Zeytinyağı ne tür işlemlerden geçer

+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Zeytinyağı ne tür işlemlerden geçer ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi

    Zeytinyağı ne tür işlemlerden geçer





  2. 2
    Gülcan
    Usta Üye





    Cevap: zeytinyağı ne tür işlemlerden geçer

    ZEYTİNYAĞI VE ÖZELLİKLERİ

    Zeytinyağı(olivae oleum); zeytin ağacının, doğrudan meyvesinden sıkılarak; hiçbir kimyasal işlem görmeden, katkı maddesi içermeden, doğal hali ile elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olarak tüketilebilen, yeşilimsi, sarımtırak renkte, sıvı bir yağdır. Ayçiçeği, soya, pamuk çekirdeği, mısırözü gibi bitkisel yağlardan farkı da, doğal yollardan üretilmesidir.

    Zeytinyağı, zeytinin etli meyvesinin, çekirdeğiyle birlikte sıkılmasıyla elde edildiği için, tohumlardan elde edilen diğer yemeklik yağların aksine; bir "meyve suyu"dur. Zeytinin, ezilen ve parçalanan tane hücreleri; patlayarak, yağını dışarı verir. Taze sıkılmış portakal ya da vişne suyu gibi, çiğ ve saftır. Zeytinyağı, rengi, kokusu, lezzeti ve hazım kolaylığı ile tüm sıvı yağların, en değerlisi ve kralı olarak bilinir. "Delice" aşılanmamış yabani zeytin ağacıdır. Çekirdeklerin saçılmasıyla dağda bayırda kendi kendine yetişir. Köylülerin dağdaki deli zeytini sıkıp çıkardıkları ve ilaç gibi kullandıkları yağa da "çoral" adı verilir.
    ZEYTİNYAĞININ BİLEŞENLERİ

    Zeytinyağının, sabit bir bileşimi yoktur. Çünkü zeytinyağı, kullanılan zeytinlerin; türüne, üretim yılına, zeytinin geldiği bölgeye ve zeytinin sıkılma yöntemine göre değişir. Ayrıca yıldan yıla da farklılık gösterir. Zeytinyağı; yağ asitleri, vitaminler, uçucu bileşenler, suda eriyen bileşenler ve mikroskobik zeytin parçacıklarından oluşan, karmaşık bir bileşimdir.
    Zeytin tarlası: Güneş batarken

    Gıdalarımızda yer alan, iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı, ayçiçek ve zeytinyağı gibi yağlar, kendine özgü bir metabolizmaya sahiptir ve farklı yapısal özellikleri vardır. Bu farklılığın nedeni, yapılarındaki değişik yağ asitleridir. Bu yağ asitleri, molekül yapısındaki hidrojen sayısına göre; doymuş ve doymamış yağları oluşturur.







  3. 3
    Ziyaretçi
    Soframıza gelmeden önce ise zeytin türüne göre işlenir. Örneğin sele zeytininin işlenmesi için yapılanlar ; içlerindeki yaralı, çürük rengi açık daneler ve yabancı maddeler ayrıldıktan sonra zeytinler yıkanır. Daha sonrada zeytinler selelere bir kat tuz, bir kat zeytin olacak şekilde doldurulur. Üzerine kanaviçe bezi örtülüp kenarları sepete dikilerek tutturulur. Zeytin ağırlığının % 15-20 si kadar iri tuz kullanılır. Seleler gün aşırı sağ-sol, alt-üst çevrilerek danenin her tarafının tuzla teması sağlanır. Zeytinler yaklaşık bir ay içinde tatlanır. Daha sonra elenerek tuzdan ayrılır. Yıkama yapılmaz. Zeytinyağı-sirke karışımı sıvıya batırılarak muhafaza edilir.







  4. 4
    Ziyaretçi
    ben bu siteyi çok beyendim istedigim her şey var

  5. 5
    Ziyaretçi
    benim adım leyla bu sitede her şey var ve bu site çok güzel her ödevimde bu siteye giricem.

  6. 6
    Ziyaretçi
    Güzel bilgiler tşk forumalev

  7. 7
    Ziyaretçi
    bu sitede herşey var çok güzel ne ararsan vr

  8. 8
    Ziyaretçi
    Zeytinyağı(olivae oleum); zeytin ağacının, doğrudan meyvesinden sıkılarak; hiçbir kimyasal işlem görmeden, katkı maddesi içermeden, doğal hali ile elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olarak tüketilebilen, yeşilimsi, sarımtırak renkte, sıvı bir yağdır Ayçiçeği, soya, pamuk çekirdeği, mısırözü gibi bitkisel yağlardan farkı da, doğal yollardan üretilmesidir

    Zeytinyağı, zeytinin etli meyvesinin, çekirdeğiyle birlikte sıkılmasıyla elde edildiği için, tohumlardan elde edilen diğer yemeklik yağların aksine; bir "meyve suyu"dur Zeytinin, ezilen ve parçalanan tane hücreleri; patlayarak, yağını dışarı verir Taze sıkılmış portakal ya da vişne suyu gibi, çiğ ve saftır Zeytinyağı, rengi, kokusu, lezzeti ve hazım kolaylığı ile tüm sıvı yağların, en değerlisi ve kralı olarak bilinir "Delice" aşılanmamış yabani zeytin ağacıdır Çekirdeklerin saçılmasıyla dağda bayırda kendi kendine yetişir Köylülerin dağdaki deli zeytini sıkıp çıkardıkları ve ilaç gibi kullandıkları yağa da "çoral" adı verilir

  9. 9
    Ziyaretçi
    Zeytinyağı(olivae oleum); zeytin ağacının, doğrudan meyvesinden sıkılarak; hiçbir kimyasal işlem görmeden, katkı maddesi içermeden, doğal hali ile elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olarak tüketilebilen, yeşilimsi, sarımtırak renkte, sıvı bir yağdır Ayçiçeği, soya, pamuk çekirdeği, mısırözü gibi bitkisel yağlardan farkı da, doğal yollardan üretilmesidir

  10. 10
    Ziyaretçi
    cevaplayanlar için çok teşekkürler bu cevap işime yaradı

  11. 11
    Ziyaretçi





    Zeytinyağı, ilk olarak ağacından toplanır daha sonra ise toplanan bu zeytinlerin sıkılarak suyu çıkartılır.Bu işlem özel zeytin fabrikalarında gerçeklesir.Daha sonra ise teneke kutulara koyularak bizlere servis edilir.Zeytinyağı ucarak değil özel servisiyle bizlere gelir.


    Sevgilerimle,
    Nehir Uşak

  12. 12
    Ziyaretçi
    Bn buRdkı styİ çoq beqendm tşk :S .aSssdsDS

+ Yorum Gönder
1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
zeytinyağı ne tür işlemlerden geçer,  ürünler ne tür işlemlerden geçer,  un ne tür işlemlerden geçer,  zeytinyağı ne tür işlemlerden geçer kısaca,  un ne tür işlemlerden geçer kısa
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 5 kişi