Besinlerin tazeliğinin sağlığa etkisi nedir

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Besinlerin tazeliğinin sağlığa etkisi nedir ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1

  2. 2
    Gizliyara
    Frmacil.com





    Cevap: besinlerin tazeliğinin sağlığa etkisi nelerdir


    besinlerin tazeliğinin sağlığa etkisi hakkında bilgi

    Besinler vucudumuzda en etkili kriterlerdir.Besin alırken bir çok kurala dikkat etmeliyiz. Besinlerin tazeliğinin vücudumuza etkiside büyüktür. Taze besin, sağlıklı vitaminli ve minarali bol , içerisinde vucudumuza zarar verebilecek organizmaların oluşmadığı besinlerdir.Bu tarz besinleri tercih ederek besin zehirlenmelerinden korunulmalıdır.Bu durumda besinlerin temizliğininde vucut sağlığımıza etkisi kaçınılamaz.
    Taze besinlerin ve temiz besinlerin seçimi ve besinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bazı kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık ve temizlik açısından önemlidir. Bu kurallara uyulmadığı takdirde besin zehirlenmeleri meydana gelir. Bu kuralları şöyle sıralayabiliriz:
    Hastalık yapabilecek şüpheli besinler, özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir. • Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır.
    Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir.
    Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz.
    Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç, gereçlerde
    mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir.
    • Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir.
    • Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa, taze
    sebzeler 20 dakika tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir.
    • Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden başka zehirli maddelerle
    karışması veya kirlenmesi önlenmelidir.Özellikle temizlik maddeleri, DDT gibi haşere
    öldürücü ilaçlardan sakınmalıdır.Bu gibi maddeler besinlerden uzak yerlerde;
    örneğin depo olarak kullanılan ayrı oda veya kilerlerde, etiketlenmiş olarak
    saklanmalıdır.
    • Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler,
    temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk, balık, parça etler ve yumurta iyice yıkanmalıdır.
    • Sebze ve meyveler toz, topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir
    müddet su dolu bir kapta bekletildikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır.
    • Besinlerin hazırlanması, saklanması, pişirilmesi, servis için sıcak tutulması, yeniden
    ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını
    önleyecek yeterlilikte olmalıdır.
    Besinlerin içerdikleri katkı maddeleride sağlık açısından çok fazla risk taşımaktadır.
    Katkı maddeleri olarak genelde tatlandırıcı, renk verici,koruyucu gibi maddeler kullanılır.Bu maddeler; Antioksidanlar, lezzet vericiler, besin boyaları, koruyucular, tatlandırıcılar ve diğerleridir . Bu maddeler zeka seviyesini azaltabilmektedir. Yapılan çalışmalarda besinlerdeki yapay renklendirici ve katkı maddelerinin beyin fonksiyonlarında azalmaya neden olduğu çocukların IQ seviyesini yaklaşık 5.5 puan düşürdüğü saptanmıştır







+ Yorum Gönder
5 üzerinden 5.00 | Toplam : 1 kişi