45 55 yaşındaki insanların günlük tüketmesi gereken besin miktarları

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden 45 55 yaşındaki insanların günlük tüketmesi gereken besin miktarları ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi


  2. 2
    Gülehasret
    Süper Moderatör





    Cevap:
    Kalori Cetveliniz
    SÜT VE YUMURTA ÜRÜNLERİ
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: yoğurt (yağlı) 100 gr 95 süt (yağlı) 100 gr 68 yoğurt (yağlı,meyveli) 100 gr 125 beyaz peynir (yağlı) 100 gr 275 kaşar peyniri (yağlı) 100 gr413 parmesan peyniri (yağlı) 100 gr 440 yumurta 1 adet 80 yumurta akı 1 adet 15yumurta sarısı 1 adet 65
    DENİZ ÜRÜNLERİ
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: midye 1 adet 9 istiridye 1 adet 6 karides 1 adet 144somon füme 100 gr 171 ton balığı 100 gr 121
    SEBZELER
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: domates 1 adet 14 enginar 1 adet 10 patlıcan 1 adet28 taze fasulye 100 gr 90 brokoli 100 gr 35 brüksel lahanası 100 gr 35 kabak 100 gr 25havuç 100 gr 35 karnabahar 100 gr 32 kereviz 100 gr 18 salatalık 1 adet 11 marul 100 gr 15 mantar 100 gr 14 soğan 100 gr 35 bezelye 100 gr 89 taze yeşil biber 120 gr 15patates (haşlama) 100 gr 100 ıspanak 100 gr 26 lahana 100 gr 20
    TAHILLAR
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: 1 dilim beyaz ekmek 28 gr 90 1 dilim kepekli ekmek28 gr 60 1 dilim kızarmış ekmek 15 gr 35 1 adet kruasan 200 gr 200 bisküvi 100 gr 470mercimek (kuru) 100 gr 314 arpa (kuru) 100 gr 367 bulgur (kuru) 100 gr 371 kuskus (kuru) 100 gr 367 mısır (kuru) 100 gr 342 buğday (kuru) 100 gr 364 susam 100 gr 589makarna (kuru) 100 gr 339 makarna (haşlanmış) 100 gr 85 pirinç (kuru) 100 gr 357pirinç (haşlanmış) 100 gr 125
    YAĞLAR
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: tereyağı 28 gr 206 margarin 28 gr 204 sıvı yağ 28 gr130
    ETLER
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: biftek (ızgara) 100 gr 278 tavuk (ızgara) 100 gr 132tavuk göğsü (haşlanmış) 100 gr 150 kuzu (yağlı, ızgara) 100 gr 282 kuzu ciğeri (yağda)100 gr 232 salam 100 gr 446 sosis 100 gr 295
    KURUYEMİŞLER
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: badem 100 gr 600 hindistancevizi 100 gr 603 fındık100 gr 650 fıstık 100 gr 560 çam fıstığı 100 gr 600 ceviz 100 gr 549 patlamış mısır 100 gr 478 kabak çekirdeği 100 gr 571 ay çekirdeği 100 gr 578
    MEYVELER
    Ürün Adı: Miktarı (Gram): Kalori: elma 1 adet 60 kayısı 1 adet 8 muz 1 adet 100 kiraz100 gr 40 hurma 1 adet 15 incir 100 gr 41 incir (kuru) 100 gr 59 greyfurt 1 adet 60portakal 1 adet 50 kivi 1 adet 34 mandalina 1 adet 50 karpuz 100 gr 19 kavun 100 gr18 şeftali 1 adet 60 armut 1 adet 70 erik 1 adet 8 üzüm 100 gr 57 çilek 100 gr 26







  3. 3
    RüzgarGülü
    Bayan Üye
    35 yaş yolculuğu
    Yaşları 30’ların ortasına vardı mı, kadınlarda tatlı bir telaş başlar.

    Okul bitirme, işe girme ve çoluk çocuk sahibi olma gibi sorunların çoğu çözülmüş, sıra “kendine bakma”ya gelmiştir. Haklılar! Eğer bu farkındalık doğru ve iyi yönetilebilirse, mükemmel bir hayatı yakalamak daha kolay hale geliyor.

    35 yaş yolculuğuna çıkan kadınların aklına gelen ilk sorulardan biri şu: Daha iyi, zinde ve güzel görünmek ve hissetmek için ne yiyip içmeli, hangi besin desteklerini kullanmalı, hangi kremleri sürmeliyim?

    Bu sorulardan ilkine yani yeme-içme faslına bugün değineceğiz. Haplar ve kremler kısmı ise arkadan gelecek...

    NE YİYELİM NE İÇELİM

    30’lu yaşlar sonunda yapacağınız beslenme değişikliklerinin başında, şekeri bir kenara bırakmak ve şekerli yiyeceklerden uzaklaşmak geliyor. Bütün araştırmalar, aşırı şeker tüketiminin bedende yaşlandırıcı birçok süreci tetiklediğini, cildimizden damarlarımıza, eklemlerimizden kaslarımıza dokularımızın çoğunu katılaştırıp sertleştirdiğini ve zamanla görev yapamaz hale getirdiğini söylüyor.

    “şekerden uzaklaşma” kararını yalnızca çaya, kahveye şeker koymamak, baklava, kurabiye, kadayıf, keşkülü azaltmak gibi de düşünmeyin. Kullandığınız her şeye şu veya bu şekilde, açık ya da gizli şeker katılıyor. ışte bu nedenle en azından doğrudan şeker eklenen yiyeceklerden kesinlikle uzak durmak, hatta biraz da “rafine şekere sigara muamelesi yapmak” gerekiyor.

    ESKİ TAVSİYELER HÂLÂ GEÇERLİ

    “Neleri daha sık yemeliyiz?” sorusunun yanıtına gelince... Bu sorunun yanıtı çok uzun. Ama ben size özel bir liste hazırladım. Bu listeyi sayfamızda bulacaksınız. Listeye dikkatle bakarsanız, değişen pek bir şey olmadığını göreceksiniz. Eski tavsiyeler hâlâ geçerli. Yeni önermelerin başında bizim ülkemizde yetişmeyen açai meyvesi geliyor ama siz hiç dert etmeyin. Açainin marifetlerini bizim nar ve üzüm ikilisi fazlasıyla tamamlıyor. Kan portakalı ise bu ikilinin başarısına zirve yaptırıyor.

    Kullanacağınız besin desteklerine gelince... Bunlar için yuvarlak bir liste vermek pek doğru değil. Yaşa, kişisel sağlık geçmişine, genetik mirasa ve yaşam tarzına uygun seçimler yapmak gerekiyor. Bununla birlikte “alfa lipoik asit+CoQ10” ikilisi bu yılın da favorileri. ıkili neredeyse her “genç kalma formülünde” ilk sıraları işgal etmeye devam ediyor. Daha detaylı formüller de var, size aktaracağız.

    Hangi kremleri kullanacağınız konusunu ise yarına sakladık. şaşırtıcı ve hızlı sonuç veren birçok bilgiler var, bekleyin.

    Kadınlar için süper besinler

    Açai: Açai meyvesinde tıka basa antioksidan var. Ayrıca kaliteli yağ asitlerinden ve aminoasitlerden de çok zengin. Yağ asidi yapısı zeytinyağına benziyor.

    Nar: Bu yılın da favorisi. Özellikle antioksidanlardan ve elagik asitten güçlü yapısı bu yıl da çok konuşulacak. Nara portakal, üzüm, havuç, elma ve kavunu da ekleyin. Kavunun yıldızı parlıyor, bir kenara not edin.

    Balık: Somon şart değil. Hamsi ve lüfer de işe yarıyor!

    Tahıl grubu: Bulgur, kahvaltılık gevrekler, köy ekmeği.

    Baklagiller: Tahıl grubu yiyecekler, özellikle kırmızı fasulye ve mercimek.

    Yeşil çay: Günde 2-3 bardak. Siyah çay da etkili!

    Acı biber: Kaliteli, iyi kurutulmuş kırmızıbiber de olur, taze acı biber de...

    Ceviz, badem ve fındık: Listeye yer fıstığını da ekleyin. Miktara dikkat edin!

    Probiyotikten zengin yoğurt ve kefir: Yoğurdun yarım yağlısını tercih edin.

    Doğal otlar: Fesleğen, kekik, maydanoz, nane, tarhun, dereotu...

    Açai meyvesi yaşlanmaya çare mi

    Amerika’da son yıllarda tam bir “açai çılgınlığı” yaşanıyor. Açai, Amazonlar’da yetişen bir tür palmiyeden elde edilen yüksek enerjili bir meyve. Çoğu zaman meyveden ziyade suyu tüketiliyor. Tıpkı üzüm gibi açaide de mor rengini oluşturan muhteşem antioksidanlar var. Antioksidan gücünün mükemmel olduğu belirtiliyor.
    Açai ürünlerinin kilo verme konusunda da yardımcı olabileceği ileri sürülüyorsa da bu konuda herhangi bir bilimsel kanıt yok. ışin bu yanı biraz ticari gibi görünüyor.

    Sonuç olarak, açai gerçekten güçlü bir antioksidan besin ama bana sorarsanız gücü biraz şişiriliyor. Aynı faydaları nardan, üzümden kazanmak da mümkün gibi görünüyor.

    Kefir güzelleştiriyor

    Kefir, bizim mutfağımızın zenginliklerinden biridir. Probiyotik içeceklerin en güçlüsü ve etkilisidir.

    Araştırmalar, yalnız bağırsak sağlığını değil, genel sağlığı da iyi yönde etkilediğini gösteriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, midede helikobakter mikrobunun üremesini azaltabildiği, hatta damar yaşını düşürdüğünü gösteren bulgular var.

    Cilt yaşlanmasıyla uğraşan uzmanların çoğu kefirin cilt kırışması ve sarkmasını da azaltabileceğini ileri sürüyor. Ayrıca tıpkı yoğurt gibi kefir de kilo kontrolünü kolaylaştırıyor. Özetle kefir konusunda biraz daha araştırma yapmamız, bu doğal zenginlikten daha çok faydalanmanın yollarını bulmamız şart.

    Tarçın: Her şeye iyi geliyor

    Kan şekerini dengelemede neredeyse ilaçlar kadar işe yaradığının anlaşılması, onu son yılların favori yiyeceklerinden biri haline getirdi. Belki de “tarçın hak ettiği üne kavuştu” demek daha doğru olur.

    Özellikle kan şekerini dengelemede (şeker hastalarına özellikle tavsiye ediliyor), insülin reseptörlerini uyarıp şekerin hücrelere girmesini kolaylaştırmada ve “iltihaplanma” diye tanımlanan “yaşlandırıcı yangısal süreçleri” yavaşlatmada da müthiş işler başarıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, mikrop üremesini zorlaştırdığı, belleği desteklediği yönünde de bulgular var.

    Aktardan alacağınız doğal tarçını kahve gibi öğütüp yiyeceklere günde bir yemek kaşığı kadar eklemeye gayret edin. Tarçını sütlü tatlılarınıza, çayınıza, yoğurdunuza tatlı bir lezzet unsuru olarak ekleyebilirsiniz.








  4. 4
    RüzgarGülü
    Bayan Üye
    Yaşınıza Uygun Beslenin Yaşlara göre, vücudun ihtiyaç duyduğu ve yenmesi gereken besinler de farklılık gösteriyor. Ve ihtiyacımız olan besinleri tüketerek, daha sağlıklı kalmak da bizim elimizde... O zaman hangi yaşta ne yemeliyiz?

    Çocukluk Dönemi:

    Beslenme açısından belki de yaşamın en önemli dönemi olan bu dönemde beslenme alışkanlıkları oturmaya başlar. Ayrıca yağ hücrelerinin sayısının arttığı dönemdir. Bundan sonraki dönemde, yağ hücrelerinin sadece hacmi genişler. O yüzden bu dönemde çocuklar fazla yağlı besinlerden, abur cuburlardan uzak tutulmalı, çeşitli ve 6 öğün şeklinde beslenmeye alıştırılmalıdır. Protein içerikli besinlerin ( et, yumurta gibi ), süt ürünlerinin, sebzelerin ve meyvelerin bu dönemdeki önemleri oldukça büyüktür.

    Gençlik Dönemi :

    Genellikle tartıda görülen rakamların oldukça önemli olduğu bu dönem, kilo alıp, vermenin de en kolay olduğu dönemdir. Bu dönemde vücut daha çok kalori yakabilir. Ancak, kolay kilo verildiği düşünülerek, uzun süreli rejimlere başlamak son derece yanlış bir uygulamadır. Bu dönemde önemli olan et, tahıl, sebze ve meyveleri bir arada ve dengeli bir şekilde tüketmektir. Kolalı içecekler ve abur cuburun en sık tüketildiği bu dönemde yapılan yanlışlar, yaşlılık döneminin sağlıksız geçirilmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle bu dönemde aşırı yağ ve şekerli abur cuburlar yerine, yağ ve şeker oranları azaltılmış, lif içerikleri artırılmış gıdaları tüketmeniz sizin için yararlı olacaktır. Böylece daha az kalori alarak kilonuzu koruyabilirisiniz.

    Yetişkinlik Dönemi :

    Bu dönemde meyve, sebze, lifli gıdalar ve kalsiyumdan zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Özellikle kadınlarda kalsiyum eksikliği menopoz döneminden sonra kemik erimelerine ve kırılmalarına neden olduğu için süt ve yoğurt tüketimine önem verilmelidir. Yine ileri yaşlarda kanseri önlediği için lif tüketimi artırılmalıdır. Günde 25–30 g lif tüketmeye çalışılmalıdır. Bu oranı günlük beslenmemizle tüketmemiz biraz zordur. Bu nedenel lif oranı artırılmış gıdalardan destek almak gerekir. Ayrıca, fast-food gıdalardan ve asitli içeceklerden kaçınılmalıdır.

    Yaşlılık Dönemi :

    Bu dönem önceki dönemdeki alışkanlıkların artı ve eksilerinin görüldüğü dönemdir. Vücudun en çok vitamin ve kalsiyuma ihtiyacı vardır. Özellikle de kemik kırıklıkları ile karşılaşmamak için, kalsiyum, demir ve C vitamini tüketimine önem verilmelidir. Sebze-meyve tüketimi artırılmalıdır. Kalp hastalıklarının ortaya çıktığı bu yaşlarda fazla yağ tüketiminden kaçınılmalı, süt-yoğurt ve peynir gibi besinlerin az yağlı ve ya yağsız olanları tercih edilmelidir Sıvı ihtiyacını karşılamak için günde 2,5 lt sıvı tüketmeye ve bunun da 2 lt’sinin su olmasına özen gösterilmelidir.

+ Yorum Gönder
kefirin günlük tüketim miktarı
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi