Böbrek Hastalığı Olana Tuz, Et Zararlı mıdır?

+ Yorum Gönder
Sağlık ve Sağlık-Genel Bölümünden Böbrek Hastalığı Olana Tuz, Et Zararlı mıdır? ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    CaRaMeLa
    Bayan Üye
    Reklam

    Böbrek Hastalığı Olana Tuz, Et Zararlı mıdır?

    Reklam



    Böbrek Hastalığı Olana Tuz, Et Zararlı mıdır?

    Forum Alev
    Böbreklerin başlıca işlevi, besinlerin vücutta kullanılması sonucu oluşan zararlı maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlamaktır. Genellikle üst solunum yollarında başlayan Beta - hemolitik streptokok enfeksiyonun böbreklere geçmesiyle hastalık oluşur. Böbreklerin süzme yetenekleri azaldığından, tuzu, üreyi dışarı atamaz. Bunun sonucu bacaklarda, göz altında ve vücudun diğer kısımlarında su toplanması (ödem) görülür ve kanda üre düzeyi yükselir. Hastalık ilerlediğinde protein âtımı da olur. Bu hastalığa “nefrit” adı verilir.

    Böbrek hastalığında beslenme hastalığın belirtilerine göre ayarlanır. Bazı böbrek hastalıklarında potasyum birikimi de olabilir. Bu durumda hastanın diyetinde potasyum azaltılır. Potasyumun en iyi kaynakları olan çay, kahve, yeşil yapraklı sebzeler, bileşiminde potasyum tuzu olan kabartma tozları, meyve suları ve meyve sularının yoğunlaştırılmasıyla elde edilen pekmez gibi yiyeceklerden sakınılır. Meyve ve sebzeler pişirilip suyu süzülürse, potasyum miktarı azalır. Haşlanıp suyu süzülen meyveler koyu şeker şurubunda pişirilerek komposto yapılır.
    Hastalar iştahsızdır. Sık aralıkla, az az beslenir. Tuzsuz yemekler limon sıkılarak ya da yoğurtla birlikte alınırsa daha kolaylıkla tüketilebilir. Hastalar yeterince besin alamadıklarında, zayıflayıp dirençleri azalır. Bu nedenle hastanın yeterince enerji alması için şeker, nişasta, yağ karışımıyla tatlılar yapılarak yedirilir. Proteinsiz diyet 1-2 gün içindir. Alınan proteinin kalitesi ne kadar yüksekse, alınacak miktar azaltılabilir. Bu nedenle, düşük proteinli diyetlerde kaliteli protein kaynaklan kullanılır. Düşük kaliteli protein içeren kuru baklagiller ve tahıllar azaltılır.
    Beyaz buğday unu nişastayla karıştırılarak ekmek yapılır. Nişastalı ekmek buğday ekmeğine göre daha az protein içerir. Yine pirinç unu buğday ununa göre daha az protein içerdiğinden, pirinç unu ile kek yapılabilir. Bütün bunların amacı, üresi yüksek olan hastaya az, fakat vücutta kullanımı yüksek iyi kaliteli protein vererek, protein gihtiyacını karşılamaktadır.
    Böbrek hastalığı tedavisinde her hastalıkta olduğu gibi beslenmeye dikkat etmenin önemi büyüktür. Böbrek hastalığından kurtulmak istiyorsanız yukarıdaki maddelere dikkat etmenizde fayda var. Aksi taktirde doktorunuzun uyguladığı böbrek hastalığı tedavisinin çok bir anlamı olmayacaktır.



  2. 2
    Ziyaretçi

    Cevap: Böbrek Hastalığı Olana Tuz, Et Zararlı mıdır?

    Reklam



    Eyvallah sağol







+ Yorum Gönder
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi