Gıda Teknolojisi

+ Yorum Gönder
Diğer Konular ve Meslekler Bölümünden Gıda Teknolojisi ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    LoveNess
    Bayan Üye
    Reklam

    Gıda Teknolojisi

    Reklam



    Gıda Teknolojisi

    Forum Alev
    Gıda teknolojisi alanı, modern teknolojileri uygulayarak tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri işleyen; duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştirerek tüketime uygun gıda maddeleri üreten ve insan beslenmesine sunan bir teknoloji dalıdır.

    Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde olan ülkemizde uyum çalışmaları kapsamında gıda sektöründe önemli düzenlemeler yapılmaktadır. Son yıllarda dünyada gıda sektöründe yürütülen modernizasyon çalışmaları teknolojiye ağırlık verilmesini gerektirmektedir. Bu alandaki teknolojik buluşlar, yeni gıda formülleri, ürün çeşitlerinin artması, tüketicinin damak zevkinin ve sosyal yaşantısının değişmesi, ambalajlamanın önem kazanması, gramajda çeşitlenme ihtiyacının doğması gibi faktörler gıda endüstrisinde ilkel yöntemlerin terk edilmesini zorunlu kılmaktadır.
    Gıda sektöründe üretim kalitesinin artırılması yüksek teknoloji, ambalajlama, uygun koruma, dağıtım ve depolama sistemine bağlıdır.

    Ülkemizde tarım alanında yaşanan gelişmeler gıda sektörümüze de yansımış bitkisel ve hayvansal gıdaların üretimi artmıştır. Tahıl, süt, meyve–sebze, çay, yağ, et-balık, fermantasyon ürünlerinin yanı sıra şekerli ürünler ile ilgili üretim ve işleme tesisleri yurt geneline yaygınlaşmıştır. Buna bağlı olarak da işlenmiş gıda ürünlerinin ihracatı artmış ve bu gelişmeler gıda sektörünün ilerlemesine büyük katkı sağlamıştır.

    Günümüzde, gıda ürünlerinin ihracatından sağlanan döviz girdileri önemli ölçüde artmıştır. Türkiye’de gıda sanayisinin dış gelişmelere paralel olarak gelişmesi kaliteli üretiminin artması ve dış pazarda rekabet etmesi; çok hızlı olan bilimsel ve teknik gelişmelerin yakından izlenmesine, uygun teknoloji transferine, çeşitli ve kaliteli ürünlerin üretimine bağlıdır.

    Gıda sektörünün uluslararası standartlarda kaliteli ürün üretme ve pazarlama çabaları, işletmelerde oto kontrol laboratuvarlarının çoğalması gibi faktörler alandaki eğitimli, nitelikli eleman ihtiyacını arttırmaktadır.

    Ayrıca ülkemizdeki gıda sektörlerinin problemlerini çözmek ve dünya ölçeğinde hak edilen yere gelmek için gıda sektöründe yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur. Bu amaçla 27.05.2004 tarihinde Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair 5179 sayılı Kanun çıkarılmıştır. ISO (Gıda sektöründe Uluslararası Standart Organizasyon) ve HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Standardı) uygulanmaktadır. Sektör ile ilgili Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği, Gıda Işınlama Yönetmeliği, Gıda Maddeleri Tüzüğü, AB Gıda Mevzuatı gibi ulusal ve uluslararası yasalar, tüzükler ve yönetmelikler bulunmaktadır. TSE (Türk Standartları Enstitüsü), EOQ (Avrupa Kalite Kontrol Örgütü) gibi kuruluşlar gıda sektörün gelişmesini olumlu yönde etkileyerek nitelikli gıda kontrol ve üretim elemanlarına olan ihtiyacı artırmıştır.




  2. 2
    Ziyaretçi

    Cevap: Gıda Teknolojisi

    Reklam



    mrb. iki yıllık ön lisans eğitimi tamamlandıktan sonra gıda teknikeri mi olunuyor ve dgs ile 4 yıllığa tamamlanılabilip gıda mühendisliğine yükselenebiliniyor mu?







+ Yorum Gönder
gida teknolojisi nedir,  gıda teknolojisi nedir,  gıda teknolojisi nedir vikipedi,  besin teknolojisi nedir,  gıda teknolojisi nedir kısaca
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi