Çabuk Turşu

+ Yorum Gönder
Yemekler ve Mutfak-Yemek Tarifleri Bölümünden Çabuk Turşu ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    suleyman75
    Üye
    Reklam

    Çabuk Turşu

    Reklam



    Çabuk Turşu

    Forum Alev
    Malzemeler



    Mutfak
    Zorluk 2
    Süre 50 dk.
    Kaç Kişilik 20
    Yöntem

    2 Su bardağı elma sirkesi
    1 Çay kaşığı tuz
    1 Tatlı kaşığı pudra şekeri
    1 Tatlı kaşığı zeytinyağı
    125 gr havuç
    125 gr yeşil fasulye
    125 gr arpacık soğan
    125 gr yeşil ve kırmızı biber
    125 gr kereviz yaprağı ve kökü
    125 gr karnabahar
    3 Baş sarmısak
    1 Demet dereotu

    Hazırlanışı


    Bütün sebzeleri yıkayıp, ayıklayın.
    Cinslerini karıştırmadan küçük küçük tavla zarı büyüklüğünde doğrayın.
    Büyük bir tencerenin içine sirke ve zeytinyağını koyup kaynatın.
    Tuz ve şekeri ilave edin.
    Kaynayan sirkenin içine sırasıyla havuçları, 5 dakika sonra yeşil fasulyeyi ve kerevizi, 5 dakika sonra karnabaharı, biberleri ve soğanı atıp 10 dakika kaynatın.
    Tencereyi ateşten alıp soğumaya bırakın ve ince kıyılmış dereotunu ilave edin.
    Temiz ve kuru bir kavanoza boşaltıp, kapağını hava almayacak şekilde kapatın.
    1 gün serin bir yerde bekletin.
    1 gün sonra ister tek başına, ister soğuk etin yanında, garnitür olarak ikram edebilirsiniz.
    NOT : Mevsimine göre sebzeleri değiştirebilirsiniz, yalnız kaynatma sırası her sebzeye göre değişecektir buna dikkat etmek gerekir.



  2. 2
    suleyman75
    Üye

    Karışık Turşu

    Reklam



    Malzemeler



    Mutfak
    Zorluk 2
    Süre 40 dk.
    Kaç Kişilik 25
    Yöntem

    1.5 kg yeşil sivri biber
    2.5 kg körpe salatalık
    3 kg yeşil domates
    3-4 Baş sarmısak
    1 Adet orta boy lahana
    1 Adet ayva
    2-3 Adet havuç
    Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu

    Hazırlanışı



    Kullanacağınız bütün sebzeleri iyice yıkayın.
    Temiz bir turşu kabının dibine dörde kesilmiş lahanayı koyun.
    Üzerine bir sıra biber, domates ve salatalık olarak dazin.
    Sebzeleri dizerken aralarına sarmısak dişlerini, ayva ve havuç dilimlerini yerleştirin.
    Salamura suyunu ; 1 litre suyun içine 6 çorba kaşığı rafine kaya tuzu koyup hazırlayın.
    Tuz iyice erdikten sonra sebzelerin üzerine boşaltın.
    Bir gece turşu kabının ağzını kapatmadan bekletin.
    Zaman zaman turşu kabanı sallayarak içindeki havanın tamamen çıkmasını sağlayın.
    Ertesi sabah turşu kabının içindeki sebze ve su azalmışsa, turşu kabının ağzından dört parmak aşağıya gelecek şekilde sebze ve tuzlu su ekleyin.
    Turşu kabının ağzını iyice kapatarak, güneş almayan bir yerde zaman zaman alt üst ederek 2-3 ay bekletin.
    Bu müddet zarfında turşunuz olmuş demektir.
    Aynı yöntemle küçük ve orta boy cam kavanozlarda da uzun zaman saklayabileceğiniz bu turşuyu kurabilirsiniz.







  3. 3
    suleyman75
    Üye
    Malzemeler


    Mutfak
    Zorluk 2
    Süre 40 dk.
    Kaç Kişilik 15
    Yöntem

    2-3 Adet küçük boy kelek
    2-3 Adet sivri biber
    1 Demet maydanoz
    1 Baş sarmısak
    1 Kahve fincanı sirke
    1 Adet limon
    1 Tatlı kaşığı tozşeker
    Yeterince rafine kaya tuzu ve içme suyu


    Hazırlanışı


    Küçük boy kelekleri iyice yıkayıp temizleyin.
    Keskin bir bıçakla ortadan ikiye bölün.
    Eğer kavanozunuz küçükse içine sığabilecek parçalara bölün.
    Tekrardan iyice yıkayın.
    Kaşıkla çekirdeklerini temizleyin.
    İnce tuzla her tarafını bolca tuzlayın.
    Kabukları yukarı gelecek şekilde bir tepsi içinde, üstünü ince bir tülbentle örtüp 4-5 saat bekletin.
    Bu sürenin sonunda tekrar yıkayıp tuzlarını temizleyin.
    Turşu kavanozunun dibine maydanozları koyun.
    Kelek parçalarını sıkı sıkı yerleştirin.
    Sivri biberleri bıçak ucu ile delip, keleklerin arasına yerleştirin.
    Dilimlenmiş limonları ve sarmısakları yerleştirin.
    Salamuru suyunu ; 1 litre suya 6 kaşık rafine kaya tuzu koyarak hazırlayın.
    Keleklerin üzerini örtecek kadar hazıladığınız salamura suyunu dökün.
    Suyun içine 1 kahve fincanı sirke ve 1 tatlı kaşığı şeker ekleyin.
    Zaman zaman suyunu savurup, üzerine biriken beyaz köpüğü kaşıkla alıp atın.
    Savurma işlemi : Kavanoza tuzlu su döktükten sonra 2 gün bekletin.
    2 gün geçtikten sonra kavanozon ağzını açın ve üzerine biriken köpüğünü bir kaşık ardımıyla alıp atın.
    Suyunu bir kaba boşaltın ve tadına bakın.







  4. 4
    suleyman75
    Üye
    Malzemeler


    Mutfak
    Zorluk 2
    Süre 40 dk.
    Kaç Kişilik 15
    Yöntem

    2 kg patlıcan
    2 Adett havuç
    10 Adet kereviz sapı ve yaprağı
    1 Adet kök kereviz
    15 Diş sarmısak
    1 Çorba kaşığı kırmızı pul biber
    1 Litre sirke
    1 Kahve fincanı tuz


    Hazırlanışı

    Turşuluk küçük, çekirdeksiz patlıcanları sıcak suya atarak iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
    Sudan çıkardığınız patlıcanların suyunu süzerek bir tepsiye koyun.
    Patlıcanların üzerine küçük bir tepsi örtün ve bu tepsinin de üzerine herhangi bir ağırlık koyularak bastırılır (mesela su dolu bir tencere olabilir).
    Böylece acı suların çıkmasını sağlayın.
    Bu durumda bütün bir gece ve gündüz bırakılır.
    Ertesi gün, patlıcanların uzunlamasına karınları yarın.
    Bu arada patlıcanlara dolduracağınız iç hazırlanmış olmalıdır.
    Sarmısakları dövün, kereviz yapraklarını kıyın, kök kerevizi soyup haşlayın.
    Haşlanmış kök kerevizi küçük küçük kıyın ve hepsini birden pul biberle karıştırın.
    Hamur haline getirdiğiniz içi parlıcanlara doldurun.
    Kereviz saplarını ince ince bölerek ip haline getirin.
    İp haline getirdiğiniz kereviz saplarıyla patlıcanları sarın.
    Dolma patlıcanları kavanova yerleştirin.
    Aralarına havuç dilimlerini sıkıştırın.
    Üzerine ağırlık koyup, tuzla sirkeyi karıştırarak dökün ve kapağını kapatın.
    Gün aşırı suyunu savurarak ekşimeye bırakın.
    Bir hafta bir sirkesini değiştirirseniz, bir yıl süreyle bu turşuyu saklayabilirsiniz.

  5. 5
    suleyman75
    Üye
    Malzemeler
    Mutfak
    Zorluk 1
    Süre 40 dk.
    Kaç Kişilik 20
    Yöntem

    1 kg mevsim sebzesi (sivribiber, salatalık, taze fasulye, bamya vs.)
    4-5 Diş sarmısak
    1 Demet dereotu
    3-4 Sap asma filizi
    8-9 Adet körpe asma yaprağı
    1 Kahve fincanı sirke
    Yeterince tuz


    Hazırlanışı


    Turşuyu hangi sebzeden yapacaksanız küçük ve körpelerini, şekli düzgün olanları seçiniz.
    İyice yıkayıp temizledikten sonra temiz bir iğneyle 1-2 yerinden küçük delikler açın.
    Salatalıktan yapıyorsanız sap ve uç kısımlarını bıçakla kesmek yeterlidir.
    Kavanozun dibine asma yapraklarını yıkadıktan sonra yerleştirin.
    Üzerine sebzeleri sıkı sıkı yerleştirin.
    Kavanoz dolunca hepsinin üstüne asma filizleri, dereotu ve asma yaprakları koyun.
    Bu işlem bittikten sonra kavanoza sirkeli tuzlu su dökün ve kapağını kapatın.
    2 gün geçtikten sonra kavanozun ağzını açın ve üzerine biriken köpüğünü alın.
    Suyunu bir kaba boşaltın ve suyun tadına bakın.
    Sebzeler iyice sararınca turşunuz olmuş demektir.
    NOT : Yazın kavanozu güneş gören bir yere, en iyisi balkona koyarsanız bir hafta içinde tadına doyum olmaz bir turşu yapmış olursunuz.

+ Yorum Gönder
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi