Bazı Şifa Kaynağı Bitkiler

+ Yorum Gönder
Sağlık ve Şifalı Bitkiler Bölümünden Bazı Şifa Kaynağı Bitkiler ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    aSsude
    Usta Üye
    Reklam

    Reklam



    Forum Alev
    Dut özellikleri
    * Meyve,yaprak ve kabuklarından yararlanılan bu bitkinin ,yaklaşık 12 türü vardır.
    * Hemen her bölgede ve ülkede yetişir.
    Dut faydaları
    * Kan yapıcı özelliği vardır. İştahı açar. Kilo aldırır.
    * İdrarı söktürür. Mideyi güçlendirir.
    * Kabız yapıcı özelliği vardır.
    * Böbrekteki yağ oranını dengeler.
    * Bağırsakların çalışmasını düzenler.
    * Anjin hastalığının tedavisinde kullanılır.


    Duvar sarmaşığı özellikleri
    * Çok uzun ömürlü olan bu bitki oldukça uzar.
    * Her zaman yapraklıdır
    * Zehirli olduğu için az ve dikkatli kullanılmalıdır.
    Duvar sarmaşığı faydaları
    * Adeti söktürür.
    * Yaraların iyileşmesini sağlar.
    * Kabizliği giderir.
    * Kusturucu özelliği vardır.



    Dağ nohudu (delice nohut) özellikleri
    * Yaprak ve meyvelerinden yararlanılan bu bitkinin ana vatanı mısır’dır.
    * Tüylü bir bitki olan dağ nohudunun çiçeği balıkotuna benzetilir.
    Dağ nohudu (delice nohut) faydaları
    * Meyvesi dövülüp zeytinyağı ile ateşte ısıtılıp siğiller üzerine konursa iyi gelir.
    * Kan tükürmeye karşı etkilidir.



    Darı özellikleri
    * Kurak iklim bölgelerinde yetişen bu bitkinin, tohumlarından yararlanılır.
    * Unundan çeşitli yiyecekler yapılır.
    Darı faydaları
    * Hamile kadınlara çok yararlıdır.
    * Sinirleri uyararak, kuvvetlendirir.
    * Zihin yorgunluğunu giderir.



    Dalak otu özellikleri
    * Güzel kokulu pembe çiçekleri olan bu bitki daha çok sıcak bölgelerde yetişir.
    * Yapraklarının üstü parlak,altları ise mat yeşil renginde ve tadı acıdır.
    Dalak otu faydaları
    * Ateş düşürücü özelliği vardır.
    * Vücuda zindelik ve rahatlık verir.
    * Solunum zorluklarını giderir. Öksürüğe iyi gelir.
    * İshali ve dizanteri hastalığını giderir.
    * Karaciğer ve mide hastalıklarına karşı etkilidir.


    Çörek otu (çöre otu, siyah susam, şevkerak) özellikleri
    * Yaz aylarında mavi ve yeşil renkte çiçekler açan çörek otu, yol kenarlarında ve ekin tarlalarında yetişir.
    * Olgunlaştıktan sonra toplanan meyveleri, güneşte kuru tulmak suretiyle kullanılır.
    * Bu tohumlar,ekmek ve çöreklere lezzet verici olarakda katılır.
    Çörek otu (çöre otu, siyah susam, şevkerak) faydaları
    * İştah açtığı gibi uyarıcı olarakta kullanılmaktadır.
    * Süt ve idrar arttırıcı özelliğe sahiptir.
    * Adet kanamalarını düzenler.
    * Ayrıca yağı saç dökülmesine ve kepeğe karşı yavaşlatı cı olarak kullanılmaktadır.
    * Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

    Çöpi çini (çin saparnası) özellikleri
    * Pakistan,çin ve hindistan dolaylarında sıkça rastlanan bu bitkinin kök ve kabuklarından faydalanılır.
    * Kökü boğumlu, gövdesi ve içi kırmızıdır.
    Çöpi çini (çin saparnası) faydaları
    * Soğuk algınlıklarına şifa verir.
    * Tıkanıklıkları açar. Frengi hastalığını giderir.
    * Terletici özelliği vardır. Göz ağrılarını iyileştirir.
    * Vücuttaki ağrı ve sancıları dindirir.



    Çördükotu özellikleri
    * Bu bitkinin yaprak ve çiçeklerinden yararlanılır.
    * Çiçeklerinde sakızlı acı bir toz mevcuttur.
    * Yaprakları ayvaya benzer uçları sivridir.
    Çördükotu faydaları
    * Uyarıcı ve kuvvet vericidir.
    * Kansızlığa iyi gelir. İdrarı söktürür.
    * Hazımsızlığa ve kulunç ağrılarına iyi gelir.



    Çekem (gevele) özellikleri
    * Birçok ağacın üzerinde asalak olarak yaşayan bir bitki dir.
    * Marmara,karadeniz, ege, ve akdeniz bölgelerinde olur
    * Dallarından ve meyvelerinden yararlanılır.
    Çekem (gevele) faydaları
    * Kasları gevşetici özelliğinden dolayı her türlü spazmı giderir.
    * İdrarı söktürür, hafif uyku verir.
    * Tansiyonu düşürür. Kabız yapar.


    Çöğenotu (çövenotu, çevgen) özellikleri
    * Anadolu’da yaklaşık 50 türü bulunan bu bitki beyaz ve pembe renkli çiçekler açar.
    * Otsu ve kaim köklüdür.
    * İlkbaharda sökülen kökleri,güneşte kurutularak kullanılır.
    Çöğenotu (çövenotu, çevgen) faydaları
    * Balgam ve idrar söktürücü etkiye sahiptir.

    Çoban tarağı özellikleri
    * Çalılıklarda yol kenarlarında ve çayırlarda yetişir.
    Çoban tarağı faydaları
    * Merhemi cilt hastalıklarına iyi gelir. Kaşıntıyı giderir.
    * Makatta oluşan nasırların tedavisinde kullanılır.



    Çoban püskülü özellikleri
    * Yapraklarından yararlanılan bu bitkinin yaklaşık üçyüz türü mevcuttur.
    Çoban püskülü faydaları
    * Vücudu rahatlatır, vücuda zindelik verir.
    * Ateşi düşürür. Terlemeyi sağlar.


    Çin anasonu (badiyane, yıldız anasonu) özellikleri
    * Tropikal iklim bölgelerinde yetişen 3-4 metre uzunlu ğundaki bu bitkinin meyvelerinden yararlanılır.
    * Meyveleri 1-2 cm kadardır,anason kokulu olup kırmızı renktedir.
    Çin anasonu (badiyane, yıldız anasonu) faydaları
    * Anne sütünü arttırır. Hazmı kolaylaştırır.
    * İştah açıcı özelliği vardır. Yatıştırıcı etkisi vardır.
    * Bağırsakta gaz oluşmasını engeller.


    Çiçekli diş budak ağacı özellikleri
    * Ortalama on metre boyunda olan bu bitki, yurdumuzda Kuzey ve batı anadolu’da sıklıkla bulunur. Ağacın gövdesi yarıldığında içinden kudret helvası adı verilen bir sıvı akar.
    * Bu sıvı sarı renkli lezzetli ve kokulu özellik taşır.
    Çiçekli diş budak ağacı faydaları
    * En belirgin özelliği ishal yapıcı özelliğidir


    Çitlenbik (melengiç) özellikleri
    * Yaklaşık yetmiş çeşidi olan bu bitkinin meyvesinden ,yapraklarından, tohumundan ve sakızından yararlanılır.
    Çitlenbik (melengiç) faydaları
    * Ağız salyasının kesilmesini sağlar.
    * Saçları koyulaştırrr. İdrarı söktürür.
    * Midedeki müzmin ağrıları geçirir.
    * Yaraları iyileştirici özelliği vardır.
    * Dalak için çok yararlıdır. Öksürüğü keser.
    * Ayak terlemesini önler. Şişmanlatıcı özelliği vardır.
    * Böbrek kumlarının dökülmesini sağlar.


    Çiriş otu (sarı zambak) özellikleri
    * Kökündeki yumrulardan çiriş yapılan bu bitkinin çiçekleri beyazdır.
    Çiriş otu (sarı zambak) faydaları
    * Kadınlardaki beyaz akıntıyı giderir.
    * Müzmin ağrıları geçirir.
    * İdrarı söktürür.
    * Adet düzensizliklerini giderir.
    * Saçkıran tedavisinde kullanılır.
    * Romatizmal ağrılara iyi gelir.

    Çilek (koca yemiş) özellikleri
    * Saplar sürüngen olan bu bitkinin beyaz çiçekleri vardır, birçok türü bulunur.
    * Güzel kokuludur meyvesinden yararlanılır.
    Çilek (koca yemiş) faydaları
    * Mide ve bağırsak tembelliğini giderici özelliğe sahiptir
    * Vücuda zindelik verir.
    * Hastalıklara karşı bağışıklık kazandırır.
    * Tansiyonu düşürür. Îdrarı söktürür.
    * Bağırsak parazitlerinin dökülmesini sağlar.
    * Safra hastalığının iyileşmesine yardımcı olur.
    * Karaciğer yetmezliğine iyi gelir.
    * Ateş düşürücü özelliği vardır. Cildi güzelleştirir.
    * Diş taşlarının erimesinde yardımcı olur.
    * Damar sertliğine iyi gelir. Mideyi kuvvetlendirir.
    * Romatizmal hastalıklara iyi gelir.



    Çayır kasımpatı (margarit, öküz gözü) özellikleri
    * Çiçeklerinden yararlanılan bu bitki, dağlarda ve çayırlarda yetişir.
    * Dalları ufak olup dantel şeklinde çiçekleri vardır.
    Çayır kasımpatı (margarit, öküz gözü) faydaları
    * Terletici özelliği vardır. İdrarı söktürür. Kum düşürür.
    * Deri hastalıklarına, karaciğere iyi gelir.


    Çarkıfelek (fırıldak çiçeği) özellikleri
    * Tekerlek şeklindeki çiçeklerinden dolayı bu adı alan bitkinin yapraklarından yararlanılır.
    Çarkıfelek (fırıldak çiçeği) faydaları
    * Yüksek tansiyonu düşürücü özelliktedir.
    * Spazmı giderir. Çarpıntıyı keser
    * Uykusuzluğu giderir.


    Çıyancık (kurt pençesi, encübar, yılan kökü) özellikleri
    * Irmak kenarlarında yanıdaki ağaçlara sarılarak yetişir,bu bitkinin kökündeki sudan yararlanılır.
    Çıyancık (kurt pençesi, encübar, yılan kökü) faydaları
    * Kanamaları durdurucu bir özelliğe sahiptir.
    * Mideyi kuvvetlendirir, mide kanamalarım engeller.
    * Basur hastalığına iyi gelir. Sinirleri kuvvetlendirir.
    * Ciğer ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir.
    * İshali önler. Mide bulantılarını keser.
    * Yaraların iyileşmesini çabuklaştırır.



    Çınar ağacı özellikleri
    * Kozalakları ve yapraklarından faydalanılan bu bitki geniş sahalarda çokça bulunur.
    * Gövdesi oldukça kalındır.
    * Ortalama boyu 30 metre kadardır.
    Çınar ağacı faydaları
    * Yanıkları iyileştirici bir özelliği vardır.
    * Diş ağrılarını keser, diş etlerini güçlendirir.
    * Yaraların iyileşme süresini kısaltır.
    * Vücuttaki şişlerin inmesini sağlar.
    * Merhemi sedef hastalığının tedavisinde kullanılır.
    * Sara hastalığına iyi gelir.
    * Saçları besler, kepeklenmeyi önler.
    * Kadınlardaki akıntıyı keser.
    * Her çeşit hayvan zehirlenmelerinde etkilidir.
    * Yapraklarından bir çeşit mürekkep yapılır



    Çayır papatyası özellikleri
    * Yaklaşık 10 cm. Olan bu bitkinin yetişme alanı, otlaklar ve çayırlardır.
    Çayır papatyası faydaları
    * Derideki iltihapları geçirme özelliğine sahiptir.
    * Metabolizmada meydana gelen bozuklukları giderir.
    * Vücuttaki şişleri indirir.
    * Soğuk algınlığına iyi gelir.

    Çan çiçeği özellikleri
    * Ortalama 50 cm. Uzunluğunda olan bu bitki bağlarda, bahçelerde ve yaylalarda yetişir.
    * Çiçeklarinin biçimi çan’a benzer.
    Çan çiçeği faydaları
    * Çiçeklerinden yararlanılır.
    * Dalak, karaciğer ve safra rahatsızlıklanna iyi gelir.
    * Görmeyi güçlendirir. Adet düzensizliklerini giderir.


    Çalgıcı otu (yabani hardal) özellikleri
    * Hemen her bölgede yetişen bu bitkinin tohumlarından yararlanılır.
    Çalgıcı otu (yabani hardal) faydaları
    * İshal yapıcı özelliği vardır.
    * Mantar zehirlenmelerinin tedavisinde kullanılır.
    * Cinsel organlardaki iltihaplanmalara iyi gelir.


    Çay özellikleri
    * Yurdumuzda özellikle doğu karadeniz’de y etişen bu bitkinin yaz kış yaprakları yeşildir.
    * Yapraklarından yararlanılır.
    Çay faydaları
    * Beyni uyarıcı özelliği vardır.
    * Bronşlarm genişlemesini sağlar.
    * Astım hastalarını rahatlatıcı özelliklidir.
    * İdrar söktürür.
    * Vücuda zindelik verir.
    * Bağırsak kaslarını gevşettiğinden dolayı, spazmları önler.
    * Kabız yapıcı etkileri vardır.


    Çam çiçeği (salep, sahlep, çayır otu) özellikleri
    * Köklerinden ve yumrularından yararlanılan bu bitkinin iki yumrusu bulunur.
    * Yurdumuzda birçok çeşidi vardır.anadolu salep otu ve adi salep otu bilinen türleridir.
    Çam çiçeği (salep, sahlep, çayır otu) faydaları
    * Kabızlığı önler, zihni güçlendirir, adeti düzenler.
    * Basur hastalığının tedavisinde kullanılır.
    * Bağırsaktaki kurtların düşmesini sağlar.
    * Vücut ısısını ve cinsel gücü arttırır.



    Çavdar otu (çavdar mahmuzu) özellikleri
    * Orta avrupa’da, rusya ve galiçya’da yaygın olarak bulunan bu bitki, buğday ve çavdarların arasında yetiş
    En parazit bir mantardır.
    * Genellikle başakların üzerinde yetişen çavdar mahmuzu, 3 cm uzunluğunda bir bitkidir.
    Çavdar otu (çavdar mahmuzu) faydaları
    * Tansiyon yükseltici özelliği vardır.
    * Migren tedavisinde kullamlır.kanamaları durdurur.
    * Doğum sonrasında, bağırsak ve rahmi kasma özelliğin den dolayı oldukça yararlıdır.
    * Fazla kullanılırsa zararlı yan etkileri görülür.



    Civan perçemi (kandil çiçeği, yara otu) özellikleri
    * Dalı, yaprağı, ve çiçekleri kullanılan bir bitkidir.
    * Anavatanı kafkasya’dır.
    * Yaprakları uzun ve parçalıdır.
    * Dalın ucunda bulunan sarımtırak çiçekleri vardır.
    * İki türlü olan bu bitkinin türleri arasındaki fark, çiçek lerinin farklı büyüklükte olmasıdır.
    Civan perçemi (kandil çiçeği, yara otu) faydaları
    * Basuru önler.
    * Adet gecikmelerinde,basur memelerinde haşlanıp suyu kaşık kaşık içilirse şifa verir.
    * Sinirleri kuvvetlendirir.
    * Hazımsızlığa, mide hastalıklarına iyi gelir.
    * Soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir.
    * Boğmaca, kızamık ve çocuklardaki kemik hastalıkların da çok faydalıdır.
    * Beyine kan gitmesini sağlar.lohusa humması hastalığı na iyi gelir.

    Ciğer otu özellikleri
    * Yapraklarından faydanalılan bu otsu bitki özellikle Yemen’de denize yakın yerlerde bulunur.
    Ciğer otu faydaları
    * Meyvesinin içindeki sıvının ishal yapıcı özelliği var.
    * Toz haline getirilip kullanılırsa yara ve cilt iltihapları na şifalıdır.
    * Öksürüğü keser, göğsü yumuşatır.
    * Çay olarak içilirse bağırsak,mesane ve böbrek rahatsız lıklarım giderir.
    * İdrarı söktürür. Akciğer hastalıklarına şifa verir.
    * Solunum yollarına ve nezleye karşı faydalıdır.


    Cırdatan özellikleri
    * Meyve ve köklerinden yararlanılır.
    * Anadolu’da yaygm bir bitkidir, özellikle yol kenarların da yetişir.
    Cırdatan faydaları
    * Meyvesinin içindeki sıvının ishal yapıcı özelliği vardır
    * Sinüzit hastalığının tedavisinde kullanılır.
    * Egzama hastalığının iyileşmesinde yararlıdır.
    * Romatizmaya iyi gelir, yaraları iyileştirir.


    Cıngıldaklı ot (çoban çantası) özellikleri
    * Avrupa, balkanlar ve ülkemizde çokça yetişen bu bitkinin boyu yaklaşık 30-40 cm kadardır.
    * Çiçeklerinden yararlanılır.
    Cıngıldaklı ot (çoban çantası) faydaları
    * Damarları daraltır, kanamaları durdurur.
    * İdrarı söktürür, kabız yaptırır.
    * Kadınlarda adet kanamalarını azaltır.


    Cezayir menekşesi özellikleri
    * Ortalama 30,40 cm olan bitkinin yapraklarından fayda lanılır.
    * Orta ve güney almanya’nm dağlık vegölgelik bölgeler inde yetişir.
    Cezayir menekşesi faydaları
    * İştah açıcı özelliği vardır.
    * İdrar söktürür. Mikrop öldürücüdür.
    * Damarları genişletir, tansiyonu düşürür.
    * Unutkanlığa iyi gelir. Sinirleri yatıştırır.
    * Davranış bozukluklarını giderir. İşitme zorluklarından kaynaklanan rahatsızlıkları giderir.


    Ceviz (koz ağacı) özellikleri
    * Yapraklarından, kabuğundan, meyve ve yağından fay
    dalamlır. Fazla tüketilmemesi gerekir.
    Ceviz (koz ağacı) faydaları
    * İdrar söktürür. Mideyi kuvvetlendirir.
    * Bağırsak ağrı ve sancılarına iyi gelir.

    Centiyana (çentiyane, kızıl kantaron, yılan otu, eşek turpu) özellikleri
    * Yurdumuzda özellikle doğu karadenz ve uludağ’da yetişen bu bitkinin iki türü vardır.
    * Köklerinden yararlanılır.
    Centiyana (çentiyane, kızıl kantaron, yılan otu, eşek turpu) faydaları
    * Karaciğer ve dalakta meydana gelen tutuklukları açar.
    * Kan yapıcı özelliği vardır.
    * İdrarı söktürür. Mide ağrılarım dindirir.
    * Fitili, düşüğe sebep olur. Kınası kanamaları keser.
    * Vücuttaki lekeleri giderici özelliği vardır.
    * Yakısı akrep ve her türlü böcek sokmasına iyi gelir.
    * Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.yorgunluğu giderir
    * Hazımsızlığa iyi gelir. Ateş düşürür.
    * Midedeki ekşime ve yanmaları giderir.



    Calabar baklası özellikleri
    * Batı ve orta afrika bitkisi dir. Tohumları kullanılır.
    Calabar baklası faydaları
    * Kalp atışını yavaşlatır. Tansiyonu düşürür.
    * Bağırsakların çalışmasını düzenler.
    * Glokom denilen göz hastalığına iyi gelir.
    * Mide ekşime ve yanmalarına iyi gelir.
    * Terleme yapar.
    * Myastenia(kas hastalığı) iyi gelir.


    Büyük teşbih ağacı (zehri zemin) özellikleri
    * Yaprağı, kabuğu ve yemişinden yararlanılan bu bitkinin asıl vatanı şiraz’dır.
    * Yurdumuzda az da olsa yetişir.
    * Yemişi iğdeye benzer ve dallı budaklıdır.
    Büyük teşbih ağacı (zehri zemin) faydaları
    * Göğsü yumuşatarak, balgamı söktürür.
    * Çiçeği koklandığında her türlü ağrı ve uyuşukluğa iyi gelir. Hayalardaki şişliği fiderir.
    *Zehirlenmelere karşı kullanılır.


    Büyük sinir otu kökü (bağ yaprağı) özellikleri
    * Sulak yerlerde yetişen bu bitkinin yaprak ve tohumlarından faydalanılır.
    Büyük sinir otu kökü (bağ yaprağı) faydaları
    * Suyu dişeti kanamalarını önler.
    * Şiddetli kabız yapma özelliği vardır.
    * Dalak,böbrek ve ciğer ağrılarını dindirir.



    Büyük papatya (sığır gözü, sığır papatyası) özellikleri
    * Yapraklanndan, çiçeklerinden ve tohumlarmdan yararlanılan bu bitki hemen hemen her yerde yetişir.
    * Tadı acı olmakla birlikte sindirimi zordur.
    * Anasonla birlikte kullanılması tavsiye edilir.
    Büyük papatya (sığır gözü, sığır papatyası) faydaları
    * Kasıklar ve erkeklik organına sürülürse cinsel gücü art tırır. Zafiyete uğramış sinirlerin tedavisinde kullanılır.
    * Vücudun su toplamasını önler.basura iyi gelir
    * Sarılık hastalığının tedavisinde kullanılır.
    * Makat ve rahim urlarını geçirir.
    * Göğsü yumuşatarak balgamı söktürür.
    * Damar yollarındaki tıkanıklıkları açar.
    * Kulak ağrılarına, uykusuzluğa iyi gelir.


    Büyük ebegümeci tohumu (yabani ebegümeci tohumu) özellikleri
    * Yol kenarlarında yetişen bu bitkinin tohumlarından faydalanılır. Ekmek yapımında da kullanılır.
    Büyük ebegümeci tohumu (yabani ebegümeci tohumu) faydaları
    * Bağırsak rahatsızlıklarını giderir.
    * Zehirlenmelerin tedavisinde kullanılır.



    Büyük dul avrat otu (devekulağı) özellikleri
    * Köklerinden yararlanılan bu bitkinin yaprakları enli ve yeşil renktedir. Çiçeklerinde ince uzun dikenlerbulunur
    * Tadı acıdır.
    Büyük dul avrat otu (devekulağı) faydaları
    * İdrar yollarındaki kum ve taşları döker.
    * Kanın temizlenmesini sağlar.
    * Terle birlikte vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Detoks etkisi yapar.
    * Vücuda rahatlık ve zindelik verir.
    * Nıkris hastalığının tedavisinde kullanılır.



    Buyotu (çemen, çimen) özellikleri
    * Ortalama 30 cm boyunda olan otsu bir bitkidir, sarı ve beyaz çiçekler açar.
    Buyotu (çemen, çimen) faydaları
    * Göğsü yumuşatır.
    * Vücuda zindelik kazandım:. Şehveti arttırır.
    * Balgam söktürür.


    Burçak (tavşan bezelyesi, müdürmük) özellikleri
    * Taneleri hayvan yemi olarak kullanılır, mercimeğe çok benzer.
    Burçak (tavşan bezelyesi, müdürmük) faydaları
    * Çürük tedavisi,isilik ve mayasır tedavisinde kullanılır.



    Burç (ökseotu, gökçe) özellikleri
    * Adi ve zeylin ökseotu olmak üzere iki çeşidi bulunur.
    Burç (ökseotu, gökçe) faydaları
    * Nabız atışını hızlandırır, kalp atışını arttırır.
    * Yüksek tansiyonu düşürür, spazmları engeller.
    * Hazımsızlığı giderir. Damar kireçlenmesini önler,
    * Sara hastalığına iyi gelir.
    * Fazlası kasları zayıflatır ve ishale neden olur.


    Buğday özellikleri
    * Sapları ince kamış şeklinde olan bu bitkinin çiçekleri başak şeklindedir, yemişlerine buğday denir.
    Buğday faydaları
    * Ekmek ve diğer unlu yiyeceklerde kullanılır.
    * Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
    * Kabızlığı önler
    * Sinir bozukluklarını gidererek zihni dinlendirir.
    * Damar sertliği, mide ve cilt hastalıkları olanlar taze ekmek ve sıcak börek gibi yiyecekleri az tüketmelidir.



    Böğürtlen özellikleri
    * Ortalama boyu 2-3 metre olan bitkinin siyah meyveleri vardır.
    * Reçel, şurup ve sirke yapımmda kullanılır.
    Böğürtlen faydaları
    * Vücudu kuvvetlendirir. İdrar söktürür.
    * Boğaz ve ağız hastalıklarına iyi gelir.
    * Dişeti kanamalarını geçirir.



    Bozcaot (cadı, tüylü kısa mahmut, boduret, tüylü yer meşesi, egzema otu) özellikleri
    * Ballıbabagiller ailesinden olan bu bitki, yurdumuzun hemen her bölgesinde yetişir.
    Bozcaot (cadı, tüylü kısa mahmut, boduret, tüylü yer meşesi, egzema otu) faydaları
    * Mide rahatsızlıklarını giderir.
    * Sinirleri uyarıcı özelliği vardır.
    * Ateşi düşürür. Vücuda zindelik verir.
    * Egzama hastalığında kullanılır.



    Boynuz otu (çöpleme, dana bağırtan, bohça otu, harbak, marulcuk özellikleri
    * Ortalama 50 cm boyunda olan bu bitkinin gövdesi yapraksız olup, karadeniz ve toros dağlarmda yetişir.
    * Köklerinden yararlanılır.
    Boynuz otu (çöpleme, dana bağırtan, bohça otu, harbak, marulcuk faydaları
    * Bağırsaktaki kurtları düşürür.
    * Adet söktürücüdür.
    * Zehirli olduğu için az kullanılmalıdır.



    Binyaprak (gülgerotu, boynuzluca ot) özellikleri
    * Yol kenarlarında yetişen bu bitkinin çiçekleri kullanılır
    * Kökü ince olup, boyu bir karıştır.
    Binyaprak (gülgerotu, boynuzluca ot) faydaları
    * Buharı rahim hastalıklarını iyileştirir.
    * Urların tedavisinde kullanılır.



    Binbirdelik otu özellikleri
    * Ortalama boyu 60 cm olan bu bitki çalılık ve fundalıklarda yetişir. Sapsız yaprakları vardır.
    Binbirdelik otu faydaları
    * İdrarı arttırır, sinirleri yatıştırır ve iştahı açar.
    * Göğsü yumuşatarak balgam söktürür.
    * Mide bulantısını geçirir. Ağız kokusunu giderir.


    Biberiye (kuşdili, lisan-ül asafir) özellikleri
    * Ortalama 1-2 metre boyundadır. Bu bitki ılıman iklim lerde yetişir.
    * Makilerde ve kuru yamaçlarda rastlanır.
    Biberiye (kuşdili, lisan-ül asafir) faydaları
    * Kan dolaşımını hızlandırır, tansiyonu ayarlar.
    * İştah açar, idrarı söktürür. Vücuda zindelik verir.
    * Bağırsak gazlarını giderir, ishali keser.
    * Hafızayı kuvvetlendirir, zihni açar.
    * Romatizma! Ağrılara iyi gelir.



    Biber ağacı (butrak kökü) özellikleri
    * Meyvesinden ve yapraklarmdan yararlanılan bu türde her yerde yetişir.
    Biber ağacı (butrak kökü) faydaları
    * Hazmı kolaylaştırır. Mideyi kuvvetlendirir
    * Soğuktan kaynaklanan hastalıklar için şifalıdır.
    * Zehirli hayvan sokmalarında panzehirdir.
    * Felç ve bağırsak spazmlarını önleyici etkisi vardır.
    * Yakısı saçkırana iyi gelir.
    * Ağız kokusunu giderir. Mide bulantısını geçirir.



    Biber özellikleri
    * Sivri ve dolmalık olmak üzere iki çeşittir.
    * Ilıman iklimlerde yetişir
    * Çok miktarda yenirse zehirlenmelere yol açar.
    * karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına yol açar.
    Biber faydaları
    * kan dolaşımını hızlandırır.romatizmal hastalıklara iyi gelir.eklem iltihaplarını kurutur.



    Beyaz tatula (çin zotu) özellikleri
    * Beyaz, kırmızı ve siyah olmak üzere üç çeşidi olan bu bitkinin tohumlarından faydalanılır.
    * Beyaz ve kırmızı olanı tercih edilir. Fazla kullanıldığı zaman boğaz ağrısı, nefes almada zorluk, duymada azalma gibi yan etkileri vardır.
    * Bu gibi durumlarda bal ve sıcak süt kanstmlarak hasta ya içirilmeli ve kusturulmalıdır.
    Beyaz tatula (çin zotu) faydaları
    * kulak ağrılarını dindirir. Göğüs sızılarını, karaciğer ağrılarını geçirir. Solunum yollarına iyi gelir.




    Beyaz çam fıstığı özellikleri
    * Antep dolaylarında yetişir yemişi ve tohumu kullanılır
    Beyaz çam fıstığı faydaları
    * Bazıları hind cevizi olduğunu da söylerler. Fazlası baş ağrısı yapsa da muslini şeker ve haşhaşdır. Günde en fazla 25 gram kadar tüketilebilir.
    * Bol protein ve e vitamini bulunur.
    * Felçli bir kimse her gün 10 gram yerse çok iyi gelir.
    * Akciğer iltihaplarına iyi gelir, şehveti ve erkeklerde meniyi arttırır.
    * Mesanede olan taşları parçalar; akrep sokmasma karşı kuru incir, hurma veya gülşerbeti ile verilirse faydalıdır.
    * Arka bel ve sinir ağrılarına, siyatiğe iyi gelir.
    * Balla yenilmesi cinsel gücü arttırır.
    * Kadınlarda sütü arttırır. Bronş, akciğer rahatsızlıkları için çok faydalıdır.
    * Kalp hastalıklarında ve sinirsel bozukluklara iyi gelir.



    Beyaz kurtluca (sakız dikeni) özellikleri
    * İki çeşittir büyük yapraklı ve küçük yapraklı olanı var
    * Yaprağı kullanılır. Sütleğen cinsindendir.
    Beyaz kurtluca (sakız dikeni) faydaları
    * Yaprağı suda kaynatılıp bir miktar içildiğinde balgam söker.
    * Bal ile kullanıldığı zaman cerahatli yaraları temizler.




  2. 2
    aSsude
    Usta Üye
    Reklam



    Bengal inciri (banyan ağacı) özellikleri
    * Yaprağı, yemişi kullanılır.
    Bengal inciri (banyan ağacı) faydaları
    * Yemişi kuşdili yemişine benzer, ortasmda tohumları vardır. Güzel bir kokusu vardır,onun için çay ve kahve ye katılır. Yanlız fazla içilmemelidir.
    * Çay denilen yaprağın 5 gramını 1,5 litre suya koyup 2 gramda yemişinden katıp kaynatmalı ve kaynatırken devamlı karıştırmak gerekir. Soğuduktan sonra kahve veya çaya katılır. Çok ferahlatıcıdır, yanlız çok fazla kullanılmamalıdır.




    Beş parmak otu (ayid ağacı. Kaz gagası, gümüş otu) özellikleri
    * Kuru çayırlarda, çay kenarlarında, taşlık arazide yetişir
    * Kökü , yaprakları kullanılır.
    * 70 cm. Kadar boyu uzayan yabani bir bitkidir. Yaprak lan rozet şeklinde toplu ve beş parmak şeklinde parça lıdır. Aynı zamanda gümüş rengindedir, yaprakları ve kökleri temmuz, ağustos aylarmda toplanır ve gölge de kurutularak kullanılır.
    Beş parmak otu (ayid ağacı. Kaz gagası, gümüş otu) faydaları
    * 25 gram kadar kökü bir litre suda çay gibi haşlanıp , günde bir kaç fincan içilirse bağırsak nezlesine ve isha le iyi gelir.
    * Çiçeklerden yapılan haşlaması yüzdeki lekeleri giderir cildi yumuşatır, cilde güzel bir renk verir. Diş etlerini kuvvetlendirir. Diş ağrılarında kökü çiğnenir.
    * 25 gram kadar kök bir litre suda haşlanıp ve bir fincan kadarı içilirse mide ekşimelerine, yanmalarına iyi gelir ağız yaralarını iyileştirir.
    * Vücuda kuvvet verir.bademcık ve boğaz iltihaplarında bol su ile gargara yapılırsa iyi gelir.



    Beş parmak ağacı (ayid ağacı, yeman safranı) özellikleri
    * Su kenarlarında yetişir.
    * Tohumu kullanılır.
    Beş parmak ağacı (ayid ağacı, yeman safranı) faydaları
    * İçilecek miktarı 7-8 gramdır. Yanlız baş ağrısı yapar ve meniyi azaltır, onun için üstüne süt içilmelidir.
    * Tıpta tohumu kullanılır, tohumunun keskin kokuludur.
    * Bu ağacın iyisi çay kenarlarında yetişir.
    * Bal ve sirke ile karıştırılarık şerbet yapılır ve içilir.
    * Sirke ile pişirilip dalak üzerine yakı gibi konulursa çok fayda verir. Ciğerdeki tutuklukları açar.




    Beni israil zeytini (taşı) özellikleri
    * Taş hali kullanılır.
    * Zeytinden büyük, üzerinde çaprazlanmış çizgiler bulunan, güvercin yumurtası kadar olan bir taştır, zeytine benzediği için bu ad verilmiştir. Suya bırakıldığında yumuşar.
    Beni israil zeytini (taşı) faydaları
    * Nohut kadarını törpüleyip elde edilen tozunu su ile karıştırıp, idrarı tutulana veya mesanesinde taş olana içirilirse taşı düşürür ve idrar tutukluğunu giderir.
    * Yarasa kanı ile karıştırılıp, göze sürme gibi çekilirse dökülen kirpiklerin yerine yenisini gür olarak çıkarır.
    * Kanama yapan basurlarda kanamayı keser.
    * İçilme miktarı 2-3 gramdır.fazla kullanmak,iştahısızlık yapar. Dalağa zarar verir. Balla kullanılması iyi gelir.
    * Fazla kullanımı şehveti azaltır. Onun için de kereviz tohumu ile beraber alınmalıdır.
    * Mesane iltihapları için faydalıdır.



    Bayır turpu (acı kök) özellikleri
    * Yol kenarlarında,çukurlarda yetişir.meyvesi kullanılır.
    Bayır turpu (acı kök) faydaları
    * Bir metre civarında boyu olan bir bitkidir. Esasen turp berri ve bostani kısımlarına ayrılır. Berri, haziran ve temmuz aylarında çiçekler açar.
    * Şifası çok olmakla bereber çok fazla yenirse böbrekler de tahrişe neden olur. Gaz yapar, mideye iyi gelmez.
    * İyice rendelenmiş haldeki bayır turpu deri, adele ve ek lem yerlerine sürüldüğünde, romatizma, cilt hastalıkla rina iyi gelir. Siyah ekmekle rendelenmiş bayır turpu yenildiğinde iştah açıcı özellik taşır.
    * Bundan yapılan sirke de iştah açıcı olarak kullanılır. Ancak günde üç çay kaşığı içmek gerekir. Ardındanda bir bardak su içilmilidir.
    * Tohumları sirke ile içildiğinde kusturur.idrarı söktürür.

    Ballıbaba özellikleri
    * Yol kenarlarında, meyve, sebze bahçelerinde, bayırlar da yetişir.
    * İki-üç çeşidi vardır. Yapraklan kullanılır.
    * Boyu yarım metreye kadar uzayan bir bitkidir.
    * Ballıbabagillerden ( nane, lavanta çiçeği, kekik) gibi bir bitkidir.
    * Yaprakları ısırgan otuna benzer. Benekli ballıbaba ve anların çok sevip üzerine üşüştüğü ak ballıbaba gibi çeşitleri vardır.
    * Mayıs , haziran aylarında toplanır, gölgede kurutulur. Ya da taze olarak kullanılır.
    Ballıbaba faydaları
    * Ballıbaba şifalı bir ot olmakla beraber yine de doktor tavsiyesine uyularak kullanılmalıdır.
    * Yaprakları ezilip suyu, rahim iltihaplarına, rahim kana malanna ve prostat hastalıklarına uygulanırsa iyi gelir.
    * Şurabu boğaz hastalıklarına, aybaşı ağnlarına iyi gelir
    * Yaprağının lapası, kabakulak ve basura iyi gelir.




    Balık otu özellikleri
    * Kıbrıs’ta, cava’da, malahar’da yetişir.
    * Yapraklan ve çiçekleri kullanılır. Sapları 50 santim büyüklüğünde yeşil, dallı budaklı ve tüylüdür.
    * Yapraklan kül renginde ve güzel kokuludur.
    * Zehirli meyvesiyle balık avlanmadada kullanılır.
    Balık otu faydaları
    * Pişirilmiş balık otundan 30-35 gram kaynatılıp içilirse karında toplanan ve şişmesine neden olan fazla suyun atılmasında ve şişkinliğin giderilmesinde faydalıdır.
    * Terleticidir, idrarı söktürür. Şidetli bronşit ve nezlede öksürükte çok faydalıdır.
    * Akrep soktuğu zaman sirkeli yakı üzerine konulursaiyi sonuç verir.
    * Meyvesine doğu cevizi denir ve sirkeyleberaber kayna tılıp ağızda gargara yapıldığında diş ağrısını geçirir.
    * Soğuktan meydana gelen başağnlarma bu ot kaynatılıp ılık olarak banyo yapılırsa iyi gelir.



    Besbase (küçük hindistan cevizi) özellikleri
    * Kabuğu kullanılır.
    Besbase (küçük hindistan cevizi) faydaları
    * İyisi, rengi sarı ile kırmızı arasında olanıdır. Özünde esans ve yağ bulunur. Tavsiye edilen miktardan fazlası alınmamalıdır. Aksi takdirde baş ağrısı yapar ki bunun üzerine sandel bitkisi, gülsuyu ile beraber alınmalıdır.
    * Dalağa, bağırsak hastalıklanna, ishale, soğuktan ileri gelen idrar kaçırmalarına, bağırsak yaralarına yenilirse veya yakı gibi kullanılırsa çok iyi gelir.
    * Göbeğe ve kasığa yakı olarak konulması mideye iyi gelir, mideyi kuvvetlendirir.
    * Katı şişlere iyi gelir. Meniyi artırır.
    * İştahı açar, vücudu kuvvetlendirir, teskin edicidir.
    * Besbase,ağızda çiğnenirse fena kokulan giderir.




    Baladur ağacı (belazur) özellikleri
    * Bilhassa hindistan’da yetişir. Meyveleri kullanılır.
    Baladur ağacı (belazur) faydaları
    * Bu bitkinin yemişleri kuşburnuna benzer. İyisi siyahtır meyvesi yarılırsa ortasından bal gibi bir sıvı çıkar. Bu na asel-i baladur denir. İçilme miktarı 2 gramdır. Çok dikkatli kullanılmalıdır, zira zehirlidir. Söylenilen mik tardan fazla alınmamalıdır, fazla alınınca ağızda yanık mide ve bağırsaklarda sancılar yapar. Bu zehire karşı inek sütü ,ayran, arpa suyu ve bademyağı tuz katılarak içilmelidir.
    * Baladur balı, usaresi macun yapmada kullanılır. Başını kesip bir kıskaç ile iyice sıkılıp usaresi çıkarılır, ceviz ve inek yağı ile kaynatılarak macunlara katılır.
    * Baladur tütsüsüne oturulursa basura iyi gelir.
    * Usaresi saçkırana sürülse hemen kıl çıkarır.
    * Sinir bozukluklarına, unutkanlığa, felce çok iyi gelir.



    Bakam (kızılağaç) özellikleri
    * Ovalarda, rutubetli yerlerde, ırmak kenarlarında yetişir
    * Kırmızı bir ağaçtır. Tıpta dalları kullanılır.
    Bakam (kızılağaç) faydaları
    * Yara ve cerahatli çıbanlara çok iyi gelir.kam durdurur
    Uyarı: kökü zehirlidir, kullanılmamalıdır.

    Baldıran (ağa otu) özellikleri
    * Kura ve çorak yerlerde yetişir.
    * Büyük baldıran, küçük baldıran olarak iki çeşittir.
    * Kökü, yaprakları kullanılır. Boyu 2 metreye yakındır.
    * Haziran ayımda beyaz çiçekleri açar.yaprakları büyük gövdesi kaim, saplarının alt kısmı erguvani renktedir.
    Uyarı
    * Kötü kokusu olan zehirli bir bitkidir. Özünde bulunan (conün) maddesinin 0,5 ila 1 gramı yetişkin bir insanı öldürebilir.
    * Ayrıca nefes yollarını felce uğratır.
    * İki çeşittir. Büyük baldıran, küçük baldıran hekimlikte büyük baldıran kullanılır.
    Baldıran (ağa otu) faydaları
    * Külleri saçlara sürülürse kuvvetlendirir.
    * Çay gibi kaynatılıp içilmeye devam edilirse göğüs ve akciğerde bulunan kan, safra ve balgamı çıkartır, nefes darhğma, göğüs ağrısına, öksürüğe, idrar sökürmeye faydalıdır.
    * Sığırın bacak kemikleri içindeki ilikleri ile macun hali ne getirilip ağrıyan başa sürüldüğünde ağrıyı dindirir.
    * Baldıran otu tetanoz hastalığı,siyatiğe, atardamar kireç lenmesine ve prostat hastalığına karşı hekimlikte ilaç olarak kullanılır.




    Baldırı kara (hint çörekotu,kinul cede, su sümbülü, Venüs ağacı, su pelesengi) özellikleri
    * Rutubetli, kayalık yerlerde yetişir.yaprağı kullanılır.
    * Yurdumuzun hemen hemen her yerinde yetişir.
    * İyisi dallarının siyahlığı kırmızıya yakın olanı, yaprağı yeşil olanıdır.
    * Bu bitkinin boyu 25-40 cm arasında değişir.
    Baldırı kara (hint çörekotu,kinul cede, su sümbülü, Venüs ağacı, su pelesengi) faydaları
    * Kurutulmuş 50-60 gram baldırı kara yaprağı bir litre suda kaynatılarak suyu ile saçlar yıkanırsa gür olur.
    * 10 gram müshil gibi tesir eder,grip ve soğuk algınlığın da hastayı rahatlatır. Dalak ve sarılık hastalığına fayda lıdır. İdrar söktürür. Böbrek ve mesanede olan taşları eritir, nezle, burun ve boğaz hastalıklarına, öksürüğe iyi gelir, mide ağrılarını keser.
    * Aybaşı kanamalarını düzene sokar, saçkırana, kısırlığa boğmacaya, göğüs yumuşatıp balgam söktürmeye çok faydalıdır. Ladin, mersinyağı yahut susen yağı ve sirke ile karıştırılıp pişirdikten sonra saçlar hergün bununla yıkanırsaçok faydalıdır.

    Uyarı:
    Fazlası dalağa zarar verir.





    Bakla özellikleri
    * Hemen heryerde yetişir.
    * Misri ve kıbti olmak üzere iki çeşittir. Çiçekleri, unu, kabuğu kullanılır. Gıda yönünden çok zengindir. Baklanın taze olanının faydaları daha çoktur.
    * Hazmı kolay, besleyeici bir bitkidir.
    * Çiçekleri zamanında, gölgede kurutulur ve kapalı kutu larda saklanır.
    Bakla faydaları
    * Baklanın 15 gr. Çiçeği bir litre suda haşlanır, günde bir kaç kaşık içilirse, idrarı söktürür, vücuttaki zehirleri di sarı atar. Böbreklerdeki taşların kumların düşmesine yardım eder. Böbrek ağrılarım dindirir, iltihabı giderir.
    * Kanı durmayan yaralarda ikiye bölünüp yapıştmlırsa, kanı durdurur ve insana uyku verir.
    * Baklanın kabuğu kıl biten yerlere dövülüp sürülürse, bir daha o yerlerde kıl çıkmaz.
    * Bakla suyu ile yüz yıkanırsa cilt güzelleşir. Sülük konulduğu zaman kan kesilmezse,baklamn yarısı kan akan yerlere konulursa derhal kanı keser.
    * Arpa unu ile karıştırılıp, çıbanlara yakı gibi konur. Kulak arkasında ve göz altında olan şişlere balla karıştın lıp sürülebilir.zeytin yağı ile karıştırılarak yakısı konu lursa hanazir hastalığına iyi gelir.
    * Kabuğu ile beraber suda pişirilip sirke ile yenirse bağır sak yaralarına ve müzmin ishale iyi gelir. Fakat pişirir ken ilk suyunu değiştirmek gerekir ki gaz ve şişkinlik yapmasın. Eski baklanın gazı daha azdır.
    * Kabuğunu üzüm şurubu ile pişirip erkek organlarında, memede olan şişlere ve vücuttaki leke hastalığına yakı gibi konulursa faydalıdır.
    * Dövülmüşü bademyağı ile pişirildikten sonra şeker de katılarak yenirse, öksürüğe ve her cins göğüs üşütmele rine iyi gelir.dövülüp ince elekten geçirerek göze sürü lürse kataraktı iyileştirir.

    Uyarı:
    kadınlar aşırı yerse hamileliği önler, tavuklar fazla yerse yumurtadan kesilirler.




    Ayıkulağı (yıldız çiçeği) özellikleri
    * Tarlalarda, bayırlarda ve sulak yerlerde yetişir
    * Yaprağı, çiçeği kullanılır.
    * Güle benzer, bitkinin tadı biraz kekremsidir.
    Ayıkulağı (yıldız çiçeği) faydaları
    * Meme urlarına çok iyidir. Yakı gibi kullanılır.

    Bağ sarmaşığı özellikleri
    * Tuzlu arazide, ormanlarda, kayalık, duvar diplerinde, buğday tarlalarında yetişir.yaprakları, kırmızı ve siyah taneleri kullanılır.
    Bağ sarmaşığı faydaları
    * Kaynatılıp suyu içildiğinde ishal yapar.
    * Safrayı çıkarır.
    * Bağ sarmaşığının kendisi yendiğinde veya kurusu kay natılıp içildiğinde, kadınların aybaşı halini söktürür, rahimden gelen akıntıyı da keser.
    * Mide zafiyetine karşı bal ile macun yapılarak yenir, ve ya 80-100 gram kadar şekerle kullanılır.
    * Hıçkırığın giderilmesi için sirke ile ezilerek içilir.
    * Bağırsak kolitlerine fayda verir. İshali keser.




    Bahçe şebboyu özellikleri
    * Çok çeşitleri vardır.
    * Tohumu, çiçeği kullanılır.
    * Haşhaş cinsinden olduğu söylenir.
    * Bir cinsi menekşe rengindedir, alaca şebboy denir.
    * Kırmızı, sarı ve beyaz çeşitleri vardır.
    * Hiri hatar cinsinin kökü uzundur.
    * Bizde mısır menekşesi denilen çiçek bir cins şebboy dur ve tıpta kullanılan, yağ elde edilen çeşit budur.
    * Tohumunun ve çiçeğinin tesiri aynıdır.
    Bahçe şebboyu faydaları
    * Tohumu dövülüp fitil yapılarak rahimyoluna konulursa cenini öldürür.eğer içerde ölmüşse onu dışarı çıkartır. Hamile kadın suyunu içerse çocuğunu düşürür.
    * Koklanması dimağdaki ağrılara ve baş üşütmesine iyi gelir. Mor ve siyah renkte olanlarına iranlı’lar hiri hatai derler.bunun faydaları daha çoktur. Baştaki olan ağrıları geçirir.
    * Kökü kurutularak sirke ile karıştırılıp yakı yapılırsa dalak urlarına, gut’a mafsal katılıklarına iyi gelir.
    * Çiçeği mumyağı ile makata parmak yarıklarına, topuk yarıklarına konursa iyi gelir.
    * Pişmiş suyundan sirke ile karıştırılıp. Dişlere sürülse diş ağrısını geçirir. Şerbeti kan tükürenlere iyi gelir.
    Uyarı: Fazla tüketilmesi baş dönmesi ve göz kararma sı yapar. Hazmı zordur. Üstüne semizotu yenmelidir.





    Badem (badem ağacı) özellikleri
    * Çok yerde yetişir. Meyvesi kullanılır.
    * Tatlı ve acı olmak üzere iki çeşittir. Acı badem zehirlidir, içinde zehirli bir glikozit vardır.
    * Acı olanında altmış tanesini yetişkin bir insan yerse ölümüne sebep olur. Sabun, krem, esans olarak kullanılır.acı bademde %50, tatlı bademde %65 kadar yağ bulunur. Tatlı bademde e vitamini bulunur.
    Badem (badem ağacı) faydaları
    * Tatlı bademin içinden tatlı badem yağı çıkarılır. Çocuk kabızlıklarını gidermekte kullanılır.
    * Badem ezmesi, lokum, çikolata ve şurup yapıhr,badem subyesi sıcak su ve şekerlerden ibarettir. Yumuşatıcı bir maddedir. Şurubu ve subyesi göğsü yumuşatır. Boğaz ağrılarına, bronşite iyi gelir.
    * Acı badem yağını yüze veya vücuda sürüp bir müddet sonra temizlemek cilde iyi gelir,hamile kadınlar düzen li kullanıp uygularlarsa, vücutta meydana gelebilecek deri çatlamalarını önlemiş olurlar.
    * Badem, kuru üzüm ve şekerle yenilirse öksürüğü ve balgamı keser. Vücut direncini arttırır. İdrar yanmasını önler, kan yapar. Kulak ağrılarını dindirir. Ekzama ve kaşıntıların verdiği rahatsızlıkları azaltır. Yumurta ile karıştırılıp basur memelerine sürülürse iyi gelir.





    Ayva özellikleri
    * Birçok ülkede ve bölgede yetişir.
    * Çekirdeği, yaprağı, meyvesi kullanılır.
    Ayva faydaları
    * Ayva, sarı renkte tüylü, küçük çekirdekli, mayhoş bir meyvedir. Çiçekleri pembe renktedir. Yapraklarının altı tüylüdür. Ağacı orta yüksekliktedir.
    * İçeriğinde şeker (pektin) tanin gibi maddeler vardır, vitamin açısından zengin bir meyvedir.
    * Kurutulmuş ayvanm suda bekletilmesi ile elde edilen şurupla gargara yapılırsa boğaz iltihaplarına iyi gelir.
    * Damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir.ayva
    şurubu ishali ve dizenteriyi keser. Mideye ve bağırsak
    Lara kuvvet verir. Tansiyonu düşürür. Safrayı tedavi eder. Bronşite, öksürüğe ve vereme faydalıdır.
    * Çekirdeklerinden yapılan merhem, dudak ve meme çat laklarına, ekzamalara, deri hastalıklarına kullanılır. Çekirdekleri kaynatılıp suyu içilirse göğsü yumuşatır.
    * Ayvanın yaprağını yakıp kül olmadan söndürüp iyice dövüp göze çekilirse çok faydalıdır.
    * Taze çiçeği baş ağrısını geçirir, kalbe, beyne iyi gelir.
    * Ayva insandaki harareti keser. Sütten dolayı meme şiş ip sancı yaparsa ayva bal ile pişirilerek lapa halinde memenin üzerine konursa ağrısını dindirir.
    * Ayva suyu kabızlığı giderir.
    * Çiçeği bal ile pişirilip emziren kadına verilirse sütü bollaşır.
    * Ayva yemekten önce yenilirse, kabızlık, sonra yenirse ishal yapar. Çiğ yenmesi pek tavsiye edilmez pişirerek yenmesi daha faydalıdır, fazla yemek iyi değildir.
    * Egzemaya, kaşıntıya ve basur memelerine çok etkilidir kompostosunun suyu iyi gelir.

    Ayrık kökü (ayrık otu) özellikleri
    * Dünyanın her tarafında yetişir. Kökü kullanılır
    * Mekke ayrığı ve domuz ayrığı gibi birkaç kısma ayrılır
    Ayrık kökü (ayrık otu) faydaları
    * Buğdaygillerden olan yabani bir bitkidir. Sarımtırak ve beyaz renktedir. İlk ve sonbahar aylarında toplanarak, gölgede kurutulur. Köklerinde yüksek miktarda potas ve şeker vardır.
    * İltihaplı hastalıklarda yumuşatıcı ve ferrahlatıcı olarak kullanılrr. Bu bitkinin idrar söktürücü etkisi meşhurdur
    * 20 gram ayrık kökü bir litre suda haşlanarak çay gibi içilir. Kaynarken içine limon atılırsa daha güzel olur. Böbrek ve idrar yollarında meydana gelen iltihap ve taşları giderir. Mesane nezlesini önler.
    * 4 gram kadar mestaki,ayrık suyuna katılıp içilirse kanı temizler, balgamı keser ve vücuda zindelik verir.
    * Albamin’i atar, nefrit ve nikiris’e iyi gelir. 50 gram ayrık otu bir litre suda kaynatılıp içilirse sarılık hastalı ğma iyi gelir.




    Aynısafa (gece sefası) özellikleri
    * Nemli yerlerde yetişir.
    * Çiçekleri kullanılır. Çiçekleri sarı ve güzeldir.
    * Özünde boyama özelliği mevcuttur.
    Aynısafa (gece sefası) faydaları
    * Ağrı kesici olarak kullanılır.
    * İdrar tutkunluğunu giderir. Terletici olarak kullanılır.
    * On gram safa çiçeği bir litre suda haşlanarak nıksirlile re, iştahsızlara günde bir kaç kaşık verilir.
    * Aybaşı kanamalarını düzene sokar.




    Aylandız (kokrağaç) özellikleri
    * Büyük ve küçük yapraklı olanı vardır. En iyisi büyük yapraklı olanıdır. Yaprakları, çiçeklerikullanüır.
    * Bir karış kadar dallan olan bir süs bitkisidir.
    * Çiçekleri, uzun ve salkım şeklindedir.
    * Keskin bir kokusu vardır. Yaprakları zeytin yaprağına benzer. Ancak daha incedir.
    * Meyveleri sonbaharda dökülmeden önce kızarır.
    Aylandız (kokrağaç) faydaları
    * Bağırsaktaki solucanı düşürür.
    * Yaprakları kaynatılıp içildiğinde balgamı söktürür.




    Ayı pençesi özellikleri
    * Asya bozkırlarında yetişir. Yaprakları kullanılır. Pembe çiçeklidir.
    Ayı pençesi faydaları
    * Ayı pençesi küçük küçük doğranıp, soğuk suda dinlen dirilirse, yara ve çıbanlara karşı etkili bir merhemdir, yaraların çabuk kapanmasını ve iyileşmesini sağlar.
    * Ağrıları dindirir.
    * Ezilerek çıkarılan suyu, iştahsızlığa iyi gelir.
    * Karaciğer hastalıklarına, hazımsızlığa iyi gelir.




    Avşan otu (fütenç, habak, yarpuz) özellikleri
    * Daha çok mısır, şam ve yunanistan’da yetişir.
    * Kara, dağ ve nehire diye cinslere ayrılır.
    * Tohumu, bitkisi ve usaresi kullanılır.
    * İyisi güzel kokulu olanıdır.
    Avşan otu (fütenç, habak, yarpuz) faydaları
    * En önemli kalp ilaçlarındandır. Kalbi ve mideyi kuvvet lendirir, çarpıntıyı ve sıkıntıyı giderir.
    * Tohumu kaynatılıp içilirse uçuğa ve idrar tutukluğuna faydası vardır.
    * Usaresi göze çekilirse görme kudretini artırır.
    * Gülyağı,sirke ve kabuklu arpa ile katı urlara yakı yapı lırsa faydalıdır.
    * Güneşte bir süre kurutulduktan sonra biraz çiğnenirse diş ağrısını dindirir. Az miktarda yenirse cinsel gücü artırır. Ağrılara ve idrar söktürmeye iyi gelir.





    Avrupa siklameni (tavşan kulağı) özellikleri
    * Ormanda ve dağlık alanda yetişir.
    * Yaprakları, çiçekleri kullanılırkalp şeklinde yaprakları ve kokulu pembe çiçekleri vardır.
    Avrupa siklameni (tavşan kulağı) faydaları
    * Merhemi basur tedavisinde, şurubu ise boğaz yolu hastalıklarına iyi gelir.

    Uyarı
    * Yalnız zehirli bir ottur, doktor tavsiyesi olmadan asla kullanılmamalıdır. Şurubu ve merhemi eczaneye hazır latılmalıdır.





    Avcı otu özellikleri
    * Taşlı ve kireçli topraklarda yetişir. Boyu 30 santimdir.
    * Büyük,san çiçekleri vardır.yaprakları tüylüdür.
    * Yaprakları ve çiçekleri kullanılır.
    Avcı otu faydaları
    * Avcı otu müsekkin olarak kullanılır.
    * Kalbi besleyen damarları genişletir.
    * Kalp hastalarına iyi gelir. Uyarı
    * Avcı otunu gölgede kurutmak gerekir. Aşın sıcak içindeki yararlı maddeyi yok eder.

    Ayı üzümü (itüzümü, hoca yemişi) özellikleri
    * Pirene dağlarında yetişir. Boyu 1-3 metre kadardır.
    * Her mevsimde yapraklan vardır,yaprakları tıpkı şimşir yaprağına benzer, ilkbaharda toplanıp kurutulur.
    * Çiçekleri pembe salkımlar halindedir. Meyvesi yuvarlak ve kırmızıdır.
    Ayı üzümü (itüzümü, hoca yemişi) faydaları
    * Yaprakları insan vücuduna kuvvet verir.
    * İshale, hazımsızlığa, güçsüzlüğe ve ateşe iyi gelir.
    * 50-60 gram kadar yaprakları bir litre suda kaynatılarak içilirse, böbrek ve idrar yolları iltihabma, taş dökmeye, prostat bezesinin büyümesini engellemede birebirdir.




    Ayı kulağı (yıldız çiçeği) özellikleri
    * Tarlalarda, bayırlarda ve sulak yerlerde yetişir
    * Yaprağı, çiçeği kullanılır.
    * Güle benzer, bitkinin tadı biraz kekremsidir.
    Ayı kulağı (yıldız çiçeği) faydaları
    * Meme urlarına çok iyidir. Yakı gibi kullanılır.




    Ayı gülü özellikleri
    * Bahçelerde yetişir, kökü ve tohumları kullanılır.
    * Boyu yarım metre kadardır.
    * İnsana baygınlık veren bir kokusu vardır.
    Ayı gülü faydaları
    * Kökü kaynatılıp bal karıştırılıp içilirse kan söker.
    * Mide ve bağırsakta olan tutuklukları açar.
    * Sara hastalığma sinir zafiyetine ve kramplara iyi gelir.
    * Tohumundan 5-6 gram suyla alınırsa safra ve balgam çıkarır. Felce, siyatiğe, kabus ve kanamalara iyi gelir.



    Aytaşı (ay köpüğü) özellikleri
    * Beyaz ve hafif çok şeffaf bir taştır.
    * Taş halindeki maddesi kullanılır.
    Aytaşı (ay köpüğü) faydaları
    * Meyve vermeyen ağaçlara aşılırsa, meyve verir.
    * Kadınlar kollarına bağlarlarsa çocukları güzel olur.
    * Suyundan içilmesi sara hastalığına iyi gelir.



    Ayçiçeği (gündöndü, günebakan) özellikleri
    * Yağı, tohumları ve çiçeği kullanılır.
    * Çiçekleri sarıdır, uzunluğu 1-1,5 metre boyundadır.
    Ayçiçeği (gündöndü, günebakan) faydaları
    * Soğuk preslenmiş ayçiçeği yağı damar kireçlenmesine damar sertliğine iyi gelir.
    * Tohumlarından elde edilen merhemi kurdeşen hastalığı na iyi gelir yaraları tedavi eder.
    * Taze ayçiçeğinden eldeedilen ayçiçeği ruhu vereme iyi gelir. Koleströl oranını düşürür.
    * Beden ve zihin yorgunluğunu giderir.
    * Kalp ve sinir hastalıklarına iyi gelir.





    At kuyruğu (zemberek otu, tilki kuyruğu,zambak otu beygir kuyruğu, boğumluca ot) özellikleri
    * İki çeşittir. Rumeli’de yetişir.
    * Kökü, meyveleri kullanılır, kırlarda, yol kenarlarında, kumlu ve rutubetli yerlerde yetişir.
    * Kök sapı uzun ömürlüdür,
    * San renkte, oluklu ve yuvarlak saplıdır.
    * Yaprakları çoktur. Boğum boğum bir ottur.
    * Meyvelerin hepsi bir arada olup önce kırmızı renktedir sonra siyahlaşır.
    At kuyruğu (zemberek otu, tilki kuyruğu,zambak otu beygir kuyruğu, boğumluca ot) faydaları
    * Bu ot suda kaynatılarak içilirse,ishal ve göğüs hastalık larına iyi gelir.
    * Aybaşı adetlerini söktürmeye yardım eder.
    * Nikiris ve romatizmaya iyi gelir.
    * Vereme iyi gelir. Kan kesici ve idrar söktürücüdür.
    * Ezilerek elde edilen merhem, yaralara iyi gelir.
    * İnce kıyılmış ve kurutulmuş at kuyruğu, karaciğer ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.
    * Otu kaynatılıp suyu içilirse, kasık yaralarına, böbrek ve mesane ağrılarına fayda verir.
    * Karaciğer ve mideyi kuvvetlendirir.
    * Albümin miktarını düşürür.
    * 0,5 litre suya bir avuç ufalanmış kuru atkuyruğu konur 10 dakika kaynatılır ve 20 dakika demlenip pamuktan süzülür.bu su yüzde tahriş sonucu meydana gelen veya deri altı bezelerinin iltihaplanmasından olan yanma ve kızarmalara pamukla ılık ılık sürülürse iyi gelir.

    Uyarı:
    Suyundan günde en fazla iki çay bardağı içilme si tavsiye edilir. Fazlası zararlıdır.

    At kestanesi (hind kestanesi) özellikleri
    * Asıl vatanı hindistan’dır.
    * Meyvesi, tohumu ve kabukları kullanılır.
    * 15-30 metre yüksekliğinde iri bir gölge ağacıdır.
    * Başparmak şeklinde büyük yaprakları vardır. Nisan temmuz aylarında çiçek açar.
    * Meyveleri kestaneye benzer, sonbaharda toplanır.
    At kestanesi (hind kestanesi) faydaları
    * P vitamini özelliklerine sahiptir. İçindeki eskülin mad desinden dolayı kan dolaşımını düzenler.
    * Kestaneler öğütülerek toz haline getirilir, bir bardak su ya bir kaşık kestane tozu karıştınlarak günde üç kere içilirse basur, ishal ve varis hastalıklarına iyi gelir. Nezle ve nefes darlığmada iyi gelir.
    * Tohumu, romatizma ve mafsal ağnlarmı giderir, kabuk larındanyapılan ilaçlar ateşi düşürmede kullanılır.
    * Bir kilo at kestanesi parçalar halinde doğranır ve suda kaynatılıp, suyu ile tahret alınırsa basura iyi gelir.
    * Kabuğu kaynatılarak içilirse hazımsızlığa, kronik bağır sak nezlesine, soğuk algınlığına, yüksek ateşe iyi gelir.
    * At kestanesi ruhu deri uçuklarına, boğmacaya iyi gelir.
    * Meyveleri un haline getirilir ve tatlı badem yağı ile ka rıştırılarak krem haline getirilir, temizlenmiş yüzde kırmızı kısımlara akşamları krem gibi sürülür 20 daki ka sonra ılık su ile yüz yıkanır. Bir iki hafta içinde yüz deki tüm kırmızılık veya kırmızı lekeler geçer.




    Ateş taşı (çakmak taşı) özellikleri
    * Birkaç çeşidi vardır.
    Ateş taşı (çakmak taşı) faydaları
    * Aristotales’e göre, güçlükle doğum yapan kadınların uyluk kısımlarına bir bez içinde konulursa doğum yap malarım kolaylaştırır.
    * Çıban ve sivilcelere merhemi sürülürse faydalıdır.




    Asarına özellikleri
    * Yaprağı, kökü kullanılır. Boyu bir karış kadar olup, yaprağı buğday başağı, sünbülesi gibidir.
    * Sapı dört budaktır. Çiçeği şebboy çiçeğine benzer.
    Asarına faydaları
    * Ciğer tutukluklarını açar, karaciğer ağrılarına suyu iyi gelir.





    Arı kovanı (yüksük otu, mayasıl otu, kadın parmağı üzümü) özellikleri
    * Karadeniz mıntıkasında yetişir. Meyvesi kullanılır.
    * Pelit yemişine benzeyen siyah bir üzümdür.
    * Bazı yerlerde buna ineb elbakar, bazı yerlerde patlıcan üzümü derler.
    Arı kovanı (yüksük otu, mayasıl otu, kadın parmağı üzümü) faydaları
    * Kalbe iyi gelir. Damarları açar, temizler.
    * Mayasıla iyi gelir.
    * Böbreklere iyi gelir.





    Asma özellikleri
    * Hemen hemen her yerde yetişir.
    * Çeşitleri çoktur. Üç binin üzerindedir.
    * Meyvesi,yaprakları ve çubuğu kullanılır.
    * Yukarıya doğru boy atıcı ve uzun ömürlü meyveli bir ağaçtır.
    * Meyvesine üzüm denir, yaş veya kuru olarak yenir, meyvesi üzümden çok çeşitli şekilde faydalanılır. Şıra, Şerbet,pekmez, hamından koruk suyu, şarap yapılır.
    * Çiçekleri küçük ve yeşilimsi renktedir.
    * Yapraklarımn arka kısmı kalp şeklinde üstü tüysüz, altı ise tüylüdür.
    Asma faydaları
    * Meyvesinde bol miktarda a-b1,b2 ve c vitamini bulu nup çok faydalıdır.
    * Asma çubuklarından çıkan sıvı egzamaya ve bağırsak kanamalarına iyi gelir. Avrupa’da çiftçiler bu sıvıyı göz damlası olarak da kullanırlar. Yapraklarından yapı lan ilaç vücuttaki kanamayı durdurur.
    * Sarılığı giderir. İshali keser.
    * Vücuda kuvvet verir. Vücut yağlanmasına kalp ve böb rek rahatsızlıklarına iyi gelir.

    Aslan pençesi özellikleri
    * Çayırlarda ormanlarda, tarlalarda yetişir.
    * Yaprak ve çiçekleri kullanılır.
    * Gülgillerden olup, yaprakları büyük ve parçalıdır. Bu nunla yün yıkanıp temizlenir.
    * Çiçekleri ufak yıldız şeklinde ve yeşilimtraktır.
    * Kökü geniştir ve bir karış kadar boyundadır.
    * Marttan temmuza kadar olan aylarda toplanıp gölgede kurutulur.
    Aslan pençesi faydaları
    * 50-80 gram bitki bir litre suda kaynatılıp ara sıra bir çorba kaşığı ile içilirse ateşi düşürür.
    * Kızamık hastalığında da ateşe düşürmek için, ihlamur, çuha çiçeği, zemberek otu, kantaron ve mürver çiçeği ile aslan pençesi karıştırılıp, 10 gramı bir litre suda 15 dakika kaynatılarak hastaya günde üç kahve fincanı ka dar içirilirse iyi gelir.
    * Baş ağrılarını geçirir. Anne sütünü çoğaltır.
    * Yaraları iyileştirir. Peklik verici olarak da kullanılır.
    * Vücuda kuvvet ve dinçlik verir.





    Aslan kuyruğu özellikleri
    * Bahçelerde ve çayırlarda yetişir. Yaprakları kullanılır.
    Aslan kuyruğu faydaları
    * Ballıgillerden otsu bir bitkidir. Dalları çoktur.
    * Hepsi bir daldan çıkar ve dört köşelidir.
    * Baş parmak kadar yaprağı vardır. Terletici olarak kul lanılır.ateşi düşürür.vücuda rahatlık verir.
    * Ciğer ve dalak süddelerini açar.
    * Göğsü ve ciğerleri temizler.




    Aslan dişi (kara hindiba,yabani acı marul) özellikleri
    * Çayırlarda hendeklerde yetişir.
    * Kökü ,yaprağı kullanılır.
    * Müsait bulduğu yerlerde yetişen bu bitkinin yaprakları rozeti andırır.
    * Çiçekleri sarıdır.yaprakları ilkbaharda, kökleri ise son bahar aylarında toplanarak gölgede kurutulur.
    * İçinde taraxacine adında acı bir madde bulunur.
    Aslan dişi (kara hindiba,yabani acı marul) faydaları
    * 60-100 gram kök,bir litre suda on dakika kaynatılarak üç hafta sabah akşam birer kahve fincanı içilirse vücuda kuvvet ve dinçlik verir.
    * İdrar torbasmdaki iltihapları giderir.
    * İdrarı söktürür.
    * Göğsü yumuşatır.öksürüğü keser.
    * Balgamlı ishallere iyi gelir.
    * Böbrek taşlarını düşürür.
    * Karaciğer şişkinliğini indirir. Sarılığa faydalıdır.
    * Mesane ve kalınbağırsak iltihaplarını izale eder.
    * Taze sürgünlerinin kırılmasıyla elde edilen süt, dişleri temizler ve parlatır. Sütü cilde iyi gelir.
    * Ayrıca yaprakları salata olarak da yenir.




    Aslan yatağı özellikleri
    * Alp dağlarında ve kireçli topraklarda yetişir.
    * Çiçekleri kullanılır. Kireçli topraklarda yetişir.
    * Çiçekleri yıldızı andırır.
    * Ağustos ayında toplanır, gölgede temiz bir yerde kuru tulur.
    Aslan yatağı faydaları
    * Kurumuş çiçeklerden 10 gram, bir litre suda kaynatılır ve çocuklara içilirse, ishali keser. Çocukların yaşına
    göre günde bir iki defa çay kaşığından bir kahve fincanına kadar içirilebilir.





    Aslan ağzı (kut ağzı, tavşan dudağı) özellikleri
    * Bazı sıcak iklimlerde yetişir.
    * Yaprağı kullanılır.
    Aslan ağzı (kut ağzı, tavşan dudağı) faydaları
    * Sıraca otları familyasından bir süs bitkisidir. Çeşitli renkte bulunur, kokusu da güzeldir.
    * Bronşit hastalığına çok yararlıdır.
    * Balgamı söktürür, boğazı temizler,
    * Öksürüğü keser.








  3. 3
    aSsude
    Usta Üye
    Arzu otu özellikleri
    * Yaprakları kullanılır
    Arzu otu faydaları
    * Bir cinsi, sütleğene benzer. Katı urlara çok faydalıdır. Yakısı yapılıp da ateş yanığına konursa iyi gelir.
    * Suyundan 70gram. Kadarı içilirse, karaciğer ve öd kese sinde olan tutuklan açar, safrayı söker.
    * Usaresi gülyağı ve sirke ile kaynatılarak başa dökülür se baş ağrısını geçirir.
    * İshale ve bağırsak yaralarına çok iyi gelir.
    * Usaresinden 20 gramı bal ve sirke şerbeti ile karıştmla rak içilirse safrayı düzeltir, vücuda kuvvet verir.
    * Fitil yapılıp rahim ağzına konulursa, rahimden gelen kötü akıntıyı keser. Üzüm şurubu karışımı ile içilirse solucanları düşürür.
    * Sürme gibi göze çekilirse göz hastalıklarına iyi gelir.
    * Bir cins yabani semizotuna benzer. Taşlı yerlerde yeti şir. Cildin üstüne konulursa ferahlık verir. Eski zeytin yağı ile karıştırılıp yakı yapılırsa fayda verir.




    Arek (fufal ağacı, arek yabani hurma ağacı) özellikleri
    * Hindistan’da yetişir.
    * Yaprağı kullanılır.
    * Kokusu pirinç yaprağı gibi tadı karanfile benzer.
    * Sarmaşık cinsinden olup tıpta yaprağı kullanılır.
    Arek (fufal ağacı, arek yabani hurma ağacı) faydaları
    * Ağızda çiğnenirse ağız ve diş ağrılarına, diş etlerine çok faydalıdır. Hintliler balık yedikleri zaman bu yap rağı çiğnerler. Balığın zararlarını uzaklaştırır. Mideye kuvvet verir. İştahı açar, şehveti arttırır, karaciğeri güç lendirir.
    * Yaprağı çiğnenip üstüne su içilirse kalbe kuvvet verir. Çene şişlerine, kan kesmeye iyi gelir.




    Arnavut darısı (ak darı, cavers, karaca darı) özellikleri
    * Dört çeşittir.
    * Taneleri kullanılır.
    Arnavut darısı (ak darı, cavers, karaca darı) faydaları
    * Bir çeşidin başı büyük ve taneleri iridir. Buna mısır buğdayı denir, rengi kırmızıdır.
    * Tıpkı yılan bacağı tohumuna benzer. Hazreti musa zamanında çok yetiştiği söylenir, onun için buğday ma nasma gelen mısri demişlerdir.
    * İkinci çeşidi cavers-i hindi’dir.
    * Üçüncüsü ak darı
    * Dördüncü çeşidi ise san darıdır.
    * Kızıl dan kavrulup sıcak sıcak gazdan dolayı ağnlı yer lere konursa ağrıları giderir.
    * Unundan yapılan ekmek bağırsakları sıkmakla beraber idrarı söktürür.
    * Ekmeği süt ile yenirse çabuk hazmolur,mideye kuvvet verir, endamı güzelleştirir.
    * Vücutta su toplama hastalığına iyi gelir.
    * Kabiz yapmaması için taze süt, badem yağı,sığır veya susam yağmm üstüne yenmelidir.




    Arpa özellikleri
    * Hemen her ülke ve bölgede yetişir.
    * Taneleri kullanılır.
    Arpa faydaları
    * Ekmek ve bira yapımmda kullanılan taneli bir bitkidir. Kalbi kuvvetlendirir. Uyuz, egzema, ve sair kaşıntılara iyi gelir. Tanelerinde b1 ve e vitaminleri vardır.
    * Arpa sirke ile kaynatılıp elde edilen mayi kaşıntı yerle rine sürülür.kaynatılan suyundan bolca içilse idrar yan malarına iyi gelir.idrar yolları rahatsızlıkları ve böbrek iltihaplan için çok faydalıdır.
    * Çocuklarda kemiklerin gelişmesini sağlar.
    * Tansiyonu hafif yükseltir,düşük tansiyonlara faydalıdır
    * İshali durdurur.
    * Mide ve bağırsak hastalıklarına faydalıdır.
    * Bronşit, verem gibi akciğer hastalıklarına iyi gelir.
    * Boğazdaki ağrılara, dil iltihaplarına ve pamukçuklara gargara yapılırsa iyi gelir.
    * Ateşli kimselere suyundan içirilirşe iyi gelir.




    Armut özellikleri
    * Hemen her ülkede ve bölgede yetişir.
    * Bir çok çeşitleri vardır.
    * Meyvesi, çekirdekleri kullanılır.
    * Çiçekleri beyazdır.
    * Armut sulu,yumuşak çekirdekli bir meyvedir.
    * Reng sarı ve yeşil arasında değişir.
    Armut faydaları
    * Çekirdeklerinden 10 gram aç karna içilirse bağırsaklar daki kurtlan düşürür.
    * Tansiyonu düşürür, kanı temizler, kansızlığı giderir, bütün salgı bezlerini ahenkli çalıştırır. Kandaki ürik
    Asidi ve diğer artık maddeleri dışarı atar.
    * Romatizmal mafsal kireçlenmesi, damla hastalığı olan lara çok faydalıdır.
    * Armutta % 15′e yakın şeker vardır. Bu şeker şeker has talan için zararsızdır. Onlar da günde 200 gram kadar armut yiyebilirler yemek üzerine yenilen armut; hazmı kolaylaştırır. İştahı açar. Mide ve barsak ifrazatım arttı
    Nr. Ağızda bol tükrük söktürür. Bağırsakları yumuşatır, susuzluğu keser.
    * Böbrek kum ve taşında: bir litre suya 50 gram armut kurusu ile 50 gram elma kabuğu koymalı ve hafif ateşte 20 dakika kaynatmalı.sabah, öğle, akşam aç karnına birer bardak içilmelidir. Bu su mesane hastalıklarına belsoğukluğunun tedavisinde, ilaçların yanı sıra çok faydalı olur.
    * Hamile kadınların kusmasını azaltır. Anne ve çocuğun sıhattli olmalarını sağlar. Sinirleri teskin eder, zihin yorgunluğunun geçmesini sağlar.
    * Bir litre suda 50 gr. Armut kurusu kaynatılır. Elde edi len suya az şeker ve limon katılarak içilirse serinlik ve rir, bol idrar söktürür.yemeklerden önce yenirse daha faydalıdır.
    * Midesi zayıf olanlar ya taze suyunu ya da kompostosunu içmelidir. Çünkü armudun hazmı zordur.








  4. 4
    Ziyaretçi
    Bunları nerden temin edebilirim

  5. 5
    Hakan
    Administratör
    Aktarcılardan ve şifalı bitkiler satan mağaalardan bulabilirsiniz.

+ Yorum Gönder
kuşburnuna benzeyen bitkiler,  kuşburnuna benzeyen bitki,  rahmi daraltan bitki,  mekkedeki kestaneye benzeyen meyve nedir,  kuşburnuna benzeyen meyveler
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi