleyin. Havucu uzunlamasına ortadan ikiye kesip tekrar enine ikiye kesin. Mantarların üzerine bıçakla çizgiler çizin. Çin lahasını iri parçalar şeklinde doğrayın.

    * Soya yağını tavada kızdırıp sebzeleri soteleyin. Tavayı ocaktan alın. Balık suyunu 'nabe' adını verdikleri güveç kabına alıp ocakta ısıtın. Udonları ekleyip hafifçe yumuşayana kadar pişirin. Sebzeleri ekleyip 5-6 dakika daha pişirin. Üzerine 1 yumurtayı kırıp güveç kabını ocaktan indirin. Özel kaşığı ve kâsesi içinde servis yapın.
    Afiyet olsun.

    KAMABOKO
    Malzemeler
    • Dil (Veya pisi balığı filetosu) 500 gr.
    • Mısır unu 2 çorba kaşığı
    • Şeker 1 çay kaşığı
    • Soya sosu 1 çay kaşığı
    • Tuz 1 çay kaşığı
    • Soguk Su 1 bardak
    • Siviyag veya icyagi


    Yapılışı
    Balığın bütün kılçaklarını ayıklayın ve kıyma kivamina gelene kadar makineden çekin.
    Mısır ununu, şekeri, soya sosunu ve tuzu,bu kıymayailave edip karistirin.
    Bu arada yağı harlı ateşte kızdırın.
    Balık karışımını küçük toplar halinde, nar gibi kızartın.
    Sonra kâğıt peçetede yağını süzerek sıcak sıcak servis yapın.





  2. 2
    Petibör
    Üye

    --->: Japon Mutfaği

    Reklam



    Paylaşım için Teşekkürler..







+ Yorum Gönder
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi