Bugun Asure Günü.

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Özel Gün ve Geceler Bölümünden Bugun Asure Günü. ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    cxc_007
    Üye
    Reklam

    Bugun Asure Günü.

    Reklam



    Bugun Asure Günü.

    Forum Alev
    Bizim kültürümüzde aşure ayı ve gününün önemli yeri vardır.Tanıyalım.

    AŞURE GÜNÜ

    Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü Aşure Günü’dür.

    Bugüne "Âşura" denmesinin sebebi, Muharrem ayının onuncu gününe denk geldiği içindir. Muharrem ayı boyunca evlerde aşure pişirilmesi de adettendir. Bu yıl, geleneksel Aşure Günü miladi takvimde dokuz Şubat’a rastlıyor.


    Hadis kitaplarında geçtiğine göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir:

    1. Allah, Hz. Musa’ya (A.S.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
    2. Hz. Nuh (A.S.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.
    3. Hz. Yunus (A.S.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.
    4. Hz. Âdem’in (A.S.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.
    5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.
    6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
    7. Hz. Davud’un (A.S.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
    8. Hz. İbrahim’in (A.S.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
    9. Hz. Yakub’un (A.S.), oğlu Hz.Yusuf’un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
    10. Hz. Eyyûb (A.S.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.
    Ayrıca Peygamberimiz sallalahu aleyhi ve sellem, bu ayın Aşure günü olarak bilinen onuncu gününü, bir öncesi ve sonrası ile oruçlu geçirmeyi tavsiye etmiştir.

    Aşure Türk mutfağının en eski ve geleneksel tatlılarından biridir. Kurban bayramından sonraki ay aşure ayı olarak bilinir. Bu ayda bol miktarda her evde aşure yapılır, gelen misafirlere ikram edildiği gibi akraba ve komşulara da dağıtılır. ’’Allah kabul etsin’’cümlesi ile alınan bu tatlı hediye dualara vesile olur.

    AŞURE MALZEMESİ

    2 bardak buğday
    1/2 bardak pirinç
    1/3 bardak kuru fasulye
    1/3 bardak nohut
    2 bardak şeker
    1/2 bardak kuru üzüm
    4 tane kuru incir, küçük parçalara kesilmiş
    4 tane kuru kayısı, küçük parçalara kesilmiş
    1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
    1 bardak dövülmüş ceviz içi
    1/2 bardak dövülmüş fındık

    AŞURENİN YAPILIŞI

    Buğdayı, pirinci, fasulyeleri ve nohutu yıkayıp bir büyük tencereye koyun ve tepeleme su doldurup akşamdan ıslatmaya bırakın. Ertesi gün tencereyi (dibi kalın bir tencere olmalı) orta ateşte tam bir saat ve sonra ateşi kısarak içindeki bakliyat iyice yumuşayıp suyu yarıya inene kadar iki saat daha pişirin. Sonra iki bardak şeker ekleyerek bir yarım saat kadar daha kaynatın. Kıvamı lapa gibi koyu olmalıdır. Ayrı ayrı cam kaselere dökün. Soğuduğunda üstlerine kuru üzüm, kayısı, fındık ve susam koyun. Bu tatlı dolapta saklanmalı ve soğuk servis edilmelidir

    Aşurenin ortaya çıkışı hakkında anlatılanlar:

    "Nuhun gemisi tufan dinip, Cudi dağına oturduğunda gemidekiler Allah’a şükretmek için, bir kutlama yapmak isterler. Fakat geminin yiyecek ambarları neredeyse boşalmak üzeredir. Bunun üzerine yiyecek olarak ne bulurlarsa hepsini biraraya getirip bir çorba pişirirler ve aşure ortaya çıkar". Bu karışımlı aşure günümüzde 7 veya daha fazla malzeme çeşidinin birlikte pişirilmesiyle hazırlanır.

    Bazı yörelerde kurban etinden bir parça saklanıp aşure yapılırken içine atılır. Dövme yerine veya dövmeyle karışık olarak pirinç kullanılabilir. Badem, fındık, kuşüzümü ile zenginleştirilebilir.Beyaz fasulye ve nohut yanında, kuru bakla ve kuru börülce de katılabilir. Bazı yörelerde şeker yerine pekmez konur. Çorum yöresinde "Pekmezli Hedik" denen bu karışıma, Gaziantep’te anason eklenir. Bazı yörelerde ise içine damla sakızı katılır. Basınçlı tencere kullanılacaksa nohut, fasulye ve dövme birlikte pişirilebilir. Basınçlı olmayan tencerelerde pişme süreleri kullanılan malzemenin cinsine ve kalitesine göre 1-2 saat arasında değişir. Malzemelerin pişme şeklindeki farklılık nedeniyle, ayrı ayrı pişirme daha uygundur.



  2. 2
    ORKUN
    Usta Üye
    Reklam



    Bilgilendirdiğin için teşekkür ederim.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi