Paketlenmiş ürünlerin uzun süre saklanabilmesi için hangi katkı maddeleri eklenir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Paketlenmiş ürünlerin uzun süre saklanabilmesi için hangi katkı maddeleri eklenir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi


  2. 2
    Gülcan
    Usta Üye





    Cevap: paketlenmiş ürünlerin uzun süre saklanabilmesi için hangi katkı maddeleri eklenir

    gıda katkı maddeleri

    GKM nin Sınıflandırılması
    A- Bozulmayı Önleyenler (Prezervatifler)
    1 Antimikotikler (Küflenmeyi Önleyiciler)
    2 Mikrop Antagonistleri (Bakteri Üremesini Önleyiciler)
    3 Antioksidanlar (Oksidatif Bozulmayı, Acılaşmayı Önleyiciler)
    4 Antibrowing Ajanlar (Enzimatik Bozulmayı Önleyenler)
    B – Görünüm – Lezzet – Yapı ve Kaliteyi Geliştirenler
    1 Boyalar ve Renklendiriciler
    2 Tat, Koku Vericiler ve Arttırıcılar
    3 Asit veya Baz Yapıcılar ve Nötralize Ediciler
    4 Yapı (Texture) Geliştiriciler, Emülsifiyanlar
    C – Diğerleri
    1 Diğer Additifler
    2 Solventler
    3 Filtre Ediciler
    E numara sistemine göre gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması :
    Hazır gıdaların paketleri üzerinde kullanım amaçlarına göre GKM nin kategorileri, bunu izleyen özel adlar ve “E(uropean)” numaraları ile belirtilir “E” numaraları Avrupa Birliği ülkeleri tarafından GKM ne pratik bir kodlama yöntemi olarak getirilmiştir “E” numaraları ve özel adları besinlerin dış satım ve iç alımları sırasında kolayca tanınmalarını sağlamaktadır
    “E” numara sistemi ile GKM nin temel işlevlerine göre sınıflandırılması şu şekildedir :
    1 Renklendiriciler E 100 – 180
    2 Koruyucular E 200 – 297
    3 Antioksidanlar E 300 – 321
    4 Emülsifiyer ve stabilizatörler E 322 – 500
    5 Asit baz sağlayıcılar E 500 – 578
    6 Tatlandırıcılar, koku verenler E 620 – 637
    7 Geniş amaçlılar E 900 – 927
    Günümüzde uygulanan üretim teknikleri sayesinde besin sektöründe verim artışı, kayıpların en aza indirilmesi, ürün kalitesinin arttırılması ve standardizasyonu, ürünlerin dayanma sürelerinin arttırılması ve değişik yeni besinlerin üretimi gibi uygulamalar gerçekleşmiştir Tüm bu gelişmelerde GKM nin besin endüstrisinde kullanılması etkili olmuştur Yasalarla
    Kontrol edilen GKM nin kullanım alanları şu şekildedir :
    1 Renklendiriciler : Boyalar ve pigmentler, besinlerin işlenmeleri sırasında kaybolan doğal renklerinin kazandırmak, tüketiciye çekici hale getirmek için besinlere katılırlar
    2 Koruyucular : Besinlerin mikrobiyal bozulmalarını önlemek için katılırlar
    3 Antioksidanlar : Yağların bozulmalarını, acılaşmalarını önlemek için kullanılmaktadır
    4 Emülsifiyerler ve Stabilizörler : Emülsifiyerler, yağlarla suyun karışımını sağlamak için kullanılmaktadır Stabilizörler, emülsiyonların dayanıklı hale getirilmelerini ve bileşenlerine ayrılmalarını önlemek için kullanılırlar
    5 Tatlandırıcılar : Şekerden daha tatlı olan bu maddeler çok düşük miktarlarda ve besinleri tatlandırmak için kullanılırlar
    6 Geniş Amaçlı GKM : Bunlar aroma vericiler, çözücüler, polifosfatlar gibi geniş amaçlı olarak kullanılan GKM dirler







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi