Casusluk Hakkında Ne Biliyorsunuz

+ Yorum Gönder
Ciddi Konular ve Seviyeli-Ciddi Konular Bölümünden Casusluk Hakkında Ne Biliyorsunuz ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Börtecine
    Emekli
    Reklam

    Casusluk Hakkında Ne Biliyorsunuz

    Reklam



    Casusluk Hakkında Ne Biliyorsunuz

    Forum Alev
    En ilgi çekici mesleklerden biri casusluk. Casusluk hakkında herkes bir şeyler biliyor. Haberimizde yer alan test casuslar casusluk bilgilerimizi sınıyor.



    Dünyada en ilgi çekici mesleklerden biri casusluk. Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre casus, ‘Bir devlet veya kuruluşun gizli amaçları için çalışan kimse, casus, dil avcısı, çaşıt’ olarak tanımlanıyor. Bu tanımlamadan da anlaşılacağı gibi, casusluk gayet gizli bir müessese. Ama ne gariptir ki casusluk hakkında herkes bir şeyler biliyor. Neyse lafı uzatmayalım, siz aşağıya bir bakın. Tempo dergisinde yer alan bir test casuslar hakkındaki bilgilerimizi sınıyor.
    İŞTE TEST:

    1) Bugüne kadar yalnızca insanlar değil, hayvanlar da casusluk faaliyetlerinde kullanıldı. Acaba hangileri?
    a. Sincap
    b. Tavuk
    c. Fare
    d. Yunus
    e. Hepsi


    2) Casuslar dünyasında bir hayvan daha çok meşhurdur. Türk Dil Kurumu sözlüğü’nde yan anlam olarak, ‘Bir işyerinden, kurumdan, özellikle gizli servisten bilgi sızdıran kimse’ olarak tarif bu hayvan adı nedir?
    a.Yarasa
    b. Kelebek
    c. Köstebek
    d. Akrep
    e. Bukalemun

    3) Casuslukta, normal yaşam koşullarını sürdürme emriyle başka bir ülkeye gönderilen ve orada kendisine emir verilinceye dek herhangi bir haber alma operasyonuna girişmeyen ajanları tanımlarken, kullanılan ibare hangisidir?
    a. Yaz tatili
    b. Kış uykusu
    c. Posta kutusu
    d. Örümcek ağı
    e. Kurt kapanı


    4) Dünyanın en önemli dört istihbarat örgütünden biri İsraillilerin kurduğu MOSSAD. Peki MOSSAD’ın İbranicedeki kelime anlamını biliyor musunuz?
    a. Enstitü
    b. ‘Yahudi Düşmanlarına Ölüm’ ibaresinin kısaltılması
    c. Gezip görmek
    d. Gözlemek
    e. Öldürmek


    5) CIA (Central İntelligence Agency) yani Merkezi Haber Alma Örgütü dünyanın en meşhur istihbarat örgütlerinden biri. Ama ibaredeki ‘İntelligence’ sözcüğünün başka anlamları da var biliyor musunuz?
    a. Zeka
    b. Beyin
    c. Anlayış
    d. Yetenek
    e. Hepsi


    6) James Bond’u herkes bilir. Tabii onun yazarı Lan Fleming’in İngiliz Deniz Kuvvetleri’nde haber alma memuru olmadan önce ne iş yaptığını biliyor musunuz?
    a. Kullanılmış araba satıcısı
    b. Öğretmenlik
    c. Gazetecilik
    d. Hisse senedi komisyoncusu
    e. Tiyatrocu


    7) Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Cumhuriyet döneminde kuruldu. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de bir istihbarat teşkilatı vardı. 1913’te İttihat ve Terakki tarafından kurulan Osmanlı MİT’inin adı neydi?
    a. Teşkilat-ı Hususi
    b. Teşkilat-ı Mahsusa
    c. Yeni Osmanlı Teşkilatı
    d. Jöntürkler Teşkilatı
    e. İstihbarat Nezareti

    8) Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) bu adı almadan önce MAH adını taşıyordu. Acaba MAH’ın açılımını bilen var mı?
    a. Milli Amele Hizmeti
    b. Milli Asayiş hizmeti
    c. Milli Emniyet Hizmetleri Riyaseti
    d. Milli Arınma Hizmetleri
    e. Milli Arama Hizmetleri

    9) En yüksek kademsindeki mevkii müsteşar olan Mili İstihbarat teşkilatı kime bağlıdır?
    a. Genelkurmay Başkanı
    b. Cumhurbaşkanı
    c. Başbakan
    d. İçişleri bakanı
    e. TBMM Başkanı

    10) Sormadan olmaz. Gelmiş geçmiş en ünlü casuslardan biri de Mata Hari’dir. Aynı zamanda dansözlük yapan ve gerçek adı Margareta Zelle olan bu kasının kullandığı Mata Hari lakabı ise Cava dilinden alınma bir ibare. Anlamını biliyor musunuz?
    a. Gözleyen
    b. Gizli tünel
    c. Kaderin aynası
    d. Şafağın gözü
    e. İşaret





    İşte cevaplar:


    1-E
    2-C
    3-B
    4-A
    5-E
    6-D
    7-B
    8-C
    9-C
    10-D




  2. 2
    ZİREGÜL
    Bayan Üye

    Cevap: Casusluk Hakkında Ne Biliyorsunuz

    Reklam



    Casusluk tarihin her devrinde her zaman bulunan, bulundurulan bir faaliyettir. Takip edilmek istenen kişi ya da devletin bir sonraki atağını bilip ona göre hareket etmek için önlem alınmak için yapılmaktadır.







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi