Mantı menüsünde neler olur

+ Yorum Gönder
Yudumla ve Soru(lar) ve Cevap(lar) Bölümünden Mantı menüsünde neler olur ile ilgili Kısaca Bilgi
  1. 1

  2. 2
    İlk Yolcu
    Bayan Üye





    Cevap: mantı menüsü

    mantı
    ezogelin çorba
    zeytinyağlı fasulye
    salata
    sakızlı muhallebi

    Mantı

    MALZEMELER

    HAMURU İÇİN:
    3-4 su bardağı un
    4 yumurta
    1 çay bardağı su
    Tuz

    HARCI İÇİN:

    2 soğan
    400 gr koyun kıyması (iki kere çekilmiş)
    Tuz,
    karabiber

    ÜZERİNE:

    4 çorba kaşığı tereyağı
    Sarımsaklı süzme yoğurt
    Sumak,
    nane,
    pul biber


    2 bardak unu yoğurma kabına eleyin, ortasını havuz biçiminde açın. Yumurta, su ve tuz katıp parmak uçlarınızla yoğurmaya başlayın. Gerekirse un ilave ederek, sert kıvamlı bir hamur elde edene kadar, uzun uzun yoğurun. Bezelere bölün. Üzerini temiz bir nemli bezle örterek 15-20 dakika dinlendirin. Bu sırada harcını hazırlayın. Soğanı incecik kıyın veya rendeleyin. Kıyma, tuz, karabiber ile birlikte yoğurun.
    Bu sırada dinlenmiş olan hamuru, üzerine un serperek oklava yardımıyla 2 milim inceliğinde açın. 2-3 santim eninde karelere bölün, ortasına nohut büyüklüğünde kıymalı harç koyun. Uçlarını üstte toplayarak kapatın. Kurumaması için üzerine un serpip bez örterek bir kenarda bekletin. Tüm bezeleri bu şekilde hazırlayın. Geniş bir tencerede mantıların rahatça kaynayabileceği kadar su kaynatın. Biraz tuz atın. Mantıları kaynar suva salın.

    Doldurduğunuz mantıyı birkaç saat bekletecekseniz unlu bir tepsiye birbirine değmeyecek şekilde yerleştirip üzerini temiz bir bezle örtün. Birkaç gün sonra kullanmak isterseniz hafifçe fırınlayın, soğuduktan sonra torbalara doldurup derin dondurucuda saklayın. Ayrıca Kayserililer mantı yoğurtlanıp tabağa konduktan sonra üzerine de reyhan serperek yerler.

    Harlı ateşte suyun tekrar kaynamasını bekleyin. Daha sonra ateşi orta hararete getirin. Yumuşayıp suyun yüzüne çıkana kadar pişirin. Tereyağını küçük bir tavada kızdırın. Mantıyı tabaklara paylaştırın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağını gezdirin. Sumağını, nanesini, pul biberini serperek sıcak sıcak servis yapın.


    Ezo Gelin Çorba
    3 çorba k.kırmzı mercimek
    3 çorba k.pirinç
    3 çorba k.bulgur
    1 soğan
    3 çorba k.un
    2 çorba k.salça
    3 çorba k.tel şehriye
    1 çorba k.tereyağı
    pulbiber
    nane
    su
    sıvıyağ

    Hazırlanışı :

    İlk olarak mercimek, pirinç ve bulgur ayrı bir
    kapta haşlanmaya alınır. Diğer tarafta tereyağı
    eritilir. Üzerine sıvıyağ ve doğranmış soğan
    eklenerek sotelenir.

    Daha sonra üzerine un ilave edilir. Bir süre
    sotelendikten sonra üzerine şehriye eklenir.
    Sonrasında içerisine nane ve salça ilave edilerek
    kavrulma işlemine devam edilir. İyice kavrulunca
    üzerine önce soğuk, sonra sıcak su verilerek
    kaynaması beklenir.

    (Pirinç ve mercimeğin de içinde su olduğu
    hesap edilerek su eklenir.) Kaynayınca üzerine
    haşlanmış pirinç, mercimek ve bulgur eklendikten
    sonra tuzu ve baharatı ayarlanarak pişmeye bırakılır.

    Zeytinyağlı Fasulye

    Yarım kilogram fasulye
    1 çay bardağı zeytinyağı
    1 adet kuru soğan
    2 adet domates (1 yemek kaşığı salça)
    1 çay kaşığı toz şeker
    Tuz

    Yapılışı

    Fasulyeler kenarlarındaki kılçıkları çıkarılarak ayıklanır. Ortadan ikiye kırılır, bol suda yıkanarak temiz suyun içinde bırakılır. Orta boy tencereye yağ konur. Rendelenmiş soğan, rendelenmiş domates konur. Suyun içinden alınan taze fasulyeler eklenir, tuz ve şeker ilavesiyle ocağa konur. 10-15 dakika kısık ateşte su ilave etmeden tahta kaşıkla karıştırılarak fasulyelerle domates soğanın iyice hallolması ve suyunu çekmesi beklenir. Sonra fasulyelerin üzerine bir parmak çıkılacak şekilde sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır. Pişen fasulye yemeği söndürülür ve soğumaya bırakılır. Not : Bütün zeytinyağlı sebze yemekleri tencerenin kapağı açılmadan soğumaya bırakılırlar. Eğer taze fasulye düdüklüde pişirilecekse işlem aynı yapılır. 1 su bardağı sıcak su eklenir, 15 dakika kaynatılır.


    Sakızlı Muhallebi
    5 bardak süt
    3 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
    1 kahve fincanı un
    1.5 bardak toz şeker
    1 paket damla sakızı

    Geniş bir tencerede yağı erittikten sonra unu tencereye katın. Sürekli karıştırarak kavurun. Soğuk sütü yavaş yavaş ekleyin. Koyulaşana kadar karıştırdıktan sonra şekeri ekleyin. Sakızı tencereye koyun. Oluşan karışımı 15-20 dakika kadar mikser ile çırpın. Servis tabaklarına alıp soğumaya bırakın.







+ Yorum Gönder
mantı menüsünde neler olur
5 üzerinden | Toplam : 0 kişi