Cheddar peyniri hakkında bilgi ve üretim şeması

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Cheddar peyniri hakkında bilgi ve üretim şeması ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi


  2. 2
    Hasan
    Özel Üye





    Cevap:
    CHEDDAR PEYNİRİ

    Süt Pastörize Edilir ve 30 C dereceye soğutulur
    (65 C de 30 dak.veya 72 C de 1-2 dak.)

    %1-1.75 oranında starter kültür katılır.
    (Laktococcus lactis ve Streptococcus cremoris)
    Not:Lactobacillus cinsi mikroorganizma kullanılmaz.

    30 dak.sonra inek sütü 35-40 dak pıhtılaşacak miktarda mayalanır.

    Pıhtı bezelye büyüklüğünde parçalanır.
    (Peynir suyu asitliği 4.4-6.2 SH arasında olmalıdır.

    Kesilen pıhtı karıştırılır ve pıhtı ısıtılarak 20 dak.içinde sıcaklık 33.3 C sonra 25 dak.içinde 40 C ye çıkarılır.
    (Bu sırada asitlik 7.8-8.5 SH arasında olmalıdır.)

    Karıştırma durdurulur,pıhtı dibe çöktürülür.5-10 dak. beklenir.peynir suyu dışarı alınır.
    (Bu aşamada peynir suyu asitliği 9.5-10.5 SH olmalıdır.)

    Teleme teknenin her iki tarafında toplanır.15-20 cm lik bloklara ayrılır.Bloklar 15 dak. kendi haline bırakılır.
    (Telemenin asitliği 38 Sh ya ulaşır.)

    Bu teleme özel değirmenlerden geçirilerek öğütülür.Tuzlanır karıştırılır.Kalıplanmaya hazır hale gelir.Kalıplara konularak preslenir.Pres 15-18 saat sürer.

    10-15 C de 3-4 gün bekletildikten sonra parafinlenir ve olgunlaşmaya gönderilir.

    Olgunlaşan peynirler tüketime hazır hale gelir.

    __________________
    Gıda Mühendisi Muhittin YILMAZ

    alıntı








+ Yorum Gönder
cheddar peyniri nasıl yapılır,  çedar peyniri nasıl yapılır,  cheddar peyniri yapımı,  peynirin yapım aşamaları şeması,  peynirin yapım aşamaları resimli şeması
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 4 kişi