Çin Mutfağı

+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 Sonuncu8Sonuncu9
Yemekler ve Dünya Mutfakları Bölümünden Çin Mutfağı ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    elifizmir
    Özel Üye
    Reklam

    Çin Mutfağı

    Reklam



    Çin Mutfağı

    Forum Alev

    Çin Salatası (5 Kişilik)


    Malzemeler :

    1 küçük baş lahana
    1 çorba kaşığı susam
    3 çorba kaşığı yer fıstığı yağı
    2 çorba kaşığı sirke
    1 çorba kaşığı soya sosu
    1 çay kaşığı şeker
    1/2 çay kaşığı hardal
    4 adet doğranmış su kestanesi
    4 sap doğranmış taze soğan
    Karabiber
    Tuz



    Hazırlanışı :

    Lahanayı yıkayarak kalın damarlarını çıkartın, lokma halinde doğrayın, gevrekleşmesi için bir naylon torbaya koyarak buzdolabında bırakın.

    Susamı kuru bir tavada karıştırarak kavurun ama yakmayın.

    Lahananın dışında tüm malzemeyi karıştırın, bir servis tabağına koyarak bir saat dinlendirin. Servis yapmadan önce üzerine lahanayı koyarak hafifçe karıştırın.




  2. 2
    elifizmir
    Özel Üye

    --->: Çin Mutfağı

    Reklam



    Çin Böreği


    Malzeme

    - 60 gr (4 çorba kaşığı) Sana
    - 150 gr ayıklanmış küçük boy karides
    - 150 gr soya filizi
    - 100 gr mantar
    - 125 gr (1 büyük) soğan
    - 250 gr dana kıyması
    - Tuz, karabiber
    - 125 ml soya sosu (1/2 su bardağı)
    - 1 yumurta
    - 500 gr hazır yufka
    - 2 diş sarmısak
    - 450 ml (2 su bardağı) ayçiçek yağı
    - 1/2 limon




    Hazırlanışı

    Sarmısağı dövün. 1/2 limonun suyunu sıkın. 1 çorba kaşığı Sana’yı küçük bir tavada eritin. Yağ kızınca karidesleri ilave edip, 1-2 dakika sote edin. Bir kenara alın. Diğer bir çorba kaşığı Sana’yı küçük bir tavada eritin. Yağ kızınca soya filizi ve mantarı ilave edip 2 dakika sote edin. Bir kenara alın. Kalan Sana’yı başka tavada eritin. Yağ kızınca soğan ve kıymayı ekleyip 5-6 dakika karıştırarak kavurun. Ayrı ayrı hazırladığımız üç ayrı karışımı büyükçe bir tavaya koyup, karıştırın. Tavayı orta ateşe koyup, tuzu, karabiberi ve soya sosunun yarısını ekleyin. Ateşi kısın. Çırpılmış yumurtayı sürekli karıştırarak yavaşça yedirin. Harcı ateşten alın.

    Yufkayı ortadan ikiye bölüp, parçaları üst üste koyun. 12 cm genişliğinde şeritler halinde kesin. Harcı kestiğiniz yufkaların düz ucundan 3 cm içeriye yerleştirip, kenarlarından 1’er cm içeri kıvırarak rula halinde sarın, ucun su ile ıslatıp yapıştırın.

    Ayçiçek yağını derince bir yerde kızdırın. Yağ kızınca çin böreklerini içine atıp 2-3 dakika ayçiçek yağında kızartın. Kalan soya sosuna dövülmüş sarmısağı ve limonun suyunu ekleyip karıştırarak bir sos hazırlayın. Kızarmış börekleri önceden ısıtılmış tabaklara koyun. Üzerine 1 kaşık sos gezdirip, taze nane ile süsleyerek sıcak olarak servis edin.










  3. 3
    elifizmir
    Özel Üye
    ÇİN USULÜ PİRİNÇ MÜCVERİ (4-6 kişilik)


    Malzemeler :

    300 gr. uzun taneli pirinç
    250 gr. taze soğan
    200 gr. kırmızı tatlı biber
    125 gr. margarin
    2 yemek kaşığı soya sosu
    1 diş ezilmiş sarmısak
    4 adet yumurta
    Acı kırnızı biber
    Tuz




    Hazırlanışı :

    Pirinçleri 1 litre tuzlu suda 15 dakika haşladıktan sonra süzüp soğumaya bırakın.

    Taze soğanı ince şeritler halinde doğrayın. Kırmızı dolmalık biberleri ayıklayıp şerit şerit kesin. Biber ve taze soğanları haşladığınız pirince katın. Yumurta, soya sosu, sarmısağı ve acı biberi karıştırın.
    Diğer tarafta margarini bir tavada eritin. Hazırladığınız karışımı porsiyon porsiyon bir yemek kaşık yardımı ile tavaya koyun, üzerine bastırıp yassılaştırın. Her iki tarafını 3-4 dakika olmak üzere çıtır çıtır kızartın.

    Fazla yağın süzülmesi için ayrı bir kaba alın, sonra tatlı-ekşi Çin sosu ile birlikte servis yapın.










  4. 4
    elifizmir
    Özel Üye
    Çin Makarnası



    Malzemeler



    paket çin makarnası

    2 adet tavuk göğüs eti

    10 adet çeri domates
    8 adet yeşil soğan
    6 yemek kaşığı soya sosu
    6 diş sarmısak
    1 adet pırasa
    1 adet havuç
    1 adet yeşil biber
    1 çay kaşığı toz zencefil
    3 yemek kaşığı zeytinyağ
    Karabiber
    Tuz









    TARİF


    Kaynayan suya tuz koyun. Makarnayı ilave edip 5 dakika haşlayın. Soğuk sudan geçirip süzün.

    Tavuk göğsünü ve sebzeleri uzun, ince şeritler şeklinde doğrayın.

    Tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın, sarmısağı ekleyin, bu karışımda tavuğu pembeleşene kadar kavurun. Tavukları süzgeçle çıkarın, tavadaki yağa sebzeleri atıp 3-4 dakika soteleyin. Üstüne tekrar tavukları koyup beraber kavurun. Soya sosu, toz zencefil, tuz ve buğday nişastası ilave edin. Makarnayı da hazırladığınız karışıma ilave edip karıştırın. Sıcak servis yapın.





  5. 5
    elifizmir
    Özel Üye
    Çin Mantısı



    MALZEMESİ

    Mantı Hamuru İçin;


    250 gr. un
    250 gr. buğday nişastası
    8 tatlı kaşığı mısır nişastası
    2 yemek kaşığı margarin

    İç Harcı İçin;

    1 adet taze yeşil soğan
    1 su bardağı soya filizi
    2 su bardağı ayıklanmış çiğ karides
    1 yemek kaşığı margarin
    1 tatlı kaşığı susam yağı (veya ayçiçek yağı)
    ½ tatlı kaşığı toz şeker
    1 tatlı kaşığı mısır nişastası
    1 tatlı kaşığı acı hardal
    2 tatlı kaşığı soya sosu
    1 çay kaşığ tuz



    TARİF

    Önce taze soğanı temizleyip, incecik doğrayın. Soya filizlerini yıkayıp ince ince kıyın. Karidesleri iri iri, yarım santim kalınlığında doğrayın. Tüm malzemeyi margarin, susam yağı, tuz, toz şeker, mısır nişastası, hardal ve soya sosu ile karıştırıp, buzdolabına koyun.
    Öte yandan; iki su bardağı suyu kaynatın. Hamur için un, buğday nişastası ve mısır nişastasını derin bir kaba koyup, ortasına bir çukur açın. Bu çukura kaynamış suyu ilave edip, tahta bir kaşıkla karıştırın ve soğumaya bırakın. Daha sonra pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar elinizle iyice yoğurun.
    Şimdi de hamuru üzeri örtülü olarak 5-6 dakika dinlendirin. Sonra içine 2 yemek kaşığı yumuşamış margarini ekleyip 2-3 dakika daha yoğurun.
    Sonra bu hamurdan, kabuksuz bütün ceviz kadar ufak ufak parçalar koparın. Her bir parçayı, üzerine 2-3 yemek kaşığı buğday nişastası serpilmiş tezgahın üzerinde elinizle bastırarak, bir çay tabağı büyüklüğüne getirin. Sonra da bu hamurların ortasına hazırladığınız sebzeli, karidesli içten birer tatlı kaşığı koyun.
    Kapalı bir bohça şeklini vermek için hamuru dört kenardan ortaya doğra toplayın ve elinizle iyice birbirine yapıştırın. Bu, çanta, torba şeklindeki mantıları hafifçe yağlanmış tel bir süzgeç veya demir bir kevgir üzerine koyup, içi su dolu bir tencereye oturtun. Suyun buharında 12-15 dakika kadar pişirin.
    En sonunda haşlanan mantıları bir servis tabağına alıp, üzerine soya sosu gezdirerek servise sunun.




  6. 6
    elifizmir
    Özel Üye
    Çin Usulü Mantarli Yürek


    Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
    • 600 gram süt danası yüreği, veya koyun yüreği
    • 200 gram kültür mantarı,
    • 2 dolmalık biber,
    • 50 gram un,
    • 2 çorba kaşığı soya yağı,
    • yeteri kadar tuz ve yer fıstığı yağı.


    Yapımı:

    Mantarların saplarındaki topraklı bölümü kesip attıktan sonra nemli ve temiz bir çuval parçasıyle bunların zarlarını gidermeli ve içinde bir - iki kaşık yer fıstığı yağı bulunan ateşteki bir kuşaneye dilimlemeli. Tahta kaşıkla karıştırarak bu mantarları kavurmalı.
    Dolmalık biberleri yıkayıp ortadan ikiye kesmeli. içlerindeki çekirdek ve çekirdek yataklarını çıkarmalı, tekrar yıkayıp bu defa daha küçük parçalara doğramalı. Bir küçük tavaya bir - iki kaşık yer fıstığı yağı koyup biber parçacıklarını karıştırarak kızartmalı. Biber parçaları kızarınca İçine bir kaşık soya yağı, atmalı bir - iki dakika kaynatmalı.
    Sinirli ve sert yağlı bölümlerini çıkardıktan sonra yüreği küçük parçalara doğramalı, una bulamalı ve içinde bir - iki kaşık yer fıstığı yağı bulunan bir tavaya atıp kavurmaya başlamalı. Yürek parçalarını karıştırırken mantarların ve biber parçalarının kızartıldığı tavalardaki yağları da süzerek yüreğin üstüne dökmeli. Yürek parçaları kızarınca kalan bir kaşık soya yağını gezdirerek dökmeli. Birkaç dakika kaynamaya bırakmalı. Sonra karıştırarak kızarmış mantarlarla biber parçalarını katmalı. Birkaç dakika da birlikte kaynatmalı.
    Yürek iyice pişince kabı ateşten indirip bir servis tabağına aktarmalı ve yanında tereyağlı bir pilâv olduğu halde sofraya götürmeli. Tabaklara önce pilâv koymalı bunun üzerine de salçalı yüreği koyup servis yapmalı.


  7. 7
    elifizmir
    Özel Üye
    Kiymali Çin Omleti


    Kullanılacak malzeme (4 kişi için)
    • 400 gram koyun veya dana kıyması,
    • 150 gram un,
    • 2 yumurta,
    • 1 diş sarmısak,
    • 4 tatlı kaşığı sambal oelek (bir cins kırmızı çin biberi),
    • 2 kaşık soya salçası,
    • 1/10 litre et suyu,
    • 50 gram baharat, (tarçın, yenibahar, cevzi bevva, kişniş tozu, kekik)
    • yeteri kadar zeytinyağı,
    • karabiber ve tuz.


    Yapımı:

    Porselen bir kâseye unu koymalı. Bunun üstüne bir tüm yumurtayla ikinci yumurtanın sarısını, bir çimdik tuzla suluca bir hamur yapmaya yetecek kadar su katmalı ve karışımı iyice karıştırarak su. lu omlet hamurunu hazırlamalı. Bir tavaya yeteri kadar zeytinyağı koyarak yirmişer santim çapında omletler pişirme-li Ancak omletlerin bir yüzleri nar gibi kızarırken öbür yüzlerini çok kızartmamak gerekir.
    Bir güvece kıyılırcasına ince doğranmış sarımsakla iki kaşık zeytinyağını koymalı, içine kıymayı da attıktan sonra güveci orta ısılı bir ateşe oturtmalı. Tahta kaşıkla karıştırarak kıymayı kavururken tarçını, kişniş tozunu, yeni baharı, cevz.i bevva-yı. kekiği serpmeli. Sambal oelek'i ve so. ya salçasını da kattıktan sonra hepsini birlikte karıştırarak kavurmalı. Et suyunu da kattıktan sonra bu karışımı vakit vakit karıştırarak pişirmeli. Kıymalı karışımın suyu çekilince güveci ateşten indirmeli.
    Her omlet parçasının ortasına (çok kızarmış yüzlerine) bu kıymalı karışımdan kaşıkla birer parça koymalı. Harcı içinde bırakarak omletleri ikiye katlamalı uçlarının yapışması için de bir fırçayla yumurta akı sürmeli.
    Omletlerin doldurulması ve uçlarının ya. pıştırılması sona erince bunları bol zeytinyağı içinde nar gibi oluncaya kadar kızartmalı.
    Kızaran omletleri servis tabağına almalı ve yanında bir çin salçası olduğu halde servis yapmalı.


  8. 8
    elifizmir
    Özel Üye
    Portakalli Muzlu Çin Pilavi



    Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
    • 400 gram pilâvlık pirinç,
    • 70 gram tereyağı,
    • 1 baş soğan,
    • 2 sap kereviz,
    • 2 diş sarmısak,
    • 1 demet maydanoz,
    • 4 muz,
    • 2 portakal,
    • 1.5 litre tavuk suyu,
    • yeteri kadar karabiberle tuz.



    Yapımı:

    Bir toprak tencereye 50 gram tereyağı koyup bunu eritmeli. Yağ eriyince önceden temizlenmiş, yıkanmış ve kıyılırcasına ince doğranmış kereviz yaprağıyla sarmısağı ye rendelenmiş soğanı içine atmalı, tahta kaşıkla karıştırarak kavurmalı. Güveçteki sebzeler iyice kavrulunca soğuk suda yıkanmış ve iyice süzülmüş pirinci içine atmalı. Tahta kaşıkla karıştırarak birkaç dakika pirinci de kavurmalı Sonra kıyılmış maydanozun yarısını ve bir portakalın sıkılmış suyunu katmalı (portakalın kabuğunun sadece sarısını rendeleyip bir kenara ayırmalı). Tuzunu ve taze öğütülmüş karabiberi de serptikten sonra birbuçuk litre kadar ılık tavuk suyunu içine döküp güvecin kapağını örtmeli ve pilâvı onbeş dakika kadar kaynatmalı yani pilâv suyunu çekinceye kadar güveci ateşte tutmalı. (Pirinç iyice pişmiş ama dağılmamış olacaktır. Yani Türk pilâvı gibi diri duracaktır). Beri yanda bir kuşaneye 25 gram tereyağı koymalı. Yağ eriyince yuvarlak ince dilimlere doğranmış iki muzu içine atmalı ve bunları nar gibi kızartmalı. Kabı ateşten indirmeden bir dakika önce bir kenara bırakılmış olan rendelenmiş portakal kabuğunu serpiştirmeli.
    Pilâvı ateşten indirir indirmez bu muz parçalarını içine katmalı ve harmanlayarak bunları pilâva karıştırdıktan sonra güvecin ağzına temiz bir bez örterek pilâvı güvecin sıcaklığında demlenmeye bırakmalı. Bu arada ikinci portakalın kabuğunu (sadece sarı kısmını) uzun dilimler halinde doğramalı. Kalan iki muzu oldukça kalın ve yuvarlak dilimlere doğramalı. Kalan tereyağını bir kuşanede eritmeli. İçine muz dil imleriyle portakal kabuğu dilimlerini katmalı, karıştırarak bunları kavurmalı. Pilâvı servis tabağına alınca kızartılmış muz ve portakal kabuğu parçalarıyle pilâvın üstünü süslemeli. Pilâvın çevresini de dilimlenmiş ikinci portakalla süslemeli ve tabağı sofraya götürüp servis yapmalı.


  9. 9
    elifizmir
    Özel Üye
    Çin Usulü Domatesli Sogan Çorbasi


    Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
    • 8 baş soğan,
    • 6 olgun domates,
    • 1 demet maydanoz,
    • 2 yumurta,
    • 1 tatlı kaşığının ucu kadar monosodyum glutammat (eczanelerden temin edilebilir),
    • 1 litre et suyu veya tavuk suyu,
    • yeteri kadar darülfülfül tozu ve tuz.


    Yapımı:

    Maydanozu temizledikten sonra kıyarcasına ince doğramalı. Domatesleri önce sıcak, sonra soğuk suya batırıp çıkarmalı ve kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra çok küçük parçalara doğramalı.
    Et suyunu veya tavuk suyunu ateşe oturtmalı. Kaynamaya başlarken buna kabuğu soyulmuş tüm küçük soğanları, kıyılmış maydanozu, domates parçalarını, monosodyum glutammat'ı katmalı. Tuzlayıp biberledikten sonra çorbayı kaynamaya bırakmalı.
    Çorba pişince yumurtaları hafifçe çırpıp dört kâseye bölmeli. Bunların üstüne de kaynar çorbayı boşaltmalı ve hemen servis yapmalı.


  10. 10
    kalbimsin06
    Üye
    çok teşekkür ederim ellerinize sağlık

  11. 11
    sen_AY
    Usta Üye

    --->: Çin Mutfağı

    Reklam



    Çin Usülü Sazan Balığı Tarifi

    Malzemeler

    • Harcı :4 çorba kaşığı pirinç (yıkanıp 20 dakika ılık suda bekletilmiş ve süzülmüş), 4 adet ince kıyılmış taze soğan, 1 dilim kıyılmış jambon, 1 tablet dövülmüş tavuk suyu konsantresi, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1,5 kg.
    • 3/4 su bardağı su
    • Yarım su bardağı et suyu
    • 1 su bardağı sek beyaz şarap
    • 1/2 çorba kaşığı rafine yağ

    Yapılışı



    Harcı hazırlamak için orta boy bir kasede pirinç, jambon, taze soğan, dövülmüş tavuk suyu konsantresi, tuz ve karabiberi karıştırın. Hazırladığınız bu harcı sazan balığının karnına doldurup balığın karnını iple dikin.
    Balığı büyükçe bir tencereye yerleştirip, üstüne suyu dökün.
    Daha büyük bir tencerenin dibine bir tel ızgara yerleştirip, tencereyi yarıya kadar kaynar suyla doldurun.
    Balığın bulunduğu tencereyi, büyük tenceredeki ızgaranın üstüne yerleştirip büyük tencerenin kapağını kapatın.
    Büyük tencereyi orta ateşe oturtup, balığı 45 dakika buharda pişirin. Büyük tencerenin kapağını açıp, balığın bulunduğu tencereye et suyu ve şarabı ekleyin. Büyük tencerenin kapağını yeniden kapatarak, balığı 45 dakika daha, eti yumuşayana kadar pişirin.
    Büyük tencereyi ateşten alıp, içindeki daha küçük tencereyi çıkartın. Balığı bir delikli kepçeyle ısıtılmış bir servis tabağına aktarıp, üzerine rafine yağ dökerek servis yapın.



  12. 12
    sen_AY
    Usta Üye
    Çu en Çorbası Tarifi

    Malzemeler

    15-20 adet mantar
    7-8 adet yeşil taze soğan
    2 adet orta boy havuç
    Yarım paket çubuk makarna (en incesi)
    1 çay kaşığı toz zencefil
    2 diş dövülmüş sarmısak
    7-8 bardak sebze suyu
    4 yemek kaşığı soya sosu
    1 tatlı kaşığı acı biber salçası
    4 yemek kaşığı sıvıyağı
    1 çay kaşığı tuz

    Hazırlanışı

    Taze soğanı ayıklayıp, çok ince ince doğrayın. Havuçları soyun ve kibrit çöpü halinde kesin. Mantarları boylamasına saplarından dörde bölün. Öte yandan makarnayı 5 bardak tuzlu suda 9-10 dakika haşlayın. Suyunu süzün. Bir tavada toz zencefil ve dövülmüş sarmısağı sıvıyağda hafifçe 1-2 dakika kavurun. Üzerine mantar ve soğanla havucu da katın, karıştırarak kavurmaya devam edin. Yaklaşık 7-8 dakika sonra sebze suyunu ilave edip, soya sosu, acı biber salçası ve tuzu ekleyin. Pişmeye bırakın. Çorba kaynamaya başlayınca kapağı kaldırıp, 3 dakika daha kaynatın. Eğer varsa üzerindeki köpüğü delikli kepçe ile alın. Sonra da içine haşlanmış makarnaları ekleyip, ocaktan alın. Sıcak olarak servis yapın.

    Afiyet olsun!



+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 Sonuncu8Sonuncu9
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi