Zayıflamak için nelere dikkat etmeliyiz

+ Yorum Gönder
Edebi Türler ve Kısa Bilgi Bölümünden Zayıflamak için nelere dikkat etmeliyiz ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi


  2. 2
    HARBİKIZ
    Bayan Üye





    Cevap: zayıflamak için nelere dikkat etmeliyiz
    Zayıflamaya karar veren insanın en büyük sorunu kalori konusudur. Bazı gıdaların hiç şişmanlatmayacağı kanısı yaygındır. Bu yaygın kanı özellikle et içindir. Oysa et, ekmek ve peynir arasında bir fark yoktur. Aynı miktardaki yağsız etle, ekmek ve az yağlı beyaz peynir ayni kalori değerindedir. Her üçü de ortalama 250 kalori değerindedir. Uzun zaman sadece et yedikleri halde zayıflamayıp şişmanlayan insanların bu söylenenlerin etkisinde kaldıklarını söyleyebiliriz. Senelerce hiç ekmek, makarna, pilav, tatlı yemeyen; sadece et, sebze ve meyve ile beslenenlerin zayıflama istekleri lafta kalır. Daha kötüsü bunlar yavaş da olsa kilo alırlar. Aynı yanlış sebzede de yapılmaktadır. Yağsız sebze düşük kalorili de olsa işin içine biraz yağ girerse hemen hemen ekmekle ayni kaloriye gelir. Bu bakımdan sebzeyi de ölçülü yemek gerekir. Ayrıca haşlama olarak yemek faydalıdır. Ama bir süre sonra haşlamış sebze insana lezzetsiz gelebilir. İşte o zaman normal pişmiş sebzeyi iyice sıcak sudan geçirerek mümkün olduğu kadar yağdan arıtarak kısmen lezzetini muhafaza ederek sebzeyi yemeye çalışmak en iyisidir.
    inanıştır. Yoğurdun kalorisi olmadığı inancı yaygındır. Ancak 100 gram koyun yoğurdunda 120 gram kalori vardır. Özellikle peynir, yoğurt, domates ve meyve kürü yapanlar en az günde bir kilo yoğurt (1200 kalori), 250 gram peynir yemekle (625 kalori), yarım kilo domates yemekle (200 kalori), 300 gram meyve yediklerinde de (180-200 kalori) almaktadırlar. Görüldüğü gibi bu kürde ekmek, börek, pilav, patates, yağ, alkol gibi şişmanlatıcı gidalar olmamasına rağmen bol kalori taşıdığından zayıflamak mümkün olmaz.

    Balık ete göre düşük kalorilidir. Aynı miktarda olmak şartıyla et yerine balık yemenin hem kalori yönünden hem de kolestrol yönünden çok faydası vardır. Yağsız 100 gram ette yaklaşık 250 kalori varsa 100 gram balıkta 150 gram veya daha az kalori vardır. Ancak balıkların da yağlıları daha çok kalori verir. Onun için balığın da yağlı veya yağsız oluşuna dikkat etmek gerekir.

    Türk mutfağında büyük yeri olan fasulye, nohut, mercimek, bakla gibi kuru sebzelerde çok kalori verdiklerinden az yenmeli ya da hiç yenmemelidir. Ancak kuru sebzeler haşlanarak yenilirse kalori değişmediği halde hacim değişir. Yoğurt veya domates salçası ile yenilirse karıştırılarak daha az kalori verirler. Koyun, dana, sığır karaciğerlerinin zayıflama rejiminde önemli yeri vardır. Aynı miktardaki ete nazaran daha az kalori verirler; ancak vitamin, demir ve maden tuzlar açısından çok değerlidirler. Arada bir ızgara karaciğer yemenin yaşlı ve şişmanlar için büyük faydası vardır.

    Şişmanlık önlenemezse, tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, romatizma, şeker, karaciğer ve benzeri hastalıklara yakalanma ihtimali fazladır. Özellikle genç kadınlarda ve genç erkeklerde aşağılık duygusu yaratarak bazı ruhi bunalımlara ve geçimsizliklere sebep olmaktadır.Uzun vadeli tedbirlerde iki ana ilke mevcuttur.1-Vücudun ihtiyaci olandan az kalori almak. 2-Yakmayı arttıracak ve vücudu zinde tutacak şekilde bol yürüyüş ve egzersiz yapmak.

    Hareketsiz duran bir kişinin ortalama kilo başına saatte bir kaloriye ihtiyaci vardir. Bir insan bir günde hiçbir iş yapmadan oturursa,kilosunu 24 ile çarptığınca kalori harcar. Örnek verecek olursak 60 kilo olan bir kişi 60x24=1440 kalori sarfedecek demektir. Günlük yürüme, yemek yeme, konuşma, oturma, kalkma gibi ufak hareketler 500 kalori sarfettirebilir. 1440 kaloriye 500 kaloriyi eklersek o kadar kalori harcayabilir. Bu hesap bünyeye göre değişebilir. Bazı bünyeler küçük gıda kesmeleri ile kolayca kilo verebilirler. Bazı bünyelerde küçük egzersizler yaparak daha kolay kilo verebilirler.

    Ne miktarda yenirse yensin şişmanlatmayan, ne kadar az yenirse yensin mutlaka şişmanlatan bir gıda yoktur. Ancak değişik kalorili gıdalar vardır ve bunların kalorilerini yaklaşık olarak bilmek gerekir.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi