Mumbar dolması nasıl yapılır

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Mumbar dolması nasıl yapılır ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi


  2. 2
    MaviAdam
    Özel Üye





    Cevap: Malzemeler

    İç Harcı (2 Adet Koyun Mumbarı için);
    • 2 Su Bardağı Pirinç
    • 3 Adet (Orta Boy) Soğan
    • 250 Gr. Orta Yağlı Kıyma
    • 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
    • 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
    • Tuz ve Karabiber
    Mumbarın Temizlenmesi;
    • Mumbarın bir ucu musluğa tutularak, ilk önce kaba pisliğinden arındırılır. Bir kebap şişi (veya normal örgü şişi olabilir) yardımı ile mumbar "ters-yüz" edilir.
    • Mumbar, kesme tahtasının üzerine konur, bıçağın tersi ile üzeri kazınarak iyice temizlenir. Bu işlem sırasında sık sık suya tutulur ve kazınan ince pislikler yıkanır.
    • Mumbarlar, bir kaba konur ve tuz ile 2-3 dk. ovulur. Soğuk su ile durulanır.
    • Son olarak mumbarlar, sabun ile yıkanır ve soğuk su ile iyice durulanır bu işlem 2-3 kez tekrar edilir.
    İç Harcının Hazırlanması;
    • Soğanlar minik minik doğranır, pirinçler yıkanır ve kıyma, salçalar, tuz karabiber eklenerek yoğrulur. (Malzemelerin sadece karışması yeterlidir, köfte harcı gibi özleşmesine gerek yok)
    Yapılışı

    • 2 adet soğan ve yarım limon irice doğranır, mumbarlar ile birlikte bir kaba konur ve 2-3 dk. boyunca iyice ovulur. Soğuk su ile durulanır.
    • Son olarak bir miktar tuz ile 1-2 dk. ovulur ve durulanır.
    • Yine bir şiş yardımı ile, yağlı tarafı içe gelecek şekilde, "ters-yüz" edilir. Bu işlem, musluğun altında yapılırsa daha kolay olur. Ters-yüz edildikten sonra bir kaç kez durulanır ve bir kevgirde suyu süzülene kadar bekletilir.
    • Mumbarın bir ucu hafifçe içeri kıvrılır, kabak oyacağının iç kısmına harç konur ve mumbarın içi çok sıkı olmayacak ve arada boşluklar bırakacak şekilde doldurulur. (Çok sıkı doldurulursa pişerken patlar)
    • Doldurma işlemi bitince, iki ucu birleştirilerek iple bağlanır.
    • Mumbarlar bir tencereye konur ve üzerini 3cm. geçecek kadar su eklenir. Bir şiş yada çatal yardımı ile üzerine delikler açılır. Kaynadıktan sonra, altı kısılarak, ağır ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
    • Mumbarlar pişerken, sürekli kontrol edilmeli ve su seviyesi eksildikçe, kaynar su eklenmelidir. Ayrıca pirinçler şiştikçe zaman zaman mumbarlarda çatal ile yeni delikler açılmalıdır. (Düdüklü tencerede pişirilecekse, önceden bol bol delinmelidir.)
    • Piştikten sonra bir kevgire alınır ve suyu süzdürülür. (Bu şekilde buzlukta uzun süre saklanabilir)
    • Servis edileceği zaman, zeytinyağında kızartılmalı ve mutlaka sıcak servis edilmelidir.








+ Yorum Gönder
mumbar nasıl doldurulur,  bumbar dolması nasıl doldurulur
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 2 kişi