Besinlerin tazeliğinin temizliğinin ve içerdiği katkı maddelerinin sağlığa etkileri nelerdir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Besinlerin tazeliğinin temizliğinin ve içerdiği katkı maddelerinin sağlığa etkileri nelerdir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1
    Ziyaretçi


  2. 2
    Gizliyara
    Frmacil.com





    Cevap: besinlerin tazeliğinin temizliğinin ve içerdiği katkı maddelerinin sağlığa etkileri nelerdir


    besinlerin tazeliğinin temizliğinin ve içerdiği katkı maddeleri


    Besinler vucudumuzda en etkili kriterlerdirBesin alırken bir çok kurala dikkat etmeliyiz Besinlerin tazeliğinin vücudumuza etkiside büyüktür

    Taze besin, sağlıklı vitaminli ve minarali bol , içerisinde vucudumuza zarar verebilecek organizmaların oluşmadığı besinlerdirBu tarz besinleri tercih ederek besin zehirlenmelerinden korunulmalıdırBu durumda besinlerin temizliğininde vucut sağlığımıza etkisi kaçınılamaz

    Taze besinlerin ve temiz besinlerin seçimi ve besinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bazı kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık ve temizlik açısından önemlidir Bu kurallara uyulmadığı takdirde besin zehirlenmeleri meydana gelir Bu kuralları şöyle sıralayabiliriz:

    Hastalık yapabilecek şüpheli besinler, özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir

    Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır

    Besinlerin hazırlanma, saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni
    mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir

    Zehirli mantarları gözle ayırt etmek mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında
    mantar tüketilmemelidir

    Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç, gereçlerde
    mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir

    Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir

    Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa, taze
    sebzeler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir

    Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden başka zehirli maddelerle
    karışması veya kirlenmesi önlenmelidirÖzellikle temizlik maddeleri, DDT gibi haşere
    öldürücü ilaçlardan sakınmalıdırBu gibi maddeler besinlerden uzak yerlerde;
    örneğin depo olarak kullanılan ayrı oda veya kilerlerde, etiketlenmiş olarak
    saklanmalıdır

    Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler,
    temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk, balık, parça etler ve yumurta iyice yıkanmalıdır
    Sebze ve meyveler toz, topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir
    müddet su dolu bir kapta bekletildikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır

    Besinlerin hazırlanması, saklanması, pişirilmesi, servis için sıcak tutulması, yeniden
    ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını
    önleyecek yeterlilikte olmalıdır

    Et, tavuk, balık, süt, yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 16-490C arasındaki
    en tehlikeli bölgede, asla bırakılmamalıdır

    Besinler oda sıcaklığında bütün gece boyunca bırakılmamalıdır

    Toz ve haşerelerden korumak için üzeri daima kapalı olarak saklanmalıdır

    Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır Pişmiş
    yemekler, oda sıcaklığında kendi kendine soğutulmaya bırakılmamalıdır

    Çabuk bozulan et, tavuk, balık, süt, yumurta gibi besinlerin dükkanlarda güneşten
    uzak ve buzdolabında saklanmaları gerekir Satın alındıktan sonra yine
    bekletilmeden hemen buzdolabına konulmalıdır

    Dondurulmuş besinler, buzdolabının alt raflarında bekletilerek çözdürülmelidir
    Çözülme işi oda sıcaklığında, radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli
    yerde yapılmamalıdır

    Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir

    Etler, birer yemeklik miktarlarda, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak
    dondurulmalıdır

    Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır
    Kıyma ve organ etleri uzun süre saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir
    Süt ve sütlü besinler, krema, deniz ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanepeler, sosis,
    salam, yumurta ve yumurtalı besinler, kremalı pasta ve tatlılar, kıyma kullanılmış
    besinler, sandviçler devamlı olarak buzdolabında (+50C nin altında) saklanmalıdır

    Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besleyici değerini
    artırır

    Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır

    Tarhananın besleyici değeri yüksektir Pişirirken içine pişmiş nohut, mercimek,
    havuç eklenmesi değerini daha da artırırTarhana yapılırken güneşte kurutulursa,
    süt ve yoğurt aydınlık yerde bekletilirse vitamin B2, vitamin B6 ve folik asit değerleri
    azalır

    Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece
    un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan daha fazladır Şeker yerine pekmez
    kullanılması besleyici değerini daha da artırır
    Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse veya fırında yüksek
    sıcaklıkta pişirilirse, protein değeri azalır Pastörize veya sterilize uzun ömürlü
    sütleri kullanın

    Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve
    böylelikle protein değeri artar

    Yumurta çiğ yenirse ya da sarısının etrafı yeşillenecek kadar hızlı ateşte, uzun süre
    pişirilirse, besleyici değeri azalır
    Sebzelerden yapılan salatalara limon veya sirke eklenir, bekletilirse A ve C vitamini
    değeri azalır

    Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse, haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin
    ve mineralleri azalır

    Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri
    azalırHatta sıkılmış meyve suları buzdolabında bekletilse bile vitamin değeri azalır

    Yağ yakıldıktan sonra yemeğe konursa, sağlığa zararlı duruma gelir

    Yoğurdun yeşilimsi suyu atılırsa vitamin değeri azalırYine, yoğurt torbaya konup
    süzülür, süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur

    Ambalajlanmış ürünlerde özellikle son kullanma tarihlerine dikkat ediniz Son
    kullanma tarihi geçmiş ürünleri satın almayınız

    Üzerinde etiketi olmayan, ambalajı bozulmuş ve kapağı bombeleşmiş olan
    konserveler sağlık için son derece zararlıdır
    Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz







  3. 3
    Gizliyara
    Frmacil.com
    Besinlerde tazelik,temizlik ve içerdiği katkı maddelerinin sağlığımız üzerinde büyük etkileri vardırTazelik besinlerde en vazgeçilmez özelliktirBesinleri alırken tazeliğine dikkat etmeliyiz
    Tazelik ise satın alınan ürünlerde çok önemlidir bunun için güvendiğiniz marketleri kullanabilir veya güvendiğiniz ürünler alabilirsinizBesinleri taze almak isteseniz köy pazarlarını tercih etmelisinizKöy pazarlarında organik besinleri bulmamız mümkündürbesinlerin seçilmesinde tazeliği ve organik olması önemlidir

    Temizlik en önemli maddelerden biri diyebilirizManavdan aldıgımız sebze ve meyveleri yeteri kadar yıkamadan kesinlikle yememenizi tavsiye ederimÖzellikle pazarda satılan besinler genellikle açıkta satılmaktadırBu yüzden aldığımız bütün besinleri iyi bir şekilde yıkamalıyızBirde yıkamamızı gerektiren en büyük sebeplerden biriside zirai ilaç kalıntılarının meyve ve sebzeler üzerinde kalmasıAncak bunları iyi bir şekilde yıkayarak besinleri temizleyebiliriz

    Son kullanım tarihi ise tazelikle nerdeyse aynıdırGenelde Satın aldıgımız ürünler üzerinde üretim tarihi ve son kullanım tarihi yazarBunu dikkate almanızı tavsiye ederimAksi takdirde ciddi anlamda gıda zehirlenmesi yaşayabilirsiniz
    Besinlerin içerdikleri katkı maddeleride sağlık açısından oldukça risk taşıyan bir durumdurKatkı maddeleri genelde tatlandırıcı,renk verici,koruyucu gibi maddeler kullanılırBu maddeler genelde: Antioksidanlar, lezzet vericiler, besin boyaları, koruyucular, tatlandırıcılar ve diğerleridirBu maddelerin üzerinde E harfi bulunurE harfinin anlamı bu maddenin avrupa topluluğu tarafından kabul gördüğü anlamına gelir

    Katkı maddeleri genel olarak sağlığa olumsuz etki yaparSürekli yediğimiz Cipsi düşünürsek içerisinde bulunan fazla miktardaki yağ hem kilo almamıza hemde damarların tıkanmasına neden oluyorBu yüzden besinlerin tazeliğinin,temizliğinin ve içerdiği katkı maddelerinin sağlığımıza etkilerini anlamış oluruz



    Sağlıklı beslenmek için; doğal ve taze besinler tercih edilmelidir
    Fazla miktarda katkı maddesi içeren besinlerden kaçınılmalıdır
    Küçük çocuklara katkı maddesi içeren besinler mümkün olduğunca yedirilmemelidir
    Saflaştırılmamış ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri tercih edilmelidir Beyaz ekmek yerine kepekli, esmer ekmek tercih edilmelidir
    Daha az tuz içeren besinler tüketilmelidir
    Hazır meyve suları, gazlı içecekler yerine besleyici değeri daha yüksek olan taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata tercih edilmelidir







  4. 4
    Ziyaretçi
    Besin alırken markette veya bakkalda kesinlikle son kullanım tarihine bakmayı unutmayın.
    Besinlerin sağlık üzerindkei etkilerini:
    Pişirme Süresi
    Tazeliği
    Pişirme Şekli
    Temizliği
    İçerdikleri katkı maddeleri
    Son kullanım tarihi gibi maddelerle sıralayabiliriz.
    Çoğu besini pişirdiğimiz zaman aşırı derecde pişirme onun içerisinde bulunan yararlı mikroorganizmaların ölmesine neden olabilir.
    Az pişirilmesi ise besin içerisinde bulunan zararlı mikroorganizmaların ölmemesine ve vücuda zarar vermesine neden olabilir.
    Tazelik ise satın alınan ürünlerde çok önemlidir bunun için güvendiğiniz marketleri kullanabilir veya güvendiğiniz ürünler alabilirsiniz.
    Pişirme şekli olarak ise her gıdanın kendine has bir pişirme şekli vardır.Bununla alakalı nette daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
    Temizlik en önemli maddelerden biri diyebiliriz.Manavdan aldıgımız sebze ve meyveleri yeteri kadar yıkamadan kesinlikle yememenizi tavsiye ederim.

    Son kullanım tarihi ise tazelikle nerdeyse aynıdır.Genelde Satın aldıgımız ürünler üzerinde üretim tarihi ve son kullanım tarihi yazar.Bunu dikkate almanızı tavsiye ederim.Aksi takdirde ciddi anlamda gıda zehirlenmesi yaşayabilirsiniz.

    Besinlerin içerdikleri katkı maddeleride sağlık açısından oldukça risk taşıyan bir durumdur.
    Katkı maddeleri genelde tatlandırıcı,renk verici,koruyucu gibi maddeler kullanılır.Bu maddeler genelde: Antioksidanlar, lezzet vericiler, besin boyaları, koruyucular, tatlandırıcılar ve diğerleridir.Bu maddelerin üzerinde E harfi bulunur.E harfinin anlamı bu maddenin avrupa topluluğu tarafından kabul gördüğü anlamına gelir.
    Katkı maddeleri genel olarak sağlığa olumsuz etki yapar.Sürekli yediğimiz Cipsi düşünürsek içerisinde bulunan fazla miktardaki yağ hem kilo almamıza hemde damarların tıkanmasına neden oluyor

+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 4 kişi