Gut hastalığı zenginlere mi mahsus?

+ Yorum Gönder
Sağlık ve Sağlık-Genel Bölümünden Gut hastalığı zenginlere mi mahsus? ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Gönülce
    Özel Üye
    Reklam

    Gut hastalığı zenginlere mi mahsus?

    Reklam



    Gut hastalığı zenginlere mi mahsus?

    Forum Alev
    Gut genelde ''zengin hastalığı'' olarak tanımlanır. Bu unvanı almasının sebebi, hastalığın gelişmesinde kırmızı et ve hayvansal proteinin aşırı tüketiminin etkisinden kaynaklanıyor. Aslında durum sadece bundan ibaret değil, çünkü bazı bitkisel kaynaklı besinler de hastalığın tedavisinde sınırlanmak zorunda.

    Gut daha çok 40 yaş üstündeki genellikle şişman erkeklerde, alkol ve protein tüketimi fazla olan bireylerde görülür. Gut bazı eklemlerde ağrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik ve ısı artışıyla ani olarak gelişen, şiddetli ataklarla seyredebilen bir hastalıktır. Gut vücudumuzdaki ürik asit fazlalığından oluşur. Pürin içeren besinler vücutta sindirilirken ürik asit oluşur. Ürik asit sağlıklı her bireyin kişilerin kanında bulunan bir yıkım ürünüdür. Ancak kanda düzeyinin yükselmesi, böbreklerden atımının az olması durumunda diz ve ayak baş parmağı eklemleri ve yumuşak dokularda birikerek şiddetli ağrılara sebep olurlar. Ürik asidin fazlalılığı; ürik asidin fazla yapımından, böbreklerden atımının az olmasından, vücutta ürik asit haline dönüşen pürinlerin bazı yiyeceklerle fazla miktarda alınmasından kaynaklanabilir.


    Et yememek çözüm değil
    Gut tedavisinde temel beslenme şekli pürinden zengin besinlerin tüketim miktarlarının azaltılmasıdır.

    Et, tavuk, hindi, balık gibi besinler ataklar başladığında kesinlikle yenmemelidir. Atakların şiddeti geçtikten sonra ise günde 60 gramı geçmeyecek şekilde tüketilebilir.

    Pürinden kısıtlı bir diyette süt, yumurta ve peynir protein ihtiyacını karşılayacaktır ancak yağsız tüketilmelidir. Soya sütü kullanılmamalıdır.

    Alkol tüketimi de yine ürik asit seviyesini arttırabileceğinden içilmemeli veya sınırlı miktarda tüketilmelidir.
    Pürinden zengin besinleri tüketmeniz ürik asit seviyenizi etkileyerek atakların gelişimini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle pürinden zengin besinleri ve alkol tüketimini sınırlandırmalısınız. Eğer fazla kilonuz varsa mutlaka kilo vermelisiniz. Beslenme programınızı ayarlarken bir diyetisyen yardımı almanız gut ataklarının oluşmasını önlemek için çok daha doğru bir yoldur.

    Şiddetli gut atakların oluşumu
    Aşırı alkol alımı

    Sıkı diyet ve açlık durumu

    Pürin içeriği fazla olan besinlerin fazla miktarda yenmesi

    Herhangi bir operasyon geçirme

    Ani, şiddetli bir hastalık geçirme

    Aşırı yorgunluk

    Aşırı stres

    Eklem travması, yaralanma

    Kemoterapi tedavisi

    Diüretik etki yaratan ilaçların kullanılması ile ilişkili olabilmektedir.

    Ürik asitten kısıtlı beslenme programında bunlara dikkat

    Ürik asit seviyenizin iyileşmesi ve varsa ilaç tedavinize bağlı olarak listede bazı düzenleme ve değişiklikler hekim ve beslenme uzmanı gözetiminde yapılabilir.
    Yenilmemesi gerekenler

    Tam yağlı süt, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış yemekler ( az yağlı/yağsız tüketilebilir)

    Sakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç..)

    Sucuk, pastırma, sosis, salam

    Alkollü içecekler
    Havyar, midye, kalamar, istakoz, ançuez, sardalya
    Leblebi, kuruyemişler

    Tam yağlı peynirler (az yağlı/yağsız tüketilebilir)
    Yağda kızartılmış, kavrulmuş, sos eklenmiş yemekler

    Kepekli, çavdarlı, yulaflı ekmekler, krakerler( beyaz ekmek ve mısır ekmeği yenebilir)

    Hamur işi, börek, çörek, pasta, kurabiye, kek ( yağsız sütten tatlı veya meyveli tatlı tercih edilebilir)
    Kaymak, krema, mayonez

    Hayvansal yağlar(tereyağ, kuyruk yağ..)

    Av etleri (Kaz, ördek, keklik, bıldırcın, tavşan..)

    Sınırlı önerilen besinler (Günde sadece 1 seçim)
    Yağsız dana eti, tavuk veya hindi, balık (2 köfte kadar - 60 gram)
    Kurubaklagiller (8 çorba kaşığı)
    Karnabahar, ıspanak, pazı, brokoli, brüksel lahanası, semizotu (8 çorba kaşığı)
    Bezelye, kuşkonmaz veya mantar (4 çorba kaşığı)
    Bulgur (8 çorba kaşığı)

    NOT: Yukarıda belirtilmiş sınırlı önerilen besinlerden hergün sadece biri tüketilmelidir, liste dışında kalan sebzeler rahatça tüketilebilir.




  2. 2
    EFRUMİE
    Bayan Üye

    Cevap: Gut hastalığı zenginlere mi mahsus?

    Reklam



    Gut hastalığı zengin hastalığı olarak bilinen bir hastalık çeşididir. Aşırı et tüketiminden dolayı ortaya çıkan ve bu nedenle zengin hastalığı denilen bir hastalık türüdür.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi